Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής Τυχερού έχουν προτάσεις που πρέπει να ακουστούν

1119

Οι αγρότες της περιοχής Δ.Δ. Τυχερού Σουφλίου καταθέτουν προτάσεις για την επιβίωσή τους!! Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Αναφοράς.

 Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής Κοινοβουλευτική Αναφορά, παραθέτοντας έγγραφα των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής Τυχερού και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής του Δ.Δ.Τυχερού Σουφλίου μετά τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τον Ν. Έβρου. 

Τα έγγραφα παρουσιάζουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που προέκυψαν από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16/04 με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής Τυχερού-Θυμαριάς-Λαγυνών-Λυκόφης, καθώς επίσης και μια σειρά αιτημάτων που αφορούν τόσο σε παρεμβάσεις κι αποκαταστάσεις σε υποδομές απαραίτητες για τις γεωργικές εργασίες, όσο και σε οικονομική ενίσχυση και διευκόλυνση του αγροτικού κόσμου.

  Στην κοινοβουλευτική αναφορά υπογραμμίζεται ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι αγρότες του Νομού Έβρου και η εφαρμογή των κατατεθειμένων προτάσεων θα μπορούσε να ανακουφίσει το σύνολο του αγροτικού κόσμου στο Νομό.

     Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις προτάσεις και τα αιτήματα των συλλόγων κι επαγγελματιών στα παρακάτω έγγραφα. 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΥΧΕΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ 15/04/2018

Ύστερα από σύσκεψη μεταξύ των αγροτικών και επαγγελματικών φορέων της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού Σουφλίου συμφωνήθηκε ότι στόχος τους είναι η καλλιέργεια, όχι η αποζημίωση. Ομόφωνα αποφασίστηκαν και διατυπώθηκαν οι παρακάτω προτάσεις προς επίλυση:

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

  1. Άμεση αποκατάσταση αναχωμάτων ρηγμάτων όπου αυτά έχουν προκληθεί και άντληση διαφυγή υδάτων από τα αγροκτήματα με κάθε πρόσφορο τρόπο.
  2. Απομάκρυνση φερτών υλικών από τα αγροκτήματα φέροντας αυτά στην πρότερη τους κατάσταση (άμμος, δέντρα κ.α.) και αποκατάσταση της κατεστραμμένης αγροτικής οδοποιίας.
  3. Ένταξη των πάγιων υποδομών (αντλιοστάσια-ηλεκτρομοτέρ κ.α.) ιδιωτών και Τ.Ο.Ε.Β. σε πρόγραμμα αποζημίωσης ΠΣΕΑ-ΕΛΓΑ (από 2008 δεν προβλέπεται πλέον) και χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους Τ.Ο.Ε.Β. για την άντληση των υδάτων λόγω έκτακτης ανάγκης.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  1. Αναζήτηση κονδυλίων για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις αγροτών στο 100% του προβλεπόμενου εισοδήματός τους.(χαμένη καλλ. περίοδος).
  2. Εξαίρεση λόγω ανωτέρας βίας από δεσμεύσεις της ΚΑΠ (τρεις καλλιέργειες, πλαφόν κιλών, δεσμεύσεις προγραμμάτων κ.α.)
  3. Επιχορήγηση από διάφορα προγράμματα Δημοσίων επενδύσεων κ.α. των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο και έπαθαν ζημιές λόγω των πλημμηρών.
  4. Πρόβλεψη διακανονισμού καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο με περίοδο χάριτος για αυτούς που επλήγησαν από τη καταστροφή και έχει μειωθεί ή και μηδενιστεί το εισόδημά τους.
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ – Α.Σ.Κ.Γ.Ε ΤΥΧΕΡΟΥ  ΕΒΡΟΥ – Α.Σ.Κ.Χ.Μ.ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Α)ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

Το κύριο πρόβλημα που θα υπάρξει στην αγροτική παραγωγή είναι η μετάθεση της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου η οποία θα έχει ως συνέπεια την οψίμηση της παραγωγής. Με δεδομένο τον μεγάλο βιολογικό κύκλο των φυτών μία τέτοια μεγάλη μετάθεση της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου θα έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της περιόδου συγκομιδής που για την περιοχή μας με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες συνεπάγεται μη συλλογή της παραγωγής. Επίσης, όταν η σπορά γίνεται άκαιρα τα ποσοστά επιτυχίας είναι περιορισμένα κυρίως λόγω κακής προετοιμασίας του εδάφους και υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την περίοδο. Τα φυτά που θα καταφέρουν να φυτρώσουν πλέον είναι πολύ πιο ευάλωτα στις εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές.

