Νέο αρδευτικό στις Φέρες µε χρηµατοδότηση του TAP

1788

Τη στιγμή που αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κάνουν λόγο για αρνητικές συνέπειες της παρουσίας του ΤΑP στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ειδικά στην Καβάλα ζητούν µε την αρωγή του δήµου αλλαγή της όδευσης από τη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή της αξιοποίησης της διέλευσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, µε σχέση ανταποδοτικότητας µεταξύ των δήµων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σηµαντική θέση κατέχει σε επίπεδο περιφέρειας ο Δήµος Αλεξανδρούπολης, που αναπτύσσει συνεργασία µε τον ΤΑP, σύµφωνα µε τον αντιδήµαρχο Ενέργειας-Φυσικών Πόρων, Γιάννη Φαλέκα. Αρχικά, αναφέρεται σε ένα σηµαντικό έργο σε εξέλιξη στις Φέρες, που αφορά την αξιοποίηση της θερµικής ενέργειας ενός σταθµού συµπίεσης φυσικού αέριου.

«Ο αγωγός ΤΑP του ανατολικού τοµέα έχει πολλούς αγωγούς συµπίεσης που απαιτούνται για τη λειτουργία του δικτύου. Ζητήσαµε από το 2013 να µας δώσει την απορριπτόµενη ενέργεια, µε αποτέλεσµα στο συνολικό µήκος των 4.500 χλµ. από το Αζερµπαϊτζάν µέχρι την Ιταλία να είναι ο µοναδικός σταθµός συµπίεσης που θα δίνει ζεστό νερό στην τοπική κοινωνία», περιγράφει. «Το 2014 που εγκρίθηκε η µελέτη περιβαλλοντικών όρων του αγωγού ΤΑP στην παράγραφο 5.4.2. αναγράφεται ότι συγκαταλέγεται στις συµβατικές υποχρεώσεις του η παροχή ζεστού νερού στον δήµο».

Από τα ανταποδοτικά οφέλη του αγωγού, συνολικού ύψους 32.000.000 ευρώ, ο Δήµος Αλεξανδρούπολης θα λάβει 1.900.000 ευρώ. Σε αυτά, ο κ. Φαλέκας εξηγεί πως δεν εντάσσεται η τηλεθέρµανση, καθώς πρόκειται για µια ξεχωριστή διεκδίκηση του δήµου.

Το πρώτο έργο, ύψους από 500.000 έως 700.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από τον ΤΑP, αφορά ένα χρήσιµο αρδευτικό δίκτυο στον Πέπλο Φερών, που θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες σε αρκετές χιλιάδες στρέµµατα, αρδεύοντας και νέες περιοχές. Ο κ. Φαλέκας σηµειώνει ότι το έργο ήταν µια επιθυµία του δηµάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαµπάκη, για να στηριχθεί ο πρωτογενής τοµέας στην περιοχή. Το αρδευτικό βρίσκεται σε φάση τεχνικών εργασιών µεταξύ µελετητών του δήµου και της κοινοπραξίας του ΤΑP.  Ο κ. Φαλέκας αναφέρεται και στην έναρξη ενός νέου µεγάλου γεωθερµικού έργου που αφορά σε γεώτρηση 550 µ. «Θέλουµε να βρούµε γεωθερµικά ρευστά και ταυτόχρονα δουλεύουµε τη µελέτη εφαρµογής για οικιακή χρήση στα χωριά Άνθεια – Αρίστηνο – Λουτρά.

Με τον ΤΑP συνεργαζόµαστε για να γίνει η πρώτη γεώτρηση του έργου και να βγάλουµε γεωθερµικά ρευστά από βάθος 550 µ. Η γεώτρηση αξίας 180.000 ευρώ θα πληρωθεί στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας του ΤΑP». Ο αντιδήµαρχος εκτιµά ότι η µελέτη απαιτεί διάστηµα 6-7 µηνών, η δε κατασκευή της γεώτρησης αναµένεται να ξεκινήσει Μάρτιο µε Απρίλιο και οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου ένα τρίµηνο.

Από το 1.900.000 ευρώ περίπου 1 εκατ. θα δοθεί για την αγορά µηχανηµάτων έργου στον Δήµο Αλεξανδρούπολης, όπως εκσκαφείς, γκρέιντερ, φορτηγά, που θα συµβάλουν στην ανανέωση του εξοπλισµού.

«Ο µηχανολογικός εξοπλισµός είναι αρκετά γερασµένος. Το σηµαντικότερο µηχάνηµα αφορά τον καθαρισµό των ρεµάτων που το έχουµε άµεσα ανάγκη. Όταν είχαµε πληµµύρες, απευθυνόµασταν στην περιφέρεια ή σε ιδιώτες πληρώνοντας πολλά χρήµατα», εξηγεί.

ypaithros.gr