Ορεστιάδα: Λαμπρή εορτή του Αγίου Μιχαήλ του Μαυροειδή

1248

Η μνήμη του νεομάρτυρος Αγίου Μιχαήλ του Μαυροειδή, του Αδριανουπολίτου, τιμήθηκε με αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων στην Ορεστιάδα, όπου φυλάσσεται και απότμημα του ιερού λειψάνου του, το εσπέρας της 16 Φεβρουαρίου ε.ε.

Στον Εσπερινό της αγρυπνίας χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αφού ευλόγησε τους άρτους μίλησε επίκαιρα.

Ο Άγιος νεομάρτυς Μιχαήλ ήταν από τους επιφανείς και πλούσιους της Αδριανούπολης και συκοφαντήθηκε στον δικαστή της πόλης από φανατικούς Τούρκους, ότι περιφρόνησε το όνομα του Θεού τους.

Ο δικαστής, που γνώριζε καλά την εντιμότητα του Μιχαήλ, τον απάλλαξε από κάθε κατηγορία. Αλλά οι συκοφαντούντες απείλησαν τον δικαστή, ότι θα τον καταγγείλουν στο Σουλτάνο, επειδή δεν υπερασπίζεται την πίστη τους.

Ο δικαστής φοβήθηκε και φυλάκισε τον Μιχαήλ, αφού ενημέρωσε το Σουλτάνο και περίμενε από αυτόν απόφαση. Η διαταγή ήλθε και έλεγε ή να αλλαξοπιστήσει ή να καεί ζωντανός.

Ο δικαστής προσπάθησε τότε με κολακείες και απειλές να αλλάξει το φρόνημα του Μιχαήλ. Αλλά μάταια. Ο Μιχαήλ παρέμεινε σταθερός στην χριστιανική του πίστη.

Τότε σύμφωνα με την διαταγή του Σουλτάνου τον αποκεφάλισαν και το τίμιο σώμα του το έκαψαν στις 17 Φεβρουαρίου του 1493.

Την επόμενη, Σαββάτο της Τυρινής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Πτελέας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου τέλεσε και το τρίμηνο μνημόσυνο του πατρός του εφημερίου της ενορίας Αρχιμ. Γρηγορίου Χιώτη.

Ορεστιάδα: Λαμπρή Εορτή του Αγίου Μιχαήλ του ΜαυροειδήΟρεστιάδα: Λαμπρή Εορτή του Αγίου Μιχαήλ του ΜαυροειδήΟρεστιάδα: Λαμπρή Εορτή του Αγίου Μιχαήλ του Μαυροειδή