Οριστικό! Έρχεται η τελική διασταύρωση για τα ανασφάλιστα ΙΧ – Τα πρόστιμα

1271

Στην τελική διασταύρωση για τα ανασφάλιστα ΙΧ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με αναλυτικό οδηγό που έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπως ανακοινώθηκε, εντός 30 ημερών, αλλά σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση για να εντοπίσει τα οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα.

Δύο φορές το χρόνο οι έλεγχοι

Από εδώ και στο εξής αυτό θα γίνεται τουλάχιστον δυο φορές κάθε έτος, σε ημερομηνίες που επίσης δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

Κι αυτό διότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οχήματα να ασφαλίζονται πριν τις ημερομηνίες που ανακοινώνονται, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να αποφύγουν τα πρόστιμα και στη συνέχεια δεν ανανεώνουν τα συμβόλαια.

Μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης, η ΑΑΔΕ θα στείλει τα ειδοποιητήρια με τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν ασφαλιστεί μέχρι την ημερομηνία της διασταύρωσης.

Πόσοι ασφαλίστηκαν πέρυσι

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Άγγιξαν έτσι για πρώτη φορά το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκατ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε επίσης έναν πληροφοριακό οδηγό που έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων (FAQ).

Σημειώνεται ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία έχει αυξημένη κοινωνική σημασία, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 06.06.2017, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και επέφερε ένα απτό αποτέλεσμα.

Τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα εξαρτώνται από την κατηγορία του οχήματος και τον κυβισμό τους:

  • 100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250cc
  • 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα
  • 200 ευρώ ΙΧ κάτω από 1.000cc και
  • 250 ευρώ για τα υπόλοιπα ΙΧ

Ελέγξετε online εάν το αυτοκίνητό σας φαίνεται ασφαλισμένο στην ειδική ιστοσελίδα του Επικουρικού Ταμείου.

Πηγή