Καλλιεργούσαν 2.000 δενδρύλλια υδροπονικής κάνναβης αξίας 4 εκατ. ευρώ σε βίλες

1961

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν οργανώσει τα εργαστήρια σε βίλες σε περιοχές της Βορειονατολικής Αττικής, σε Ραφήνα και σε Νέο Βουτζά, ενώ οι περισσότερες ποσότητες εικάζεται πως κατέληγαν στην Μ. Βρετανία έναντι 5.000-8.000 ευρώ το κιλό

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα της Δίωξης Ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε διάφορες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Στόχος ήταν η εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείτο στην εγκατάσταση οργανωμένων παράνομων εργαστηρίων παραγωγής και καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης υδροπονικής μορφής, η οποία μάλιστα ενδεχομένως έχει διεθνικό χαρακτήρα και την πλειονότητα της παραγόμενης κάνναβης την εξήγαγε κυρίως στη Βρετανία έναντι 5.000-8.000 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα, τα μέλη του κυκλώματος, όλοι τους Ασιάτες, και συγκεκριμένα τέσσερις Βιετναμέζοι και ένας Κινέζος, για «ξεκάρφωμα» τα εργαστήρια αυτά τα είχαν οργανώσει εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο σε τρεις πολυτελείς κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στη Ραφήνα και στον Νέο Βουτζά.

Πρόσθετα, μέσα στα σπίτια αυτά έχουν κατασχεθεί 2.195 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής μορφής και το εκτιμώμενο από τις Αρχές οικονομικό όφελος που θα είχαν οι δράστες μετά την συγκομιδή και διακίνησή της, υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της υψηλής της ποιότητας και του τελικού της προορισμού, καθώς ένα μικρό μέρος της προοριζόταν για εγχώρια εκμετάλλευση και το υπόλοιπο για το εξωτερικό και μένει να διαπιστωθεί ύστερα από συνεργασία και με ξένες υπηρεσίες μέχρι που απλώνονται τα «πλοκάμια».

‘Η έρευνα συνεχίζεται’

«Διακριβώθηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που είχε εγκαταστήσει προηγμένη «γραμμή» παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, υδροπονικής μορφής, τις οποίες προωθούσε στην εγχώρια παράνομη αγορά και -κυρίως- στις αντίστοιχες αγορές ευρωπαϊκών χωρών, επεσήμανε κατά τη σχετική παρουσίαση στην ΕΛ.ΑΣ. ο Διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης. Το χρονικό της εξάρθρωσης περιλαμβάνει εξειδικευμένες προανακριτικές τεχνικές, διασταυρώσεις και εξακριβώσεις στοιχείων, ανάλυση και σύνθεση ερευνητικών δεδομένων και σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» της οργάνωσης, συνέχισε.

Ο συνδυασμός των παραμέτρων αυτών μας έδωσε τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σταδιακά στην ανίχνευση, τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ακολούθως, η έρευνα μας διευρύνθηκε και εμπλουτίστηκε με ενέργειες διακριβώσεων και επιτηρήσεων, γεγονός το όποιο σε συνδυασμό με εξειδικευμένες αστυνομικές τεχνικές ανίχνευσης περιβαλλοντολογικών συνθηκών, μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τρεις πλήρως οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας.

Τα εργαστήρια αυτά είχαν εγκατασταθεί σε πολυτελείς κατοικίες – βίλες στην περιοχή του Νέου Βουτσά στην Ραφήνα Αττικής, τις οποίες είχε νοικιάσει η εγκληματική οργάνωση.

Με τα δεδομένα αυτά, στην τελική φάση, σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην παραπάνω περιοχή και καταφέραμε να συλλάβουμε πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ασιατικής καταγωγής και συγκεκριμένα τρεις άνδρες και μια γυναίκα από το Βιετνάμ και έναν Κινέζο.

Οι έρευνες που πραγματοποιήσαμε στις βίλες και σε άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μας απέφεραν ένα αξιόλογο αριθμό κατασχέσεων, στα οποία περιλαμβάνονται και 2.195 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.

