Γιατί επιστήμονες στον Έβρο φτιάχνουν λάκκους για …. ερπετά;

2066

Λάκκους για τη διαχείμαση ερπετών έφτιαξαν επιστήμονες στο νότιο Έβρο με στόχο να διατηρηθούν οι πληθυσμοί των ερπετών και των αρπακτικών πουλιών που τρέφονται με αυτά καθώς, κατά τις εργασίες εκσκαφής για τη διέλευση των σωληνώσεων του αγωγού φυσικού αερίου TAP, άλλαξε το ανάγλυφο της περιοχής όπου διαβιούν.

Σε μια πρωτοποριακή παρέμβαση για τη διατήρηση της φύσης στην Ελλάδα, προχώρησαν μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας που εργάζεται στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου (TAP) κατασκευάζοντας τα πρώτα καταφύγια για τη διαχείμαση ερπετών στην Ελλάδα στο πλαίσιο των επανορθωτικών μέτρων από την κατασκευή του αγωγού.

«Μπορεί να φανεί αδιανόητο σε μερικούς. Να ξέρουν όμως ότι ο λάκκος με τα φίδια όντως υπάρχει στη φύση και είναι ακίνδυνος ακόμα κι αν πέσεις μέσα, ακόμα κι αν έχει οχιές, γιατί τα ερπετά είναι σε νάρκη», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος και μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας Δημήτρης Μπούσμπουρας. Όπως διευκρίνισε, «χρειάζεται να κατασκευαστεί ένας υπόγειος χώρος με κενά, χωρίς πολλά ανοίγματα, για να κρατήσει σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας το χειμώνα, ώστε να πέσουν με ασφάλεια τα ερπετά σε χειμέρια νάρκη (…)

Απαιτείται επίσης αρκετό χώμα για να διατηρείται βαθύτερα σταθερή θερμοκρασία και ξερά φύλλα στον πυθμένα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε, εκτός από τα φυσικά υλικά, και κοκο-νετ και γεωύφασμα ενώ επωφεληθήκαμε και από την παρουσία του εκσκαφέα» προσθέτει.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι τα μέρη που επιλέχτηκαν, είναι μακριά από οικισμούς και στάνες και αφορούν βραχώδεις περιοχές όπου έβρισκαν καταφύγιο διάφορα ερπετά αλλά μετά τις εργασίες, το έδαφος έγινε επίπεδο. «Επίσης, είναι μακριά από δρόμους, για να μην πατηθούν τα ερπετά μετά το ξύπνημα από τη χειμερία νάρκη γιατί τότε κινούνται αργά. Κατασκευάσαμε τέσσερα καταφύγια διαχείμασης με διαφορετικές διαστάσεις και διαφορετικά ανοίγματα, τα οποία, αν πετύχουν, θα λειτουργήσουν του χρόνου τον χειμώνα», ανέφερε σχετικά, ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο είναι για τα ζώα που «ξεσκεπάζονται» από τα έργα της κατασκευής του αγωγού και όχι για τα ζώα της περιοχής γενικά.

Πηγή