Ο Δημήτρης Ρίζος για την κατάργηση της Σαρία

1002

Ένα από τα σημαντικά, μεταξύ άλλων, που ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διεξαγωγή του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ΑΜΘ – αυτά τα Συνέδρια που τα κόμματα της Αντιπολίτευσης μπροστά στην έκδηλη αμηχανία τους αρκέστηκαν να χαρακτηρίσουν κυβερνητικές φιέστες και πέραν αυτού ουδέν, καμία πρόταση – ήταν το τέλος της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία, δηλαδή του ιερού μουσουλμανικού νόμου.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον, και θέλω να το επισημάνω αυτό το στοιχείο τώρα, μετά και από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία, είναι η διαπίστωση ότι  πολλοί συμπολίτες μου από την περιοχή μας, την Θράκη, που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο σε αυτές που απαρτίζουν σήμερα την κυβερνητική πλειοψηφία, αντιλαμβανόμενοι το αυτονόητα θετικό πρόσημο της εν λόγω μεταρρύθμισης, τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Μιας κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που «απεγκλωβίζει» σε μεγάλο βαθμό τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα συμπολίτες μας, που ταλαιπωρούνταν ποικιλοτρόπως εδώ και δεκαετίες.

Το συγκεκριμένο στοιχείο, η ευρεία δηλαδή κοινωνική συναίνεση υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικότητας της Σαρία, είναι η τρανή απόδειξη ότι οι συμμαχίες και οι συμπράξεις όλων των προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων πάνω στις τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο, βρίσκονται εδώ, είναι γεγονός. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι, ακόμη και σήμερα, με παλαιοκομματικού τύπου μεθοδεύσεις και πρακτικές, να διαχωρίσουν τους ανθρώπους, ακριβώς για να διατηρήσουν τα κομματικά τους ακροατήρια – φέουδα. Τα ζούμε χρόνια αυτά στη Θράκη.

Δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς στα όσα συγκεκριμένα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία. Θέλω να σταθώ περισσότερο στην μεγάλη εικόνα. Στην εικόνα δηλαδή ότι υπάρχει πλέον και η άλλη επιλογή για τους Έλληνες μουσουλμάνους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θα βρίσκονται πια αντιμέτωποι με δικαστικές καταστάσεις όπου δεν τηρούνται πρακτικά, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης, όπου γίνεται επίκληση άγραφων κανόνων δικαίου και πολλά πολλά ακόμη.

Τα όσα θετικά γίνονται σήμερα και σύντομα θα γίνουν και τυπικά πλέον νόμος του κράτους, αποτελούν το πρώτο αποφασιστικό και θαρραλέο βήμα για την ολοκληρωτική υπαγωγή των αστικών διαφορών όλων των Ελλήνων πολιτών στα πολιτικά δικαστήρια. Και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο. Και εκείνο που θα γράψει η ιστορία είναι ότι αυτό που δεν τόλμησαν άλλοι επί δεκαετίες, το πράττει η σημερινή κυβέρνηση, δίνοντας διέξοδο σε πολλούς μουσουλμάνους στο θρήσκευμα συμπολίτες μας. Διέξοδος που μέχρι σήμερα στην ουσία δεν υπήρχε. Και εμείς στην Θράκη, θα θυμόμαστε την στιγμή που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε από το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή το τέλος της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία, ως ιστορική.