Η Ρωμαϊκή Θράκη και η Αυτοκρατορική Πλωτινόπολη (video από την εκδήλωση)

1171

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», παρουσίασε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου την εκδήλωση με θέμα:«Η Ρωμαϊκή Θράκη και η Αυτοκρατορική Πλωτινόπολη».

Ομιλητής ήταν, ο διακεκριμένος Αρχαιολόγος κ.Ματθαίος Κουτσουμανής, ο οποίος μεταξύ άλλων πραγματοποίησε ανασκαφές με σημαντικά ευρήματα στην Πλωτινόπολη του Διδυμοτείχου και στον ταφικό τύμβο της Θυρέας.

Το κοινό που από νωρίς προσήλθε και γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα της εκδήλωσης, επιβραβεύθηκε με την έκπληξη να περιηγηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου από τον ίδιο τον Αρχαιολόγο και να θαυμάσει τα εκθέματα που αφορούν το Διδυμότειχο, αλλά και Θράκη γενικότερα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε, όπως και κάθε εκδήλωση των ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ  τους τελευταίους μήνες, με αναφορά υπέρ της Αυτονόμησης και Ενίσχυσης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, μένοντας πιστοί στο ψήφισμα που καταθέσαμε από 12 Μαΐου 2017 στην Επιτροπή της Πρωτοβουλίας Συλλόγων και Φορέων του Βορείου Έβρου.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις και οι χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ.Παρασκευά Πατσουρίδη και τους ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ, καθώς και σύντομη ανάλυση σχετικά με τη Ρωμαϊκή περίοδο στη Θράκη.

Στη διάλεξη του ο κ.Κουτσουμανής παρουσίασε την ιστορική και τη μνημειακή διαδρομή των πόλεων της Ελληνικής Θράκης, μεταξύ αυτών της Μοσυνούπολης, της Μαρώνειας, της Τραϊανούπολης και φυσικά της Πλωτινόπολης του Διδυμοτείχου.

Η όλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την έγκριση και τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, απετέλεσε την πρώτη εκδήλωση εντός του χώρου του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) από την έναρξη λειτουργίας του τον Σεπτέμβριο 2016. Επίσης ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να φέρει το κοινό της πόλης, αλλά και του Βορείου Έβρου σε έναν μοντέρνο εκθεσιακό χώρο, καθώς το  Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου είναι το νεώτερο της Θράκης και το πιο σύγχρονο του είδους του σε όλη την Ελλάδα.

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», ευχαριστεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου για την εμπιστοσύνη και την συνεχή και αγαστή συνεργασία, το προσωπικό του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου για την άψογη στάση και εξυπηρέτηση που παρείχε και ιδιαίτερα ευχαριστεί τον Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ.Ματθαίο Κουτσουμανή που για τρίτη φορά σε διάστημα 1,5 χρόνου, αποδέχτηκε πρόσκληση των ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ και πραγματοποίησε διάλεξη στην πόλη του Διδυμοτείχου. Οι δύο προηγούμενες ήταν η εκδήλωση «Πλωτινόπολη, του δίδυμον κλέος του Διδυμοτείχου» (Κέντρο Θρακικών Μελετών του Δήμου Διδυμοτείχου, 23 Απριλίου 2016) και η Ημερίδα Γνώσης και Ενημέρωσης «Οι Αρχαιολογικοί Θησαυροί του Βορείου Έβρου» (Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου, 27 Νοεμβρίου 2016).

Επιπλέον, οι ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ευχαριστούμε το υπέροχο κοινό, τους κατοίκους του Διδυμοτείχου, αλλά και της γύρω περιοχής, που με την δυναμική παρουσία τους και αναπόσπαστη προσοχή τους, απέδειξαν για άλλη μία φορά την αγάπη, την ανησυχία και το ενδιαφέρον που τους χαρακτηρίζει για την ιστορία και τα ευρήματα του τόπου μας.

Οι ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ μετά την παρούσα άκρως επιτυχημένη εκδήλωση μας, δίνουμε την υπόσχεση να συνεχίσουμε μεταξύ άλλων με παρόμοιες Δράσεις, οι οποίες φέρνουν εμάς και τους συντοπίτες μας πιο κοντά στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, την οποία όσο τη γνωρίζουμε τόσο την εκτιμούμε και τη θαυμάζουμε, αλλά και παίρνουμε εφόδια για να διεκδικούμε για τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών, την επιστροφή των ευρημάτων στον τόπο τους, την επισκεψιμότητα των μνημείων, αλλά και τη Γνώση, τη διδασκαλία και μεταλαμπάδευση της ιστορίας της περιοχής μας στα παιδιά μας, στο μέλλον αυτού του τόπου.