Εκτιμάται ότι η συγκομιδή των αποσπασμάτων κάνναβης και η περαιτέρω προώθηση και διακίνηση τους θα απέφερε στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ευρήματα από τις έρευνες και ο προηγμένος εξοπλισμός που είχαν εγκαταστήσει στις βίλες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι ενδεικτικά του εύρους, της επαγγελματικής υποδομής και της τεχνογνωσίας που διέθετε το εγκληματικό αυτό δίκτυο.

Θα ήθελα βέβαια να σημειώσω ότι τα στοιχεία αυτά μας δίνουν το έναυσμα να συνεχίσουμε την έρευνα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου, κυρίως στο επίπεδο των διασυνδέσεων για την προώθηση και διακίνηση των ποσοτήτων κάνναβης στον ευρωπαϊκό χώρο.»

‘Το χρηματικό όφελος ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ’

«Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες, σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση πέντε συνολικά άτομα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα από το Βιετνάμ και ένας Κίνας, ηλικίας από 28 έως 35 ετών» διευκρίνησε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρονόπουλος Θεόδωρος ο οποίος υπογράμμισε ότι:

«Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκαν τρεις πλήρως εξοπλισμένα και επαγγελματικής μορφής εργαστήρια, που βρίσκονταν εγκατεστημένα και λειτουργούσαν σε αντίστοιχες πολυτελείς οικίες, σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ενώ κατασχέθηκαν – μεταξύ άλλων – 2.195- δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας και πλήρης εξοπλισμός παράνομων εργαστηρίων, όπως λαμπτήρες, αφυγραντήρες, σωλήνες εξαερισμού κ.ά.

Πιο αναλυτικά, μετά από ενδελεχή αστυνομική έρευνα, κατάλληλη αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων, καθώς και τη δημιουργία «προφίλ» των εμπλεκομένων, διακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα των μελών του κυκλώματος, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν τα παράνομα «εργαστήρια» που λειτουργούσαν στις πολυτελείς κατοικίες.

Από τις έρευνες που πραγματοποίησαν κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, στις τρείς πολυτελείς κατοικίες της Ανατολικής Αττικής, διαπιστώθηκε:

  • στην 1η οικία, η εγκατάσταση και λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου – φυτωρίου 297 δενδρυλλίων κάνναβης σε πλαστικές γλάστρες, δια της υδροπονικής μεθόδου, ύψους περίπου 5 εκατοστών έως ενός μέτρου, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη αποξηραμένα φύλλα καννάβεως σε νάιλον συσκευασία μικτού βάρους 420 γραμμαρίων, καθώς και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • στην 2η οικία, η εγκατάσταση και λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου – φυτωρίου 1.316 δενδρυλλίων κάνναβης σε πλαστικές γλάστρες, δια της υδροπονικής μεθόδου, ύψους περίπου 5 έως 140 εκατοστών,
  • στην 3η οικία, η εγκατάσταση και λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου – φυτωρίου 582 δενδρυλλίων κάνναβης σε πλαστικές γλάστρες, δια της υδροπονικής μεθόδου, ύψους περίπου 20 έως 120 εκατοστών, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ενώ στην κατοχή της 33χρονης υπηκόου Βιετνάμ, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλειδιών, μεταξύ των οποίων και αυτά της 1ης και 3ης οικίας.

Παράλληλα, από αστυνομική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε οικία του 35χρονου υπηκόου Κίνας στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 485 ευρώ, 3 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και tablet.

Συνολικά κατασχέθηκαν 2.195 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, 420 γραμ. ακατέργαστης κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, το χρηματικό ποσό των 485 ευρώ, 9 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, Tablet και πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίων – φυτωρίων για την καλλιέργεια κάνναβης υδροπονικής μορφής (λαμπτήρες, αφυγραντήρες, σωλήνες εξαερισμού κ.ά.).

Εκτιμάται ότι το συνολικό προσδοκώμενο χρηματικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητα των μελών της οργάνωσης, ανέρχεται τουλάχιστον σε 4.000.000 ευρώ.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

 Πηγή