Αδιαφορεί ο ΥΠΕΘΑ για τις αγωνίες των στελεχών των Ε Δ και προωθεί φωτογραφικές διατάξεις

1220

Για τις αγωνίες και τα ερωτήματα που του έχουν διατυπώσει στελέχη των Ε Δ σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου στο Λονδίνο, αλλά και για το γεμάτο φωτογραφικές διατάξεις Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε χθες (03/10) στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ως εισηγητής της ΝΔ, ο Βουλευτής Έβρου κι Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Στελέχη των Ε Δ τον ρωτούν με αγωνία για τις ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ταξίδι του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, στο Λονδίνο και για τα ερωτήματα που προκύπτουν απ’ αυτό.
  • Κάθε ενέργεια του ΥΠΕΘΑ, είτε θετική είτε αρνητική έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία των στελεχών των Ε Δ
  • Το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ είναι γεμάτο από φωτογραφικές διατάξεις, που ευνοούν ημετέρους και εξυπηρετεί «στρατιωτικούς εργατοπατέρες».
  • Αυτές οι φωτογραφικές διατάξεις κλονίζουν το μαχητικό φρόνημα των Ε Δ και το περί δικαίου αίσθημα και αξιοκρατίας
  • Με το Νομοσχέδιο αυτό προωθείται ο κακός εννοούμενος συνδικαλισμός στις Ε Δ και μάλιστα μέσω του παροικούντος συμβούλου στο γραφείο του ΥΠΕΘΑ
  • Η ΝΔ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα συμφωνήσει με όσες διατάξεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα καταψηφίσει ρουσφετολογικού τύπου διατάξεις και εξυπηρετήσεις ημετέρων.
  • Με το άρθρο 8 και 9 εισάγεται για πρώτη φορά – και σε αντίθεση με κάθε νομοθετική διάταξη που αφορά προμήθειες του Δημοσίου- η “προφορική πλειοδοτική δημοπρασία”. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι αντίθετη με την κοινοτική οδηγία αμεροληψίας, διαφάνειας, τυπικότητας και ανταγωνισμού.
  • Η ΝΔ θα συμμετέχει στη συζήτηση των άρθρων για τη σύσταση του κοινού σώματος οικονομικών επιθεωρητών και εσωτερικών υποθέσεων μόνο εάν γίνει αποδεκτή η πρότασή της για τη διαχρονική στελέχωσή του.
  • Το άρθρο 27 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του παροικούντος συμβούλου του ΥΠΕΘΑ και οδηγεί σε κατάργηση Ενώσεων.
  • Η ΝΔ θέτει σε άλλη βάση τον συνδικαλισμό στις Ε Δ και προτείνει τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, ώστε να εξεταστεί το θέμα σε όλες τις παραμέτρους τους.
  • Τέσσερις είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζονται οι Ε Δ, η διακλαδικότητα, η πειθαρχία, το μαχητικό φρόνημα και η εκπαίδευση. Ο ΥΠΕΘΑ οφείλει να προστατεύσει αυτούς τους τέσσερις πυλώνες.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: Πρώτον, γιατί ο Έβρος είναι γεμάτος από στελέχη του ελληνικού στρατού και όχι μόνον. Δεύτερον, είμαι στρατικο-εκπαιδευμένος σε Σχολές, κυρίως, του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πολλές φορές μαζί τους αντιμετωπίζαμε μείζονα προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος, όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες ή διάφορες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακος που ήταν απαραίτητες εξαιτίας θεομηνιών που αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος και γι’ αυτό αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται φωναχτά μαζί μου, μου λένε και τη χαρά τους, μου λένε και τον πόνο τους.

Τελευταία με αγωνία, με ρωτούν, για τις ιστορίες του γνωστού ταξιδιού σας στο Λονδίνο και για τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτό. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Υπουργός τους, που τους εκπροσωπεί…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Μπορεί να μην είναι….

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Δημοσχάκη, εάν είναι δυνατόν να περιορίσουμε αυτές τις προσωπικές αναφορές, γιατί εδώ σήμερα συζητάμε ένα σημαντικότατο νομοσχέδιο που αφορά όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο και δεν νομίζω ότι ο λόγος δεν πρέπει να κυριαρχήσει, έναντι του τη επιθυμείτε εσείς;

Μπορεί να μην είναι ειλικρινής ενώπιον του ελληνικού……

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Να αφήσουμε να τελειώσει γρήγορα ο κ. Δημοσχάκης με αυτά τα θέματα, για να μπούμε και επί της ουσίας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Μπορεί να μην είναι ειλικρινής ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου…..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Με απειλείται να βγάλετε και το παιδί μου το Σαββατοκύριακο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, αφήστε με να διαχειριστώ εγώ το θέμα.

Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Δημοχάκη, συντομεύεται, έχετε μόνον τριάντα με σαράντα δευτερόλεπτα γι’ αυτό το θέμα και να προχωρήσουμε στην ουσία του νομοσχεδίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Να καταγραφεί στα πρακτικά.

