Oι Θρακιώτες της Αργολίδας τίμησαν τα 98α Ελευθέρια Θράκης

1233

O Σύλλογος Θρακών Αργολίδας «Η ΘΡΑΚΗ», για 4η συνεχόμενη χρονιά, σε μια υπέροχη τελετή στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος”, στο Άργος και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και τον Δήμο Άργους – Μυκηνών, τίμησαν την 98η επέτειο από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό.

Στην αρχή, ο γενικός συντονιστής της εκδήλωσης και αντιπρόεδρος του συλλόγου, Σίμος Βαρδάκας, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημασία της γιορτής, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου, να επιλέγει ομιλίες ιστορικού περιεχομένου για τη Θράκη μας, με παράλληλες χορευτικές προβολές παραδοσιακών σχημάτων της περιοχής Αργολίδας.

Ακολούθως, χαιρέτησαν με τη σειρά:

  1. O πρόεδρος του συλλόγου Πέτρος Νταλιάνης, επικεντρώθηκε στον θεσμό και την αξία της οικογένειας και με δεδομένο το θέμα του κύριου ομιλητή, συγκεκριμένα είπε:
    Σας καλωσορίζουμε, για ακόμα μια χρονιά, με μεγάλη περηφάνια, στην εκδήλωση που πραγματοποιείται, από το σύλλογό μας.
    Όπως φαίνεται, η Θράκη για μας, αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, που ζει και αναπνέει από τέτοιου είδους ανταμώματα, ανταμώματα που μας ενώνουν σαν γροθιά, σε μια εποχή κοινωνικής διάσπασης και μας κάνουν να θυμόμαστε τις ρίζες μας, ακόμα και αν έχουμε πετάξει, μακριά απ τον τόπο αυτό.
  2. Μιας λοιπόν και η οικογένεια, αποτελεί, το σημαντικότερο κοινωνικό θεσμό και τη βασικότερη αξία για τους νέους, σήμερα θ’αναφερθούμε, σε εξέχουσες οικογένειες και προσωπικότητες της Θράκης μας. Η οικογένεια αναμφίβολα αποτελεί, όχι μόνο ένα ζωντανό κύτταρο, αλλά και τον καθρέφτη ολόκληρης της κοινωνίας.
    Επειδή λοιπόν, είναι αυτή που γεννά ζωή και η ζωή φέρνει ελπίδα σε τούτο τον κόσμο, χαίρομαι ιδιαιτέρως, που σήμερα θα κάνουμε λόγο γι ανθρώπους και οικογένειες, που η σωστή τους ανατροφή, αποτέλεσε αφορμή, ώστε να γίνουν φάρος της ιστορίας και αρωγοί στη δική μας Θράκη”.
  3. O βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός
  4. Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης
  5. Η εκπρόσωπος του δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Ελισάβετ Δήμα – Πετροπούλου και
  6. Η πρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος, με έδρα την Αθήνα, Χριστίνα Αθανασιάδου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και μύνημα ενότητας και συνεργασίας μεταξύ όλων των Θρακικών συλλόγων.

Στη συνέχεια ο Σίμος Βαρδάκας ενημέρωσε το κοινό, για τoν κύριο ομιλητή Βασίλη Αϊβαλιώτη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:
Γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1950 και έζησε στο Χαϊδάρι μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του ως Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το 1974.
Απο το 1978 έως το 2010 Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (διδάκτωρ το 1998). Πέραν της πανεπιστημιακής ενασχόλησης έχει υπάρξει μελετητής δημοσίων έργων, έχει σε πολλές περιπτώσεις μιλήσει από βήματος για θέματα ευρύτερης περιβαλλοντικής πολιτικής.
Στον πολιτισμό από τα φοιτητικά του χρόνια. Χορωδία ΕΜΠ, μουσικά σχήματα, τοπική εφημερίδα και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, διοικητικά συμβούλια οικολογικών και τοπικών συλλόγων και αθλητικών φορέων.
Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης (ΠΑ.Κ.Ε.ΘΡΑ.) και μέλος των Διοικητικών του Συμβουλίων από το 1992, εργάζεται ολοψύχως για τους σκοπούς του. Σήμερα βρίσκεται στο Άργος, ως εκπρόσωπός του.
Η σημερινή ομιλία του ανήκει σε πλήθος παλαιοτέρων, με τις οποίες επιχειρείται να παρουσιαστεί το παρελθόν σε σύνδεση με το ελληνικό παρόν και την προσπάθεια της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις διατηρώντας, κατά το δυνατόν, την ιδιοπροσωπία της”.

Μετά τους χαιρετισμούς, ο κ.Αϊβαλιώτης ανέπτυξε το θέμα “Σημαντικές οικογένειες της Ανατολικής Θράκης, με γενεαλογικά στοιχεία – τεκμήρια, που συμμετείχαν στη Διοίκηση της Δυτικής Θράκης”.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του συλλόγου, ευχαρίστησε τον κύριο ομιλητή για τη σπουδαία διάλεξη και την ενασχόλησή του με τους προγόνους μας και του επέδωσε για την παρουσία του στην Αργολίδα, το βιβλίο της Αφροδίτης Κουριά “Το Ναύπλιο των Περιηγητών”, με ιστορικά στοιχεία από τον 16ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, και με σπάνιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Θράκης, από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους ( Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου), με τις όμορφες Θρακιώτικες στολές τους.

Μετά τους εντυπωσιακούς Θρακιώτικους χορούς, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου συνεχάρει και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του χορευτικού τμήματος Κο Δημήτρη Αργυρόπουλο, για τους υπέροχους χορούς, και του πρόσφερε την Ιερή Εικόνα του προστάτη μας Αγίου Νεκταρίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στο χώρο υποδοχής της αίθουσας, με αναψυκτικά και γλυκά.

argonafplia.gr