Τι αλλάζει στις προστατευόμενες περιοχές του Έβρου. Τι προβλέπεται για τη Σαμοθράκη

1066

Ομιλία της Ν. Γκαρά  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης.

“Τι αλλάζει στις προστατευόμενες περιοχές του Έβρου. Τι προβλέπεται για τη Σαμοθράκη.”

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης όλων των προστατευόμενων περιοχών της επικράτειας.

Πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο που έρχεται να τακτοποιήσει ένα θολό τοπίο για τη χώρα μας, έρχεται να διευρύνει την  εποπτεία των προστατευόμενων περιοχών καθώς και το πλαίσιο και τη διαδικασία δράσης των Φορέων Διαχειρίσης, να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην όλη διαδικασία. Μάλιστα πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση όλων των  παραπάνω δράσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 10 εκ. ευρώ.

Στην τοποθέτηση της, η Νατάσα Γκαρά, αφού υπογράμμισε τις καινοτομίες και τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, στάθηκε ιδιαίτερα στις θετικές διατάξεις που αφορούν στους Φορείς Διαχείρισης του νομού μας αλλά και τις διατάξεις που αφορούν στο νησί της Σαμοθράκης.

Συγκεκριμένα, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ένταξη πλέον του νησιού της Σαμοθράκης στον Φορέα Δέλτα του Έβρου και Σαμοθράκης αλλά και την διεύρυνση του Φορέα Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης – Σουφλίου που αναλαμβάνει 7 περιοχές του Δικτύου καλύπτοντας, επιτέλους, τα ποτάμια Έβρου, Άρδα, Ερυθροποτάμου και τα δασικά οικοσυστήματα Βορείου και Κεντρικού Έβρου.

Εκτός αυτού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν τη νομιμοποίηση του κάμπινγκ της Σαμοθράκης, τηρουμένων των όρων της δασικής νομοθεσίας αλλά και στην υλοποίηση απαραίτητων υποδομών ύδρευσης και άρδευσης στο νησί.

Η κα. Γκαρά τέλος ευχαρίστησε εκ μέρους των πολιτών το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την τήρηση των δεσμεύσεων για τα μέτρα προστασίας του νησιού της Σαμοθράκης έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου αλλά και για τη  δέσμευση του ποσού των 90.000 ευρώ για τη δημιουργία δασικών μονοπατιών στο νησί.

Κλείνοντας, η Βουλευτής σημείωσε πως με το παρόν νομοσχέδιο αναδεικνύεται στην πράξη η αξιοποίηση των μοναδικών δυνατοτήτων που δίνει το περιβάλλον στην τοπική ανάπτυξη, στην απασχόληση και συνολικά στη συνολική οικονομία.