Πόσο απλό είναι τελικά να αγαπήσουμε τη φύση. Αναδασώνοντας με το ραβδί

1159

Μιαν απλή, πρακτική μέθοδος, μα ιδιαιτέρως αποτελεσματική, εφαρμόζονταν παλαιότερα από τη δασική υπηρεσία για την αύξηση του πρασίνου της χώρας. Ήταν η σπορά με τη χρήση ενός ραβδιού με μεταλλική αιχμή ως απόληξη.

Στους περιπολούντες δασικούς υπαλλήλους, τους δασοφύλακες, δίνονταν ποσότητα δασικών σπόρων που τους μετέφεραν σε ειδικό σακίδιο ή και στις τσέπες τους, τους οποίους έσπερναν τρυπώντας με τη μεταλλική αιχμή του ραβδιού το έδαφος κατά την περιπολία τους στις δασικές περιοχές. Έτσι, με αυτόν τον πρακτικό τρόπο προωθούσαν τη φυτοκάλυψη σε εκτάσεις γυμνές, σε διάκενα και σε βραχώδεις περιοχές.

Το εν λόγω ραβδί, που αποτελούσε εξάρτημα του όλου εξοπλισμού του δασικού υπαλλήλου παλιά, χρησιμοποιούνταν ιδιαίτερα στην Κύπρο, κι ονομαζόταν εκεί “σίσιν”. Στην Ελλάδα το βρήκα σε αναφορές να χρησιμοποιείται το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Η φωτογραφία είναι από την Κύπρο κατά τη δεκαετία του 1940, όπου απεικονίζεται ένστολος δασικός υπάλληλος να σπέρνει κατά τις υσοϋψείς με τη χρήση του “σίσιν”.

(Κείμενο και φωτογραφία από ανάρτηση του Αντώνιου Καπετάνιου στο Facebook)