20 εκατ. ευρώ πλέον το πρόστιμο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

1452

Ένας νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός που αφορά την Προστασία Γενικών Δεδομένων (GDPR) ψηφίστηκε στις 27 Απριλίου 2016. Ο κανονισμός θα επηρεάσει κάθε εταιρεία που συναλλάσσεται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κανόνες είναι πολύπλοκοι και τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση πολύ αυστηρά (μπορούν να φτάσουν έως τα 20 εκατομμύρια Ευρώ).

Επιγραμματικά, ο κανονισμός GDPR δίνει στους πολίτες της Ε.Ε. αυξημένα δικαιώματα σε σχέση με τα προσωπικά τους δεδομένα. Επίσης διαμορφώνει το πλαίσιο ώς προς την γνωστοποίηση σε περίπτωση παραβίασης των δεδομένων και δημιουργεί υποχρέωση για τον ορισμό Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO).

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ τον Μάιο του 2018 και επηρεάζει όλες τις  επιχειρήσεις που τηρούν δεδομένα πολιτών της Ε.Ε.. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με πολίτες της Ε.Ε. έχουν την υποχρέωση:

  • Συνολικής εναρμόνισης με τον κανονισμό
  • Διαφάνειας Εσωτερικών Διαδικασιών
  • Ορισμός Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων
  • Υποχρέωση αναφοράς Περιστατικών Παραβίασης Δεδομένων
  • Ανάγκη ύπαρξης Εσωτερικού Μητρώου Δεδομένων
  • Σαφής συγκατάθεση εκ μέρους των ατόμων
  • Δικαιώματα σε κάθε άτομο για Διαγραφή και Μεταβολή των Προσωπικών Δεδομένων

Όλες οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτόν τον νέο κανονισμό μέχρι τις 25 Μαΐου 2018, ενώ τα πρόστιμα που έχει ορίσει η Ε.Ε. είναι το 4% του τζίρου ή 20 εκατομμύρια ευρώ,  όποιο είναι το μεγαλύτερο.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (DPO)
Το Επιμελητήριο Έβρου διοργανώνει 2-3 και 7-8  Μαρτίου σεμινάριο πιστοποίησης “Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων” (Data Protection Officer – DPO). Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών για τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων. Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 40 ώρες και καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της θέσης του DPO. Ο τρόπος παρακολούθησης είναι δια ζώσης και εξ αποστάσεως μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας elearning.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό ACTA – Τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φορέα πιστοποίησης προσόντων ανθρώπινου δυναμικού και την Interactive, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και  εξειδικευμένων πιστοποιήσεων.
Το κόστος του σεμιναρίου είναι 1250€. Για τα μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου το κόστος διαμορφώνεται στα 1050€ (με δυνατότητα 6 άτοκων δόσεων). Σε περίπτωση που το ποσό καταβληθεί εφάπαξ το αντίστοιχο κόστος σεμιναρίου διαμορφώνεται στα 900€. Επίσης παρέχεται Δωρεάν on-line υποστήριξη για 12 μήνες στο αντικείμενο του σεμιναρίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΛΑΕΚ 0,24%.
H φόρμα  συμμετοχής, πληροφορίες για την δομή, τους εισηγητές και τις ενότητες του σεμιναρίου επισυνάπτονται με το παρόν Δελτίο.

Τόπος διεξαγωγής: Επιμελητήριο Έβρου. (Χάρτης)

Πρόγραμμα | Φόρμα συμμετοχής

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