Σήμερα η Εορτή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (Σουρπ Γκαραμπέτ) στην Αλεξανδρούπολη

3363

Εορτάστηκε πριν από λίγο στην αρμένικη εκκλησία του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου (Σουρπ Γκαραμπέτ) η μνήμη του Αγίου

 

Παρουσία του Μητροπολίτη Άνθιμου, του Δημάρχου κ. Λαμπάκη των βουλευτών Έβρου κ. Δημοσχάκη και κ. Ρίζου καθώς και του πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα τελέστηκε ο εορτασμός του του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ή Σουρπ Γκαραμπέτ στα αρμένικα.

Με την ευκαιρία του εορτασμού συγκεντρώσαμε λίγα στοιχεία για τον Ναό που αποτελεί και ένα από τα ιστορικά κτήρια της Αλεξανδρούπολης.

 

naos-ag-ioanni-prodromou-01

Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία που βρίσκεται επί των οδού Αδριανουπόλεως και 14ης Μαΐου, Θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία της περιοχής. Θεμελιώθηκε το 1875 και ολοκληρώθηκε η ανέγερση του ναού το 1886. Η κατασκευή του έγινε με προσωπική εργασία των πρώτων Αρμενίων που κατέφτασαν στην περιοχή από την πόλη Μους (παλαιότερα Αρμενική, σήμερα Τουρκική). Το όνομα Άγιος Καραμπέτ (Πρόδρομος) είναι αυτό της αντίστοιχης εκκλησίας στην πόλη Μους, τόπο καταγωγής των εργατών που την έχτισαν. Πολλοί Αρμένιοι βρήκαν εργασία την περίοδο εκείνη στο λιμάνι και στα σιδηροδρομικά έργα που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1870 στο Δεδέαγατς και ο αρχικός αυτός πυρήνας εξελίχθηκε αργότερα σε λαμπρή κοινότητα εμπόρων και βιοτεχνών. Ο ναός είναι λιθόκτιστος, βασιλικού ρυθμού χωρίς τρούλο.

Στο επάνω μέρος της πόρτας της εισόδου του, βρίσκεται μαρμάρινη πλάκα, στην οποία αναγράφεται “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ”, καθώς και η ημερομηνία θεμελίωσης του.

Παραπλεύρως του ναού, στον τοίχο της περίφραξης του οικοπέδου, βρίσκεται υπαίθρια λιθόκτιστη βρύση, (η πρώτη υπαίθρια βρύση στην πόλη) με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται σημαντικής αξίας κειμήλια.

Ο ναός βρίσκεται σε καλή κατάσταση τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η συντήρησή του γίνεται με την φροντίδα της Αρμενικής Κοινότητας της Αλεξανδρούπολης.