Ο Τουρκικός στρατός στην Αν.Θράκη έχει επιθετικές βλέψεις

2347

Οι Έλληνες επιτελείς γνωρίζουν πως ο τουρκικός στρατός ενισχύει υπερβολικά τις δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή – Η κατάσταση στον Έβρο

Μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες, το ισχυρό αποτρεπτικό πλήγμα της Ελλάδας για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια των Τούρκων στα νησιά, ήταν η προέλαση του ελληνικού στρατού στην κατεχόμενη ανατολική Θράκη.

Και μέχρι το 1974 αυτή η προέλαση ήταν σχεδόν ανεμπόδιστη, με την Κωνσταντινούπολη να διαθέτει μόλις δύο εκατομμύρια κατοίκους και την ανατ. Θράκη σχεδόν έρημη. Από τότε, και αφού λόγω προδοσίας στρατιωτικών και πολιτικών, δεν αξιοποίησε η Ελλάδα αυτό το πλεονέκτημα -προφανώς και οι “φίλοι” μας είχαν ενημερώσει τους Τούρκους ότι δεν θα κινηθούμε- ο τουρκικός στρατός έκλεισε τον δρόμο για υγιεινό περίπατο, όπως φάνταζε.

Έχει μάλιστα σαφή επιθετικό προσανατολισμό. Όταν κατασκευάζαμε την αντιαρματική τάφρο στον Έβρο είχε ενοχλήσει αφάνταστα, πλην των ΣΥΡΙΖΑίων, και τους Τούρκους. Δεν το είχαν προβλέψει, με αποτέλεσμα τα γεφυροφόρα άρματα τύπου Μ-48 των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να είναι μεν σχεδιασμένα για να περνούν τάφρους, όπως επίσης και το σύστημα “Σαμούρ” -που παράγεται από την εταιρία FNSS- να βοηθά σημαντικά στην υπερπήδηση τέτοιου είδους εμποδίων, αλλά σκόνταψαν σε μια μικρή λεπτομέρεια.

Το πλάτος της τάφρου σχεδιάστηκε στα 30 μ., ενώ τα “Σαμούρ” έχουν άνοιγμα 26 μέτρων. Είναι αλήθεια βέβαια, ότι η κινητή πλωτή γέφυρα εφόδου “Σαμούρ”, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε πλήρως από Τούρκους μηχανικούς, κάνει τα ποτάμια να μη αποτελούν εμπόδιο για τα άρματα και τα θωρακισμένα οχήματα. Όχι όμως και τάφρους με μεγαλύτερο πλάτος.

Γι’ αυτό προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Όπως έγραψε τότε η τουρκική εφημερίδα Askerhaber: «Πηγές από τις τουρκικές ΕΔ παρομοίασαν την προσπάθεια της Ελλάδας με το Σινικό Τείχος της Κίνας και τόνισαν πως δεν θα ωφελήσει καθόλου». Τον Έβρο μπορούν να τον γεφυρώσουν οι Τούρκοι, με την προϋπόθεση να μη υπάρχει στρατός απέναντι, αλλά την τάφρο όχι.

Εκτός από τα συστήματα ταχείας ζεύξης ποταμών, η Άγκυρα παρήγγειλε κατεπειγόντως 12 ελικόπτερα αεραποβάσεων, φωτογραφίζοντας ξανά πόσο πολύ σκέφτεται ακραία ενδεχόμενα σε βάρος της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, η Άγκυρα προτίμησε τα 12 ελικόπτερα γενικής χρήσης για τον εξοπλισμό του μεγασκάφους ελέγχου και συντονισμού αποβάσεων LPD.

Το μεγασκάφος, που ναυπηγεί στην Ισπανία η Τουρκία, φυσικά δεν προορίζεται για το Κουρδιστάν, αλλά για τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο. Το πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο πάσης φύσεως αεροναυτικών επιχειρήσεων, καθώς και για τον έλεγχο και διοίκηση του τουρκικού Ναυτικού στην Αν. Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα νέο διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό της απόκτησης 24 ελικοπτέρων S-70 B2 ASW Seahawk.

Τα νέα ελικόπτερα θα αξιοποιηθούν αποκλειστικώς από το κατασκευαζόμενο ελικοπτεροφόρο και από τα λοιπά πέντε αποβατικά πλοία LST του τουρκικού Ναυτικού. Είναι ειδικής διαμόρφωσης για να μπορούν να επιχειρούν από πλοία μεταφέροντας στρατιώτες και υλικό σε αποβατικές επιχειρήσεις ή αποστολές περιπολιών και νηοψιών.

Πρόκειται για προμήθεια με καθαρά επιθετικούς σκοπούς κατά της Ελλάδας, ανάλογη με αυτήν της προμήθειας γεφυρών ταχείας ζεύξεως υδάτινων κωλυμάτων, ακτοδρόμων διάβασης αρμάτων από υδάτινα κωλύματα κλπ., για την ζεύξη του ποταμού Έβρου. Η μεθοδικότητα της δημιουργίας αυτής της δύναμης, πραγματικά αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για κυριαρχία στις θάλασσες που την περιβάλλουν και των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται σε αυτές.

Οι Έλληνες επιτελείς γνωρίζουν πως ο τουρκικός στρατός ενισχύει υπερβολικά τις δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά την προετοιμασία του εδάφους για την ανάπτυξη και την μεταφορά αρμάτων μάχης ή άλλων, βαρέως τύπου οχημάτων από τη μία όχθη του ποταμού Έβρου στην άλλη.

Όμως, για πολλούς λόγους, και όχι μόνον οικονομικούς, η ισχυροποίηση του ελληνικού στρατού δεν επιτεύχθηκε, και παράλληλα οι αρμόδιοι δεν επιδεικνύουν προθυμία υπεράσπισης της τιμής και αξιοπρέπειας των Ελλήνων, γι’ αυτό και “πήραν τους δρόμους” παρακαλώντας όποιον συναντήσουν, να μεριμνήσει για την αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών. Δεν υπήρχε καν σχέδιο πρότερον να αντιμετωπιστεί παρόμοια κατάσταση, παρά τις στολές εκστρατείας που φορά ο υπουργός μας.

voria.gr