Επισημαίνουμε ότι στην πλημμύρα της  05/02/2015 συνέβη το ίδιο πράγμα και οι παραγωγοί , παρά την δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων παραγόντων, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα. Επιπλέον, δεν έχει βγει ακόμα ο διοικητικός έλεγχος από τα ΠΣΕΑ του 2015 που αφορά στην μηδική, ροδάκινα , ακτινίδια και άλλα είδη δέντρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να παραγγείλουν δέντρα για να σπείρουν τον Νοέμβριο, όπως απαιτείται βάση της απόφασης του ΕΛΓΑ ( που αναφέρει ότι μέχρι τέλους του 2018 θα πρέπει να έχουν φυτεύσει ώστε να αποζημιωθούν ).

Β)Τα αγροτεμάχια τα οποία θα αρχίσουν να σπέρνονται από τώρα και στο εξής, απειλούνται άμεσα από πλημμύρα, διότι από τα αναχώματα που έχουν υποστεί ρήξεις μπορεί να εισέρθει νερό και να πλήξει τις καλλιέργειες (όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν).

Γ) Να αποζημιωθεί η καλλιέργεια της μηδικής πρώτης χρονιάς , τα σπαράγγια , τα σιτάρια , οι ελαιοκράμβες και οτιδήποτε άλλο καλύπτει ο ΕΛΓΑ ,το συντομότερο δυνατόν – αν είναι δυνατόν μέχρι τον Αύγουστο. Επίσης να αποζημιωθούν , η μηδική  πέραν του ενός έτους , το φυτικό κεφάλαιο από δενδρώδεις καλλιέργειες και τα σπαράγγια όσο πιο γρήγορα γίνεται – αν είναι δυνατόν μέχρι τέλος του έτους.

Δ) Να συμψηφιστούν οι ασφαλιστικές οφειλές των αγροτών με τις αποζημιώσεις  που έχει να λαμβάνει ο αγρότης. Υπάρχουν αγρότες που έχουν να λαμβάνουν αποζημιώσεις και δεν τους καταβάλλονται με το σκεπτικό ότι πρώτα θα πρέπει να αποπληρώσουν τις εισφορές.

Ε) ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

Να υπάρξει δέσμευση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ από την μη κάλυψη του πλαφόν των καλλιεργειών οι οποίες έχουν συνδεδεμένη ενίσχυση (βαμβάκι, σπαράγγι, μηδική σποροπαραγωγή, φασόλια, τεύτλα κ.α) , λόγω ανωτέρας βίας. Προβλήματα που προέκυψαν και στις ανειλημμένες υποχρεώσεις των αγροτών στα πλαίσια του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» και του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» είναι πλέον βέβαιο ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν  στις αναλυμένες υποχρεώσεις ως προς τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις λόγω ανωτέρας βίας.

ΣΤ) ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Ρύθμιση και πάγωμα δανείων αγροτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών προς ΕΦΚΑ  (ΟΓΑ ΙΚΑ ΟΑΕΕ) αγροτών και επιχειρήσεων.

Ζ)ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΕΒ ΤΥΧΕΡΟΥ, ΛΥΚΟΦΗΣ, ΛΑΓΥΝΩΝ , ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΑΣ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Οι καταστροφές στα αντλιοστάσια , στα αρδευτικά δίκτυα και στον μηχανολογικό εξοπλισμό των αντλιοστάσιων είναι τεράστιες. Οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων (ΟΕΒ) δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν  αυτές τις ζημιές και ενώ η καλλιεργητική περίοδος έχει αρχίσει και οι παραγωγοί χρειάζονται νερό για να φυτρώσουν οι καλλιέργειες.

Η) ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΑ –ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ.

Οι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι καθώς έχουν υποστεί μεγάλες διαβρώσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν χωράφια στα οποία μπορούν να γίνουν εργασίες προετοιμασίας για την σπορά και δεν είναι εφικτή η προσέγγιση τους λόγω ακαταλληλόλητας του δρόμου. Πολλά αγροτεμάχια έπειτα από την βίαιη εισβολή των υδάτων έχουν διαβρωθεί – επιχωματωθεί. Πώς θα αντικατασταθούν;

Θ)ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ.

Δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα από τις ζημιές του 2015, κτηριακές εγκαταστάσεις και  μηχανολογικός εξοπλισμός του αγροτικού συνεταιρισμού «Α.Σ.Κ.Γ.Ε. Τυχερού Έβρου» και ιδιωτών στις περιοχές του Δήμου Σουφλίου με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών και του συνεταιρισμού. Επίσης είναι ανάγκη να γίνει καταγραφή της ζημιάς και για την φετινή πλημμύρα του 2018.

Οι παραπάνω φορείς αλλά και όλοι οι πολίτες – αγρότες της περιοχής Δήμου Σουφλίου, ζητούν την συνεργασία των βουλευτών ώστε άμεσα να προωθηθούν τα προβλήματα της περιοχής. Υπάρχει αγανάκτηση και οι αγρότες νιώθουν παραμελημένοι σε μια περιοχή δίπλα στην Τουρκία και μακριά από τα κέντρα εξουσίας στα οποία δεν μπορούν να έχουν άμεση και συνεχής πρόσβαση.