Αλεξανδρούπολη: Ημερίδα με θέμα «Θράκη: Ζητήματα Ιστορίας και πολιτισμού»

1624

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών κ. Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης  και ο Καθηγητής κ. Σταύρος Τουλουπίδης Πρυτανεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την ημερίδα με θέμα

«Θράκη: Ζητήματα Ιστορίας και πολιτισμού»

η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο, 17 Μαρτίου 2017, και ώρα 18:30 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου (Λεωφόρος Δημοκρατίας 307)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«ΘΡΑΚΗ: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

 

18.00-18.30: Προσέλευση – Εγγραφές

18.30-18.40: Χαιρετισμοί

Πρώτη Συνεδρία

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Δ.Π.Θ.

18.40: Χρύσα Μενδρινού, Ευρωπαίοι περιηγητές στη Θράκη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα

19.00: Φωτεινή Γραμμενίδου, Οι Αρμένιοι στην ελληνική Θράκη από τις αρχές του 19ου αιώνα ως το 1913

19.20: Βίκη Φίλιου, Εικόνες από την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στο νομό Ροδόπης το 1923

 

Δεύτερη Συνεδρία

Πρόεδρος: Γεώργιος Τσιγάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ.

19.40: Χρήστος Σεραφειμίδης, Η Παρρησία της Μονής Αρχαγγελιώτισσας (κώδικας ΕΗΑΙ 367): Τόποι και άνθρωποι

20.00: Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης, Εθνικοί ανταγωνισμοί και εκκλησιαστική τέχνη στις αρχές του 20ου αιώνα στη Θράκη. Η περίπτωση του ναού των Δώδεκα Αποστόλων στην Ξάνθη

20.20: Δέσποινα Καραθανάση, Η εκπαίδευση στην Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου

20.40: Συζήτηση

Το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών ιδρύθηκε από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.  

Η επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων του έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2016 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο σε επιστημονική εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη συνθήκη της Λοζάνης.

Το Ινστιτούτο διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή με Πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, στην οποία συμμετέχουν ο εκάστοτε Πρύτανης και Καθηγητές του Δ.Π.Θ., Έφοροι Αρχαιοτήτων και εκπρόσωποι του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στόχος του Ινστιτούτου είναι η ενίσχυση και προώθηση της έρευνας για τον γεωγραφικό χώρο της μείζονος Θράκης και τους ανθρώπους που έζησαν και ζουν σ’ αυτήν από την αρχαιότητα ως σήμερα, καθώς  και η ανάδειξη των αποτελεσμάτων της έρευνας με επιστημονικές εκδηλώσεις (συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες) και περιοδικές και αυτοτελείς δημοσιεύσεις.