Μια επέτειος 500 ετών για τους νεομάρτυρες του Διδυμότειχου

1159

Σε λιγότερο από τρία χρόνια από σήμερα συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον απαγχονισμό των νεομαρτύρων του Διδυμότειχου την 1η Νοεμβρίου 1520. Ο Δρ πολιτικός μηχανικός-αρχαιολόγος Αθανάσιος Γουρίδης στο βιβλίο του «ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ-Συμβολή στην ιστορία και την τοπογραφία της πόλεως του Διδυμότειχου αναφέρει: «Την επιδείνωση της καταστροφής για τους χριστιανούς επί του σουλτάνου Σελίμ Α’ και οι πρώτες συστηματικές απόπειρες μαζικού εξισλαμισμού ήταν ιδιαίτερα έντονες στη Θράκη. Κατά το έτος 1520 μαρτύρησαν στο Διδυμότειχο ο Ιάκωβος ο Νέος με τους μαθητές του Ιάκωβο, διάκονο και Διονύσιο, μοναχό.

Ο Ιάκωβος, αγιορείτης μοναχός, κατά κόσμον Ιωάννης καταγόταν από την περιοχή της Καστοριάς και είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη στην Αιτωλία, όπου είχε αναπτύξει έντονη θρησκευτική δράση. Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρηθεί ύποπτος από την τουρκική κυβέρνηση, να συλληφθεί και μαζί με τους δυο μαθητές του και να σταλθεί αλυσοδεμένος στο σουλτάνο Σελίμ που τότε διέμενε στο Διδυμότειχο. Οι ανακρίσεις και οι απάνθρωποι βασανισμοί στους οποίους οι τρεις κληρικοί υποβλήθηκαν τόσο στο Διδυμότειχο, όσο και στην Αδριανούπολη, έληξαν με τον απαγχονισμό των νεομαρτύρων την 1η Νοεμβρίου 1520 στο Διδυμότειχο.

Τα λείψανά τους θάφτηκαν από ευσεβείς χριστιανούς στο κοντινό χωριό «Αλβανιτοχώριον» (πιθανότατα στους σημερινούς Πετράδες). Αργότερα μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά το λείψανο του Αγίου Ιακώβου τεμαχίστηκε και σκορπίστηκε σε διάφορους λατρευτικούς χώρους. Μικρό μέρος των αγίων λειψάνων των Νεομαρτύρων φυλάσσεται σήμερα στο ναό του Αγίου Αθανασίου».