Η σπάνια ιστορία των “Ναλμπάντηδων”. Από την Αλεξανδρούπολη στην κορυφή

4796

Η ιστορία του Κώστα Ναλμπάντη, και του δίδυμου αδερφού του Αποστόλη, δεν είναι από εκείνες που θα συναντήσεις συχνά στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι πολύ πιο σπάνια και δημοσιεύεται στο Έθνος του Σαββάτου.

* Το άρθρο του Κώστα Ασημακόπουλου όπως δημοσιεύτηκε στο Έθνος του Σαββάτου

Γεννήθηκαν με διαφορά δέκα λεπτών την 1η Φεβρουαρίου 1968. Πρώτα ο Αποστόλης και μετά ο Κώστας. Από τα 8 τους χρόνια που βρίσκονται στα γήπεδα και ποτέ δεν πέρασαν απαρατήρητοι, όχι μόνο γιατί έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερό, αλλά γιατί ο ενθουσιώδης και εκρηκτικός χαρακτήρας τους ξεσήκωνε την εξέδρα και τους έκανε τα αγαπημένα παιδιά των φιλάθλων.

“Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς τους Ναλμπάντηδες”, είχε πει κάποτε ο μεγάλος Πολωνός προπονητής Γιέρζι Βελτζ, που τους είχε επιλέξει στην Εθνική ομάδα και αργότερα στον Παναθηναϊκό.

Ακόμα και σήμερα, παρότι ετοιμάζονται να πατήσουν τα 50 τους χρόνια, συνεχίζουν να δημιουργούν τα δικά τους ρεκόρ. Οι μοναδικοί δίδυμοι που πέρασαν από τις Εθνικές ομάδες βόλεϊ αγωνίστηκαν σε ηλικία 13 ετών στην Α1 ανδρών και κατέχουν το ρεκόρ των νεότερων αθλητών στη μεγάλη κατηγορία. Ξεκίνησαν από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, έπαιξαν ακόμα σε Παναθηναϊκό (1981-91), Κτησιφώντα Παιανίας (1991-96), ΠΑΟΚ (1996-97), Πανελλήνιο (1997-98).

Έκαναν διεθνή καριέρα στην Πορτογαλία με τη Νασιονάλ Μαδέιρα (1998-99), ενώ ο Κώστας αγωνίστηκε και στην Τουρκία με τη Μαρμαρά (1999-00). Αγαπήθηκαν από τον κόσμο του βόλεϊ, αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση το 2000 και ύστερα από 13 χρόνια επέστρεψαν για μία σεζόν στην ομάδα βόλεϊ της Λήμνου, ώστε να τιμήσουν τη μνήμη του Εβρίτη Νίκου Σαμαρά. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί…

50ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗ VOLLEY LEAGUE

Στα 50 του χρόνια ο Κώστας Ναλπάντης φόρεσε τη φανέλα του Νέστωρα Θεσσαλονίκης στην Α2 βόλεϊ ανδρών και δίνει τα ρέστα του για την άνοδο στη Volley League. “Έχουμε το ρεκόρ των μικρότερων σε ηλικία αθλητών στην Α1. Γιατί όχι να έχουμε και του γηραιότερου;” αναρωτιέται ο Κώστας Ναλπάντης, που αποκαλύπτει για το πώς επέστρεψε στην ενεργό δράση: “Μου το πρότεινε ο προπονητής του Νέστορα, Χρήστος Πάτρας. Δεν είχε κεντρικούς και μου ζήτησε να βοηθήσω. Εγώ έπαιζα ακραίος ή διαγώνιος και ο Τόλης κεντρικός, αλλά η εμπειρία μου με βοηθάει. Στην αρχή είχα μεγάλη ανησυχία για το πώς θα το πάρει ο κόσμος. Πώς θα αντιμετωπίσει έναν 50άρη ανάμεσα σε πολύ νεότερους αθλητές. Τελικά ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα, καθώς ο κόσμος με υποδέχτηκε με σεβασμό. Με έκανε να νιώσω καλά και έτσι είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που σταμάτησα την ενεργό δράση. Η αλήθεια είναι πως το 2000 που σταμάτησα θα μπορούσα να παίξω μερικά χρόνια ακόμα και ίσως αυτό με έτρωγε. Το 2013 παίξαμε για μία σεζόν για τη μνήμη του Νικόλα (σ.σ. Σαμαράς), επειδή μας το ζήτησε η σύζυγός του, Ελενα. Με τον Σαμαρά δεν παίξαμε ποτέ συμπαίκτες, αλλά είχαμε πολύ μεγάλο δέσιμο μεταξύ μας“.

Για το πώς ένας 50άρης διατηρεί τη φυσική του κατάσταση, λέει: “Είμαι κάθε μέρα μέρα μέσα στα γήπεδα και προσέχω πολύ τη διατροφή μου. Κοιμάμαι στις 10 το βράδυ, δεν καπνίζω, δεν πίνω. Έχω ύψος 2.02 και είμαι 102 κιλά“.

ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΑΛΙ

Τα δύο αδέλφια ήταν “αυτοκόλητα”. Ακόμα και μετά από βαριά ήττα έκλαιγε ο ένας στην πλάτη του άλλου. Η μητέρα τους ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κολύμβηση. Ο πατέρας τους πετούσε… λιθάρι στον στίβο, ενώ η μεγαλύτερη αδελφή τους, η Ελένη, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη. Σε ηλικία 8 ετών βρέθηκαν έξω από το γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης και τους “μάζεψε” ο κυνηγός ταλέντων, Γιώργος Καμπερίδης. Τους αποκαλούσαν “δίδυμα φαινόμενα”.

Μόλις τελείωσαν το σχολείο, πήραν μεταγραφή από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης στον Παναθηναϊκό. “Πρώτα πήγε στον Παναθηναϊκό ο Τόλης. Εγώ τότε ήθελα να πάω στον ΠΑΟΚ, λόγω του Βεζυρτζή, αλλά δεν με έδωσε ο πρόεδρος του Εθνικού, Μιχάλης Παρασκευόπουλος. Ένα χρόνο μετά ανέβηκε ο Μαλακατές στην Αλεξανδρούπολη και με πήρε στον Παναθηναϊκό. Από τότε δέθηκα πολύ με τον Παναθηναϊκό και είμαι οπαδός του. Κληθήκαμε στην Εθνική ομάδα από τον Βελτζ σε ηλικία 13 ετών. Γράψαμε κοντά στις 170 συμμετοχές. Κορυφαία στιγμή με τον Παναθηναϊκό ήταν η 3η θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1989. Τότε, μάλιστα, ο Τζιαμπάολο Μοντάλι είχε κάνει πρόταση στον Τόλη να πάει στη μεγάλη Μαξικόνο Πάρμα, αλλά δεν τον έδωσε ο Παναθηναϊκός“, θυμάται ο Κώστας.

Ο Τόλης είναι γυμναστής σε Γυμνάσιο της Ρόδου και υπεύθυνος του κλιμακίου Δωδεκανήσων. Ο Κώστας είναι αναπληρωτής γυμναστής, ενώ πλην του Νέστορα έχει αφιερωθεί στην ακαδημία του Ορφέα Πλαγιαρίου. “Είναι η πρώτη φορά που είμαστε χωριστά με τον Τόλη. Έχω αφιερωθεί στις αγωνιστικές ομάδες κορασίδων και παγκορασίδων στον Ορφέα Πλαγιαρίου. Υπάρχει πολύ υλικό και είναι ωραίο να μεταδίδεις τις γνώσεις σου και τις εμπειρίες σου“.

Πηγή