Η ανάπτυξη του λιμανιού Αλεξανδρούπολης θα το μετατρέψει σε φλέβα χρυσού

1224

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α.), Στεφανία Γεωργακάκου, προκειμένου να έχει νέα συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.


Οι δύο φορείς έχουν ήδη βάλει τις βάσεις για τη μεταξύ τους συνεργασία στη δημιουργία υποδομών στο λιμάνι, που θα εξυπηρετήσουν και τους δύο κλάδους του πρωτογενούς τομέα (αλιεία και αγροτικά προϊόντα).
«Είμαστε στο “δια ταύτα” να αναπτύξουμε το λιμάνι σε όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Ο. Λ. Α., Χρήστος Δούκας, εξηγώντας ότι η συνεργασία με τον Ο. Κ. Α. Α. είναι απαραίτητη ώστε να προχωρήσει το σχέδιο να δημιουργηθεί στο λιμάνι όλη η γκάμα των υποδομών που θα προωθήσουν την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.
Οι υποδομές που σχεδιάζονται θα αφορούν την αποθήκευση, την επεξεργασία, την ελαφρά μεταποίηση ή ανασυσκευασία, την ετικετοποίηση, τη μεταφορά, ακόμα και το logistic, για την εφοδιασμό των αγορών, διευκρίνισε ο κ. Δούκας, τονίζοντας ότι «μόνο έτσι το λιμάνι θα γίνει ένα πραγματικό “εργαλείο” στην προσπάθεια “επανεκκίνησης” του πρωτογενούς τομέα».
Στην επικείμενη συνάντηση με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ο. Κ. Α. Α. αναμένεται οι δύο πλευρές να καταλήξουν στο τελικό «πακέτο» των έργων τα οποία θα συμπεριληφθούν στο κοινό επιχειρηματικό σχέδιο που θα ετοιμάσουν, για την υλοποίηση του οποίου υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ο. Λ. Α.

«Πρόκειται για φλέβα χρυσού…»
«Φλέβα χρυσού» που θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις για τις τοπικές επιχειρήσεις όλου του νομού αλλά και για τον κλάδο της αλιείας, χαρακτήρισε ο κ. Δούκας το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης του λιμένα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον επιχειρηματικό κόσμο του βορείου Έβρου.
«Μας ανέφεραν τι θα χρειαζόταν από χερσαίες υποδομές μέσα στο λιμάνι (αποθήκες, στέγαστρα, ΣΙΛΟ, ψυκτικούς θαλάμους), μαζέψαμε τα συμπεράσματα από τις επαφές που είχαμε με τον καθένα ξεχωριστά και σε κοινές συναντήσεις που κάναμε και καταλήξαμε σε αυτά που απαιτείται να γίνουν», είπε ο πρόεδρος του Ο. Λ. Α., που δεν κρύβει τις…μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούνται από την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Σε ό,τι αφορά την αλιεία, ο κ. Δούκας ανέφερε πως μελετάται η δημιουργία σύγχρονης ιχθυόσκαλας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με σύγχρονους ψυκτικούς θαλάμους και δημοπρατήριο.
«Θα υπάρξει σύντομα ευτυχής κατάληξη», σχολίασε ο κ. Δούκας, κρίνοντας «εξαιρετικά θετική και καθοριστική στην επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδίου, την πολύ καλή συνεργασία που διαπιστώνεται με όλους τους εμπλεκόμενους».

ert.gr