Παπαστράτος: Οδηγεί στο μέλλον την καπνοβιομηχανία

1658

Στην Πάτρα βρίσκεται αυτές τις ημέρες η διοίκηση αλλά και εκατοντάδες στελέχη και εμπορικοί συνεργάτες της Παπαστράτος, για το ετήσιο πανελλαδικό συνέδριο πωλήσεων της εταιρείας, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη.

Πρόκειται για σημαντικό γεγονός για την Πάτρα, καθώς η εταιρεία επέλεξε την πόλη για να ξεκινήσει την πανελλαδική της εκστρατεία για την εμπορική διάθεση των θερμαινόμενων ράβδων καπνού HEETS για τη συσκευή IQOS. Η μεγάλη επένδυση των 300 εκ. ευρώ που υλοποιεί η μητρική εταιρεία Philip Morris International στον Ασπρόπυργο Αττικής, ολοκληρώνεται σύντομα, καθιστώντας το εργοστάσιο της Παπαστράτος, το τρίτο κέντρο παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού HEETS παγκοσμίως.
Με αυτή την επένδυση από μια κορυφαία εταιρεία τσιγάρων στον κόσμο, η καπνοβιομηχανία δείχνει ότι κάνει στροφή προς την παραγωγή προϊόντων που θα αντικαταστήσουν τα κλασικά τσιγάρα και θα είναι λιγότερο επιβλαβή για τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ
Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Παπαστράτος, βρέθηκε χθες στην Πάτρα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Χαρπαντίδης, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του τοπικού Τύπου και ΜΜΕ αναφέρθηκε στη νέα σελίδα στην ιστορία της εταιρείας με την επένδυση του Ασπροπύργου. Οπως είπε, πρόκειται για μια καινούργια και ενδιαφέρουσα αγορά όπου ανοίγει με τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου. «Νιώθουμε πολύ καλά που βρισκόμαστε στο μέσον μιας τεράστιας αλλαγής που συμβαίνει στην καπνοβιομηχανία, γιατί έχουμε πιστέψει σε αυτό. Είναι μια πραγματική καινοτομία που θα αλλάξει τον κόσμο» τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης.
ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τα νέα προϊοντα παρουσίασε ο υπεύθυνος του Τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η μητρική εταιρεία της Παπαστράτος, Philip Morris International, από το 2008 έχει επενδύσει 3 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου και το IQOS είναι το πρώτο που κυκλοφορεί πλέον και στην ελληνική αγορά. Η συσκευή θερμαίνει τον καπνό σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας αντί να τον καίει, και όπως ισχυρίζεται η εταιρεία μέσα από επιστημονικές μελέτες που έχει δημοσιεύσει, αυτή η μέθοδος διατηρεί τις αισθητηριακές και γευστικές ιδιότητες ενός τυπικού τσιγάρου, όμως μειώνει σημαντικά τους παράγοντες δυνητικού κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών.
400 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Η Philip Morris International με την επένδυση στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, αυξάνει από 800 σε 1.200 τις θέσεις εργασίας, ενώ διατηρεί συνεργασία με περίπου 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτές. Παράλληλα, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ελληνικών καπνών, καθώς απορροφά άνω του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών, στηρίζοντας 30.000 οικογένειες καπνοπαραγωγών.
Η Παπαστράτος εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ η συνεισφορά της στα κρατικά ταμεία κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ), ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2,0% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

 

Σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, θα υπογράψει συμφωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τις τελωνειακές αρχές της χώρας, για τη δωρεά πέντε σκαφών, αξίας 2,4 εκ. δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Οπως τόνισε χθες ο κ. Χαρπαντίδης, το λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι μια εγκληματική δραστηριότητα που αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% της νόμιμης αγοράς, όταν πριν από την κρίση ήταν μόλις στο 3%. Τα έσοδα που χάνει το κράτος είναι περίπου 600 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια έχει κλείσει το 1/3 των σημείων μικρής λιανικής (περίπτερα και ψιλικά). Η Παπαστράτος από το 2012 ενημερώνει την κοινωνία και υποστηρίζει τις αρχές με σύγχρονο εξοπλισμό. Ο κ. Χαρπαντίδης τόνισε ότι από το κράτος γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά από το Λιμενικό, όμως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.