Η Δράμα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Γκάιντας

1917

Στις 10 Μαρτίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου, της γνωστής μας δηλαδή γκάιντας, του παραδοσιακού αυτού πνευστού μουσικού οργάνου, τους ήχους του οποίου συναντάμε σε κάθε σχεδόν Θρακιώτικο άκουσμα.

Γιορτάζοντας λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας, με συνδιοργάνωση της Θρακικής Εστίας Δράμας και του Μουσικού Σχολείου Δράμας, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χαριλάου Κεραμέως.

Στη μουσική αυτή συνάντηση συμμετείχαν η παραδοσιακή ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Δράμας με υπεύθυνο διδασκαλίας τον Χάρη Τσιπουρίδη, η οποία παρουσίασε Θρακιώτικα τραγούδια με κεντρικό όργανο την γκάιντα και με συνοδεία ποικίλων παραδοσιακών οργάνων, καθώς και η παραδοσιακή ορχήστρα μαθητών της Θρακικής Εστίας Δράμας με υπεύθυνο διδασκαλίας τον Γιώργο Καλαβρινό, η οποία συνόδευσε μουσικά τα τραγούδια που ερμήνευσε η παραδοσιακή χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Δράμας με χοράρχη τον Νικόλαο Στεφανάκη.

Προβλήθηκε επίσης το άκρως ενδιαφέρον εθνογραφικό ντοκιμαντέρ «Γκάιντες λαλούν» του εθνομουσικολόγου και Διδάκτορα Μουσικών Σπουδών Χάρη Σαρρή, ο οποίος εισέφερε στην εκδήλωση ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές πληροφορίες από τη μελέτη του πάνω στον άσκαυλο.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο ελπιδοφόρο γεγονός ότι πολλά νέα παιδιά που αγαπούν και ασχολούνται με τη μουσική, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και ασχολούνται με την εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων, δράση άλλωστε που στηρίζει έμπρακτα και η Θρακική Εστία Δράμας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης και εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας ενώ παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και πλήθος κόσμου.

inkomotini.gr