Ασυγκόμιστα 2.500 στρέμματα τεύτλα στην καμπάνια της Ορεστιάδας

1136

Τα πάνω – κάτω στον προγραμματισμό δεκάδων τευτλοπαραγωγών από τη Ροδόπη και τον Έβρο, φέρνει η απόφαση της ΕΒΖ ΑΕ να ολοκληρώσει την καμπάνια στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, μολονότι εξακολουθούν και υπάρχουν, τουλάχιστον, άλλα περίπου 2.300 -2.500 στρέμματα, στα οποία η παραγωγή παραμένει ακόμη μέσα στη γη.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 41 παραγωγούς, των οποίων η αγανάκτηση περισσεύει, διότι στην ουσία καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των ευθυνοφοβικών χειρισμών της ΕΒΖ, στις αρχές του φθινοπώρου, όταν η ζαχαροβιομηχανία έμεινε για περίπου ένα μήνα ακέφαλη διοικητικά ως αποτέλεσμα της παραίτησης της τότε διοίκησης, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς κανείς δεν έπαιρνε την απόφαση να ξεκινήσει η καμπάνια στην Ορεστιάδα.

Το αποτέλεσμα ήταν να ανάψει, τελικά, το καμίνι στο εργοστάσιο στις 3 Νοεμβρίου, αντί για την 1η Οκτωβρίου, όπως ήταν το αρχικό πλάνο και να περιοριστεί δραστικά το χρονικό περιθώριο, στο οποίο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η συγκομιδή των τεύτλων, χωρίς προβλήματα καιρού.

Αυτό, δηλαδή, που φοβόταν πολλοί παραγωγοί ότι θα συμβεί λόγω της πολύ αργοπορημένης έναρξης της καμπάνιας τελικά δεν αποφεύχθηκε. Οι βροχές που έπεσαν στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα, έκαναν τα χωράφια με μαυροχώματα «βαριά», σε σημείο ώστε να είναι αδύνατο να εισέλθουν τα τρακτέρ με τις τευτλοεξαγωγικές μηχανές, και ελλείψει πρώτης ύλης το εργοστάσιο οδηγείται σε παύση λειτουργίας.

Σε ενημέρωση που έγινε από το διευθυντή του τοπικού εργοστασίου, το προηγούμενο Σάββατο προς τευτλοπαραγωγούς της περιοχής, όταν και ανακοινώθηκαν τα μαντάτα, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι μόλις φτιάξει ο καιρός και αποστραγγίσουν τα λασπωμένα χωράφια, η βιομηχανία θα επανέλθει με μια «μίνι καμπάνια», τεσσάρων-πέντε ημερών, ώστε να μη χαθεί η υπολειπόμενη παραγωγή.

Oι 41 παραγωγοί ξαναπήγαν στον διευθυντή του εργοστασίου, ο οποίος τους ανέφερε ότι σε μια δυο μέρες θα έχει απάντηση από τα κεντρικά για αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η μίνι καμπάνια πριν τα Χριστούγεννα, σε περίπτωση που κρατήσει ο καιρός για τις επόμενες περίπου 10 ημέρες. Συνολικά υπολογίζεται ότι στα χωράφια βρίσκονται γύρω στους 15.000 -16.000 τόνους τεύτλων, οι οποίοι σχεδιάζεται να μεταφερθούν στον αύλειο χώρο του εργοστασίου της Ορεστιάδας που διαθέτει αποθηκευτική ικανότητα 25.000 τόνων και μόλις-καιρού επιτρέποντος- τελειώσει η συγκέντρωση να ξεκινήσει η κοπή τους.

agronews.gr