Ο Δρόμος του Μεταξιού ενώνει την Κίνα με το Σουφλί

1429

Μία σειρά από πολιτιστικές ανταλλαγές, διοργανώσεις εκθέσεων, καθώς και υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο μεταξύ του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με στόχο την ευρύτερη συνεργασία των δύο φορέων για την προβολή του πολιτισμού του μεταξιού.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας. Ένα Μουσείο που θεωρείται σημείο αναφοράς, όπως είναι αναμενόμενο, στον διεθνή χάρτη για τον πολιτισμό του μεταξιού» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάϊκου για τη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται συνεργασία με το Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ στο Σουφλί, καθώς και με το Δίκτυο Μουσείων αλλά και το Ίδρυμα γενικότερα.

Ο Δρόμος του Μεταξιού ενώνει την Κίνα με το Σουφλί

Το Εθνικό Μουσείο Μετάξης στην Κίνα βρίσκεται κοντά στη Δυτική Λίμνη της πόλης Χανγκτσόου, η οποία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο της αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα από τα πρώτα κρατικά μουσεία στην Κίνα και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία κλωστοϋφαντουργίας και κοστουμιών στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1992 και άνοιξε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά την ανακαίνισή του. Σήμερα διαθέτει συλλογές όχι μόνο από αρχαία κινεζικά μετάξια, αλλά και από υφάσματα άλλων ινών, όπως επίσης και κοστούμια από όλο τον κόσμο.

Κύριος στόχος του Μουσείου είναι η συλλογή, η έρευνα, η συντήρηση και η έκθεση κινεζικών υφασμάτων, κυρίως μεταξιών. Επειδή τα περισσότερα πρώιμα κινεζικά μετάξια έχουν βρεθεί σε ανασκαφές που έγιναν σε περιοχές πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, το μουσείο έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στην έρευνα και στη συντήρησή τους. Για τον σκοπό αυτό, έχει συνεργαστεί με μουσεία και αρχαιολογικούς οργανισμούς, εντός και εκτός χώρας.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Στάϊκου, η αρχή της συνεργασίας των δύο φορέων έγινε με την επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη, Zou Xiaoli (Ζοού Ξιαολί), στο Μουσείο Μετάξης του Δικτύου, στο Σουφλί, το περασμένο καλοκαίρι. «Η κοινή στόχευση των δύο Μουσείων αναφορικά με την προβολή του μεταξιού αποτέλεσε τη βάση του διαλόγου μας. Η υπογραφή του Συμφώνου, που προέκυψε στην πορεία, είναι το θεμέλιο για τη σταδιακή οικοδόμηση της συνεργασίας των δύο φορέων με όχημα το μετάξι και τη σηροτροφία. Και τουλάχιστον από πλευράς ΠΙΟΠ επιβεβαιώνει τη διάθεσή μας για εξωστρέφεια και ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού» σημειώνει.

Η συνεργασία συνδέεται άρρηκτα με την πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος» («One Belt, one Road»), που περιλαμβάνει δράσεις, πρωτοβουλίες και διακρατικές συνέργειες κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Το προσεχές διάστημα, το ΠΙΟΠ και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας θα εξειδικεύσουν τους άξονες συνεργασίας τους και θα διαμορφώσουν πλαίσιο επικοινωνίας που θα συμπεριλάβει τοπικές κοινωνίες, όπως το Σουφλί, αναπόσπαστο στοιχείο της κληρονομιάς του οποίου αποτελεί η καλλιέργεια του μεταξιού.

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ανήκει στο Δίκτυο θεματικών τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη, το οποίο κτίστηκε το 1883 από ντόπιους τεχνίτες και αποτελεί αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Το Αρχοντικό, όπου έζησε ο γιατρός Κωνσταντίνος Κουρτίδης (1870 -1944 ), δωρίθηκε από την κόρη του, Μαρία Κουρτίδη-Πάστρα, με σκοπό να στεγάσει το Μουσείο Μετάξης.

Το Μουσείο παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας: από την εκκόλαψη του μεταξόσπορου και την εκτροφή του μεταξοσκώληκα με φύλλα μουριάς (σηροτροφία) έως την ύφανση της μεταξωτής φούσκας (του κουκουλιού), το «ξετύλιγμα» του πολύτιμου νήματος και την επεξεργασία του μεταξιού (μεταξουργία). Παράλληλα, προβάλλεται το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Σύντομα κείμενα, αυθεντικά αντικείμενα, πολλά δωρισμένα από οικογένειες του Σουφλίου, αρχειακές και σύγχρονες φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ και πολυμέσα εισάγουν τον επισκέπτη στην ιστορία του μεταξιού, στη σηροτροφία, στη διαδικασία εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και στην επεξεργασία του μεταξιού, προβάλλοντας παράλληλα τον μόχθο των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με αυτή την απαιτητική καλλιέργεια.

Με δεδομένο ότι το 2018 έχει κηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στόχος είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα, η συμφωνία των δύο φορέων, με ποικίλες δράσεις στο Σουφλί και όχι μόνο. «Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε και τα υπόλοιπα Μουσεία του Δικτύου μας, προκειμένου να καταδείξουμε τη δυναμική που μπορεί να έχει η πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος»» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Στάϊκου.

ΑΠΕ ΜΠΕ