Μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Διδυμότειχο αναπλάθουν το ΚΠΕ Μαρωνείας

2543

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, αναπλάθουν από κοινού το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Μαρωνείας (ΚΠΕ), το οποίο στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο Ιμέρου.

Εκεί, οι μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Διδυμοτείχου, της δευτέρας τάξης, σε συνεργασία με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό τους και τους εργαζομένους του ΚΠΕ, τοποθετούν περίπου 20 δενδρύλλια, συνδυάζοντας γνώση και παιχνίδι.
Όπως ενημερώνει η υπεύθυνη του ΚΠΕ Έφη Δούπα “τα παιδιά δείχνουν πάρα πολύ διάθεση στο να ομορφύνουν τον χώρο, ασχέτως αν δεν είναι το δικό τους το σχολείο. Δουλεύουν με όρεξη, κι αυτό φαίνεται από το ότι χθες τελειώσαμε στις 5 το απόγευμα, ενώ σήμερα ξεκινήσαμε τις εργασίες στις 8 το πρωί και θα τελειώσουμε πάλι το σούρουπο”.

Αναφορικά με τις δράσεις που γίνονται στο σημείο, μας πληροφορεί ότι “φυτεύτηκαν περισσότερα των διακοσίων φυτών σε μια ποικιλία από δεκαπέντε διαφορικά είδη. Έχουμε διαμορφώσει και τρεις βραχόκηπους”. Η ίδια υπογραμμίζει ότι αρωγοί στη δράση είναι ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, που έδωσε το χώμα, αλλά και οι Διευθύνσεις Αναδασώσεων Ροδόπης και Σουφλίου, που έδωσαν τα φυτά.

Για το πότε θα δουν το έργο τους να έχει πάρει σάρκα και οστά, η κα Δούπα επισημαίνει ότι “στην φύτευση και γενικά στα καλλωπιστικά φυτά απολαμβάνεις την ομορφιά τους μετά από κάποια χρόνια. Θεωρούμε ότι σε περίπου επτά χρόνια αυτή η προσπάθεια θα έχει φτάσει σε μια πληρότητα το αποτέλεσμά της”.

Φυσικά, όμως, αυτή η δράση δεν είναι η μοναδική που αναπτύσσεται στο ΚΠΕ Μαρώνειας, οι εργαζόμενοι στο οποίο έχουν πολλά σχέδια για το μέλλον. “Αυτό που θέλουμε είναι με αφορμή αυτή την τριήμερη δράστη δεντροφυτεύσεων να δημιουργήσουμε προγράμματα αναφορικά με την βιοποικιλότητα, αναφορικά με τα ενδημικά φυτά της περιοχής μας, διότι υπήρξε μέριμνα και γι’ αυτό, ώστε οι μαθητές που θα έρχονται στο κέντρο να περιηγούνται με παιγνιώδη τρόπο στην φύση και στην βλάστηση του τόπου τους και να μάθουν έτσι τα πευκώδη φυτά, τα καλλωπιστικά φυτά, τα αρωματικά, τα βότανα, τι είναι η μακία βλάστηση και να την ξεχωρίζουν από την δενδρώδη βλάστηση. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να βγαίνουμε στο δάσος ή στο  βουνό, ειδικότερα με μικρής ηλικίας παιδιά, ενώ εάν φέρουμε το δάσος και τη φύση εδώ στο κέντρο μας, μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να την προσεγγίσουν ευκολότερα”, καταλήγει η κα Δούπα.

Μαζί της, συναντούμε και την Κυριακή Κεραμιτσόγλου, γεωπόνος-εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Διδυμοτείχου, μας μιλάει για το γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν επί του πρακτέου, ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα μετρήσιμο έργο. “Όταν πέρσι είχε έρθει εδώ το σχολείο σε ένα πρόγραμμα μονοήμερο, έπεσε η ιδέα της διαμόρφωσης του χώρου. Στο σχολείο κάνουμε πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα για το αστικό τοπίο και παρεμβάσεις στο αστικό πεδίο, δηλαδή μαθαίνουμε πως μπορούμε να κάνουμε κήπους που δεν θέλουν πολύ συντήρησή ή πολύ νερό. Στο πνεύμα της αειφορίας κι εδώ αποφασίσαμε να κάνουμε βραχόκηπο με αρωματικά φυτά, τα οποία είναι ξεροθερμικά φυτά και δεν θέλουν πολύ νερό και περιποίηση”, μας λέει για το πως εμπνεύστηκαν αυτή τη δράση.

Για τι ακριβώς κάνουν οι μαθητές της στο σημείο, εξηγεί τα εξής: “Κάνουμε την διαμόρφωση, φυτεύουμε δέντρα, θάμνους και κάνουμε βραχόκηπους με αρωματικά φυτά. Κάναμε αίτηση στο Δασαρχείο Ροδόπης και στο Δασαρχείο Σουφλίου μας παρείχαν δωρεάν τα φυτά, πήγαμε τα παραλάβαμε και τα φυτεύουμε τώρα και κάνουμε την διαμόρφωση του χώρου εδώ”.
Αντίστοιχα με το ΚΠΕ, στο 1ο ΕΠΑΛ του Διδυμοτείχου, αυτή δεν είναι η πρώτη δράση εθελοντικής προσφοράς.

“Κάναμε μια μικρή παρέμβαση στο μνημείο των Εβραίων στο Διδυμότειχο, τους καθαρισμούς χώρου μια άλλη συνάδελφος στο αρχαιολογικό χώρο και τώρα σχεδιάζουμε να κάνουμε τον Μάρτιο μια ακόμη δράση: Πρόκειται για τη λεγόμενη φυσική καλλιέργεια. Θα κάνουμε σβώλους με σπόρους αρωματικά φυτά και θα κάνουμε παρεμβάσεις σε χώρους του Διδυμοτείχου. Θα παρασκευάσουμε αυτούς τους σπόρους με αργιλόχωμα και θα κάνουμε του σβώλους θα τους πετάξουμε σε χώρους ανοιχτούς, εκεί δηλαδή αφήνουμε την φύση να λειτουργήσει. Ουσιαστικά δημιουργούμε οικοσυστήματα”, μας λέει κι εμείς τους προσκαλούμε για να κάνουν αντίστοιχη δράση κι εντός της Κομοτηνής.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δέκα μαθητές δευτέρας τάξης του τομέα γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος, μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους, έκαναν μία όμορφη εθελοντική πρωτοβουλία που ελπίζουμε να πιάσει τόπο.

Πηγή