Με επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση για την Διεθνή ημέρα αστρονομίας 2018 στην Αλεξανδρούπολη

917

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης διοργάνωσε με επιτυχία μια εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Αστρονομίας, στις 21 Απριλίου 2018. Η Διεθνής Ημέρα Αστρονομίας ήταν και μια ευκαιρία για την έναρξη των δράσεων του Συλλόγου για το κοινό, για το έτος.

Το βράδυ του Σαββάτου, πάνω από 500 άτομα πέρασαν από την πλατεία του Φάρου και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την Σελήνη και τον πλανήτη Δία με την βοήθεια των μελών του Συλλόγου και των αστρονομικών οργάνων, τηλεσκοπίων και κυαλιών. Ενημερώθηκαν από τα μέλη του Συλλόγου, ενώ μοιράστηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια για την Διεθνή Ημέρα Αστρονομίας, και τα αντικείμενα παρατήρησης της συγκεκριμένης βραδιάς.

Στην αρχή της βραδιάς, η προσοχή εστιάστηκε στην Σελήνη, η οποία ήταν κατά 35% φωτισμένη. Οι παρευρισκόμενοι είδαν μέσω των τηλεσκοπίων με λεπτομέρεια τον φυσικό μας δορυφόρο. Κρατήρες, θάλασσες και γενικά μορφολογικά χαρακτηριστικά ήταν ορατά. Ξεναγήθηκαν στην Θάλασσα της Νηνεμίας, τον κρατήρα Θεόφιλο και την περιοχή όπου προσεληνώθηκαν για πρώτη φορά άνθρωποι, με την αποστολή Apollo 11.

Στην συνέχεια το ενδιαφέρον στράφηκε προς τον πλανήτη Δία, ο οποίος πάντα συντροφεύεται από τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους, κατά την παρατήρηση του από τα τηλεσκόπια. Συμπτωματικά, παρατηρήθηκε και η διάβαση του δορυφόρου Ευρώπη μπροστά από τον πλανήτη. Στα πρώτα λεπτά, η Ευρώπη δεν ήταν ορατή, σιγά σιγά όμως έγινε, ξεδιπλώνοντας το φαινόμενο της κίνησης της καθώς περνούσε η ώρα. Αρκετοί ήταν αυτοί που πρόσεξαν και τις ζώνες της ατμόσφαιρας του, ένα πολύ εμφανές χαρακτηριστικό του πλανήτη.