Σεμινάριο στην Αλεξανδρούπολη με θέμα: “H εικόνα της σύγχρονης όπερας : Κατευθύνσεις και Ιδιώματα”

1834

Η Κινηματογραφική Λέσχη και το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνουν σεμιναριακές διαλέξεις με τον Μουσικολόγο, Συνθέτη και Καθηγητή Όπερας του Μουσικού Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνά Ι. Αλεξιάδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου  ώρες: 10.30 π.μ. – 2.00μ.μ. και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου και ώρες 11.00π.μ. -2.30 μ.μ.

Ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης επισκέφθηκε για σεμινάρια το Δημοτικό Ωδείο, του οποίου είναι εδώ και πολλά χρόνια φίλος, το 2008 με θέμα «Μουσικοί τρόποι και Τροπική Αρμονία στη Μουσική του 20ου αιώνα» και το 2010 με θέμα «Εισαγωγή στα είδη του Μουσικού Θεάτρου: Όπερα, Οπερέτα, Μιούζικαλ» που είχε μεγάλη απήχηση στο μουσικό και μουσικόφιλο κοινό της πόλης καθώς και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον με τις εμπνευσμένες συγκριτικές αναλύσεις  του σε επιλεγμένα μουσικά παραδείγματα.

Θέμα του φετινού σεμιναρίου είναι “Η εικόνα της σύγχρονης όπερας : Κατευθύνσεις και Ιδιώματα” . Οι παρουσιάσεις αυτές περιλαμβάνουν  ιστορικές-θεωρητικές τοποθετήσεις και βασίζονται σε επιλεγμένα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα.

Ο Μηνάς Αλεξιάδης το Σάββατο θα αναφερθεί στην Όπερα του 20ου και 21ου αιώνα , μετά το κύριο ρεπερτόριο, Νεοκλασικισμός, εξπρεσιονιστικό δράμα, αμερικάνικες επιδράσεις, από τον Μπρεχτ και τον Κουρτ Βάιλ στον Στραβίνσκι, τον Καρλ Ορφ και τις μεταπολεμικές όπερες βασισμένες στο αρχαιοελληνικό δράμα.

Την Κυριακή ο καθηγητής θα αναφερθεί σε  ροκ όπερες και μιούζικαλ , σύγχρονες τάσεις , όπερες πολυμέσων: Ιστορικά , θεωρητικά και καλλιτεχνικά ζητήματα .

Επίσης το Σάββατο βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης θα προλογίσει και αναπτύξει την Όπερα “Το ελιξήριο του έρωτα” του G. Donizetti που προβάλλεται στα πλαίσια των αναμεταδόσεων από την Μετροπόλιταν Όπερα .

Η είσοδος για τις διαλέξεις είναι : 5 € για τους μαθητές. Καθηγητές του Ωδείου και μέλη τις κινηματογραφικής Λέσχης και 10 € για το κοινό.

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στη Γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου, και  τηρείται σειρά προτεραιότητας λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων. Τηλ. Γραμματείς του Ωδείου: 2551026627