Μήνυση κατά Πάγκαλου από τον Πρόεδρο του κόμματος DEB που δραστηριοποιείται στην Θράκη

978

Μήνυση κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου για την πρόσφατη δήλωση του: “Ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος” φέρεται να υπέβαλλε ο πρόεδρος του κόμματος DEB, που δραστηριοποιείται στη Θράκη, Μουσταφά Αλή Τσαβούς.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα www.yeniakit.com, στη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας Μουσταφά Αλή Τσαβούς στον ανταποκριτή του πρακτορείο Αναντολού, είπε πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος μετέχοντας σε μια εκπομπή χρησιμοποίησε την φράση “Ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος” κάτι που όπως είπε “συνιστά βαρύ αδίκημα, και είναι μια απαράδεκτη ρατσιστική και φασιστική φράση”.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Αλή Τσαβούς δήλωσε: “Ο πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κύριος Πάγκαλος, με αυτές τις δηλώσεις που υποδαυλίζουν μίσος και έχθρα μεταξύ των λαών, παραβίασε τα σχετικά με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία άρθρα του ελληνικού ποινικού κώδικα. Η φράση “Ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος” που είπε για τους Τούρκους ο Πάγκαλος, είναι απαράδεκτη και συνιστά βαρύ αδίκημα. Περιμένουμε σχετικά με αυτό η ελληνική δικαιοσύνη να εκπληρώσει τα καθήκοντα της.”

Ο Αλή Τσαβούς ανέφερε πως το γεγονός πως πέραν του κόμματος του, άλλο κόμμα και η κυβέρνηση δεν αντέδρασαν στην φράση αυτή του Πάγκαλου, αποτέλεσε αιτία απογοήτευσης για τους Τούρκους που ζούνε στην χώρα και συνέχισε λέγοντας πως “Επιθυμώ να αναφέρω πως αυτή η φρικτή και ρατσιστική φράση που ανέφερε ο Πάγκαλος, στοχοποιεί τους 150 χιλιάδες πολίτες μέλη της τουρκικής μειονότητα δυτικής Θράκης που είναι πολίτες της χώρας και αποτελεί μια βαριά προσβολή για όλη την μειονότητα”.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος που υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών στο διάστημα 1996-1999, στις 13 Φεβρουαρίου μετέχοντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ-Ράδιο, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ¨Στην πολιτική μου καριέρα γνώρισα πολλούς Τούρκους. Αλλά καλό Τούρκο δεν γνώρισα. Ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος¨.

Πηγή