Που γιορτάστηκαν τα Πασχαλόγιορτα με πολλή Θράκη και τη στολή των “μεταξάδων”

1897

 ”Τώρα τα Πασχαλόγιορτα”…Χοροί και Τραγούδια του Πάσχα και της Άνοιξης παρουσιάστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απριλίου 2018, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου από το ”Φάρο” Βαρβασίου σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και το Ομήρειο.

Η εκδήλωση απέπνεε διάχυτο πολύ κέφι και μεράκι και η ζωντάνια των μικρών και μεγάλων χορευτών καθώς επίσης των μουσικών, των τραγουδιστών και των κυριών που προλόγισαν τα διάφορα θέματα, ήταν ζηλευτή.

Κρήτη,Θράκη,Μακεδονία,Θεσσαλία,Καππαδοκία,Κυκλάδες…”παρέλασαν” από μπροστά μας τόσο ζωντανά , που μέσα απ’ τους χορούς και τους προλόγους στα θέματα νοιώσαμε κάτι απ΄την Πατρίδα μας και μάθαμε τόσα ωραία πράγματα για ήθη και έθιμα της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού, που γίνονταν και γίνονται ακόμα από διάφορους ”φάρους” σαν κι αυτόν της Χίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ”σήμερα Γιώργη μ’ Πασχαλιά” από τη Θεσσαλία. Μάθαμε στη συνέχεια από τις ομιλήτριες μεταξύ των θεμάτων ότι τη γιορτή της Ανάστασης και τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου τις τιμούσαν ιδιαιτέρως και τις ξεχώριζαν οι Ελληνορθόδοξοι της Καππαδοκίας, αλλά και οι Τούρκοι της περιοχής (ξέχωρα από τους Χριστιανούς βέβαια). Μάλιστα οι εκεί πληθυσμοί διοργάνωναν και αγώνες με λιθάρι επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γεωργίου και στόλιζαν την εικόνα του με στάχια από σιτάρι.

Όλοι ήταν καλοί, μα πάρα πολύ καλοί, άψογοι …και η Κρητική Λύρα και οι Ζουρνάδές και οι τραγούδιστές …αλλά…πρέπει να πούμε ότι οι μικροί που χόρεψαν Θράκη με τη στολή των ”μεταξάδων” …πραγματικά ενθουσίασαν, καθώς επίσης και το τραγούδι ”Αγιώργ’ Αγιώργ’ Αφέντη μου” που μας καθήλωσε στη φωνή του τραγουδιστή με δέος.

Η εκδήλωση έκλεισε με συρτό κατά την παρουσίαση των τμημάτων με το τραγούδι ”πρωτομαγιά”,για να κρατήσουν οι χοροί όπως λέει κι ο Δυονύσης Σαββόπουλος και ”πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε με χορούς κυκλωτικούς κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς”…Πάσχα Ελλήνων Πάσχα!

Πηγή