Απροστάτευτα τα ελληνικά δάση με ευθύνη της Κυβέρνησης. Παραμένουν ανεκμετάλλευτα τα κοινοτικά κονδύλια

1613

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, μαζί με άλλους 31 Βουλευτές της Ν Δ για την αδιαφορία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα, την προστασία και την ανάπτυξη των ελληνικών δασών, αφήνοντας ανενεργό για 4η συνεχή χρονιά το σχετικό Μέτρο 8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση παραμένουν ανεκμετάλλευτα κοινοτικά κονδύλια ύψους 226.265.500 ευρώ  από την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προάσπιση και αποκατάσταση του δασικού πλούτου της χώρας μας.

Κι όλα αυτά την ώρα που είναι αποκαλυπτικά τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δείχνουν ότι κάθε χρόνο περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα δασών καταστρέφονται από πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει προκηρύξει ούτε ένα ευρώ από το προβλεπόμενο ποσό των 177.610.887 ευρώ νέων δράσεων του Μέτρου, ενώ από το προβλεπόμενο ποσό των ανειλημμένων υποχρεώσεων ύψους 48.654.613 ευρώ, έχουν απορροφηθεί μόλις 8.500.000 ευρώ.

Αναμφισβήτητα από την αδυναμία της Κυβέρνησης να προστατεύσει τα δάση μας επηρεάζεται και ο Έβρος, ο οποίος διαθέτει πλούσιες δασικές εκτάσεις, όπως στη Δαδιά, τη Λευκίμμη, τους Μεταξάδες, την Αλεξ/πολη κ.α, και σχεδόν κάθε καλοκαιρινή περίοδο πλήττεται ο Νομός από καταστροφικές πυρκαγιές κι όχι μόνο (παράνομη υλοτόμηση, αρρώστιες κ.α.).

Οι Βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό αν θα ενεργοποιήσει και με ποιο χρονοδιάγραμμα το Μέτρο 8 και τα σχετικά υπομέτρα 8.1, 8.2, 8.3, 8.4 και 8.6 του ΠΑΑ 2014-2020, ώστε να αξιοποιηθούν οι πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι.