Διδυμότειχο: Βυζαντινό ναϋδριο Αγ. Αικατερίνης, ένα ιστορικό κόσμημα μέσα στη Βυζαντινή Καστροπολιτεία

1695

Βυζαντινό παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, που θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα που σώζονται στη Βυζαντινή Καστροπολιτεία.

Η Αγία Αικατερίνη σε φωτογραφία του 1902

Η Αγία Αικατερίνη κατασκευάστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα (1300-1350), ενώ σε ανασκαφές που έγιναν στον προαύλιο χώρο, βρέθηκαν τάφοι και μία επιγραφή με χρονολογία 1173.

Πρόκειται για ένα μικρό παρεκκλήσι, διαστάσεων 7,10 Χ 3,20 μέτρων. Είναι κτισμένο στο ανατολικό τμήμα του Κάστρου, κοντά στο χώρο των άλλοτε ανακτόρων του Διδυμοτείχου, μερικά μέτρα από την «Πύλη των Ανακτόρων», γνωστή και ως «Σαραϊόπορτες».

Σύμφωνα με κάποιους μελετητές, ο ναός λειτουργούσε μόνο για τις γυναίκες και τις κόρες των αρχόντων του Κάστρου. Έτσι και στα επόμενα χρόνια η Αγία Αικατερίνη θεωρούνταν προστάτιδα των κοριτσιών.

Ο βόρειος τείχος με τα κεραμικά αψιδωτά σχέδια

Ο βόρειος τείχος με τα κεραμικά αψιδωτά σχέδια

Το κτίριο στην παρόδο του χρόνου έπαθε σημαντικές ζημιές. Έτσι το 1910 με έξοδα των κατοίκων, ξανακτίστηκαν τμήματα του Ανατολικού και του Νότιου τοίχου και επισκευάστηκε μέρος της στέγης. Επίσης το 1990 έγινε η τελική αποκατάσταση, στην οποία οφείλεται η σημερινή του μορφή.

Το παρεκκλήσι γιορτάζει κάθε χρόνο στη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης στις 25 Νοεμβρίου.

kastropolites.com