Χειμώνας στον υγρότοπο

1301

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης οι πρώτες χειμερινές καταγραφές των  πουλιών. Καταμετρήθηκαν αρκετά υδρόβια πτηνά καθώς επίσης και άλλα είδη που ήρθαν για να διαχειμάσουν στον υπέροχο και σημαντικό αυτό υδροβιότοπο.

Ο αριθμός των παπιών άρχισε να αυξάνεται κατακόρυφα με πολυπληθέστερο είδος τις Πρασινοκέφαλες με σχεδόν 11.000 άτομα. Ακολουθούν τα Σφυριχτάρια με 5.000 ατ., οι Xουλιαρόπαπιες με 3.500 άτ., τα Κιρκίρια με 1.360ατ., οι Βαρβάρες με 735 άτομα και οι Ψαλίδες με 360ατ. Παρατηρήθηκαν επίσης 11 Στικταετοί και 2 Θαλασσαετοί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέκτησαν οι απογευματινές μετρήσεις καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας περίπου 4.000 κιτρινόραμφοι κύκνοι (με πολυπληθέστερο είδος τους Νανόκυκνους) καταγράφηκαν στο Τούρκικο κομμάτι του Δέλτα όπου τρέφονται στις γνωστές ρυζοκαλλιέργειες και μετά τη δύση του ήλιου επιστρέφουν στο Ελληνικό κομμάτι για να κουρνιάσουν.

Μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η απογευματινή επιστροφή 1.360 Καστανόπαπιων, 150 πελεκάνων και περίπου 5.000 Φοινικόπτερων τα οποία σκέπασαν κυριολεκτικά τον ουρανό προσφέροντας ένα φανταστικό θέαμα.

Στις λιμνοθάλασσες και τις νησίδες του Δέλτα οι οποίες πάντα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταμετρήθηκαν 7.397 Λασποσκαλίδρες αριθμός που αποτελεί τη μεγαλύτερη καταγραφή του είδους στον υγρότοπο την τελευταία δεκαετία. Επίσης καταμετρήθηκαν ακόμα 179 Αργυροπούλια, 150 Kαλημάνες και περίπου 3.600 (επιπλέον των 5000) Φοινικόπτερα.

Τέλος, οι χήνες έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους για να μας θυμίσουν ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο υγρότοπος φοράει τα καλά του για να υποδεχτεί τα είδη που έρχονται για να διαχειμάσουν.