Απειλείται να βγάλετε και το παιδί μου το Σαββατοκύριακο σε βίντεο;

Το ανήλικο, βγάλτε το.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Υπουργέ, θα με αφήσετε να μιλήσω;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Είσαστε και αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ, σας παρακαλώ πολύ, ας προχωρήσουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Επειδή είμαι αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, φυσικά σε αποστρατεία, γι’ αυτό έχω και την ευαισθησία και γι’ αυτό και σας ομιλώ. Και δεν σας ομιλώ μόνον εγώ, αλλά σας μεταφέρω τη βοή αυτών των στελεχών του Ελληνικού Στρατού και όχι μόνον, για τον Υπουργό τους.

Γιατί δεν θέλετε να το ακούσετε;

Δηλαδή, θα πρέπει να πούμε μόνον τα καλά λόγια;

Εάν εσείς που είστε Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έχετε την ψυχραιμία να ακούσετε την κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία είναι ευγενική, εν πολλοίς. Και είναι ευγενική και μάλιστα τι;

Σας μεταφέρω, το τι λένε τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού.

Σας μεταφέρω αυτά τα στελέχη από τον Έβρο. Σας μεταφέρω αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους εγώ είχα την τύχη και την τιμή να συνεκπαιδευτώ. Γιατί δεν δέχεστε να τα ακούσετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Να μας πείτε και για τους λεμονοστίφτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και για την κυρία Μαρέβα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Δημοσχάκη. Κύριε Υπουργέ και εσείς μην μπαίνετε σε αυτό το επίπεδο της συζήτησης. Εδώ έχουμε ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που συζητάμε στη Βουλή φέτος. Πρέπει να προχωρήσουμε.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του ΚΚΕ) : Κύριε Πρόεδρε, να πάμε παρακάτω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, κυρία Κανέλλη, αναλαμβάνω εγώ να κάνω τη διαχείριση.

Κύριε Δημοσχάκη, να αφήσουμε αυτού του είδους τη συζήτηση και να προχωρήσουμε στην ουσία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν μπορούν τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού να πιστέψουν ότι ο Υπουργός τους που τους εκπροσωπεί να μην είναι ειλικρινής ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου και, ενδεχομένως…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό δεν μπορείτε να το πείτε ότι δεν είναι ειλικρινής. Κύριε Δημοσχάκη, με συγχωρείτε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: (ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κατσίκη, σταματήστε και εσείς.

Αυτό που λέει «δεν είναι ειλικρινής» διαγράψτε το από τα πρακτικά. Δεν μπορείτε να το πείτε αυτό. Αν θέλετε στην Ολομέλεια να το πείτε. Εδώ κάνουμε μια δουλειά. Να σεβαστούμε όλοι την αξιοπρέπειά μας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όταν χρησιμοποιείτε εκφράσεις «δεν είναι ειλικρινής» δημιουργείτε μια ατμόσφαιρα στην οποία ακριβώς «χάνουμε τη μπάλα» και μένουμε στον αφρό. Αυτή είναι η κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Να απευθυνθείτε στους συναδέλφους που πραγματικά φωνασκούν.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Είναι δική σας δουλειά, κύριε Πρόεδρε, να αξιολογείτε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπαίνουμε στη συζήτηση ενός εξαιρετικά σημαντικού νομοσχεδίου και θέλουμε να το κάνουμε τώρα να γίνει μια αντιπαράθεση με τον Υπουργό; Ο Υπουργός έχει κληθεί επανειλημμένα να τα απαντήσει αυτά τα πράγματα. Δεν είναι η δουλειά μας εδώ. Σεβαστείτε τη διαδικασία, τέλος πάντων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, μου δώσατε το λόγο. Αφήστε με να μιλήσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά να μιλήσετε επί της ουσίας, επί της ύλης που έχουμε σήμερα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Ναι, μα γιατί να φωνασκούν;

Γιατί πρέπει να ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι κάθε ενέργειά σας είτε θετική είτε αρνητική έχει αντίκτυπο στα υπερήφανα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι μια θετική σας ενέργεια μπορεί πραγματικά να ανεβάσει το φρόνημα αυτών των στελεχών μας και βέβαια και μια ατυχής πράξη μπορεί να τρώσει το γόητρό τους. Είναι η ψυχολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και κάθε οργανωμένης μονάδας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): (ομιλεί εκτός μικροφώνου)

…είναι όπως το ασανσέρ, γιατί οι σκιές στο πρόσωπό σας βαραίνουν ταυτόχρονα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι είστε Υπουργός τους, είσαστε ο πρώτος τη τάξει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όλα αυτά είναι γνωστά, κύριε Δημοσχάκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, θα αποχωρήσω από τη συζήτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πάρα πολύ, ας προχωρήσουμε, κύριε Δημοσχάκη. Δηλαδή, αυτό δεν περίμενα από εσάς που είσαστε ένας ευγενής κοινοβουλευτικός και έχετε δείξει πάντα ένα πολύ καλό ήθος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την κατάσταση. Έχουν περάσει 7 λεπτά και δεν έχετε πει ούτε μια λέξη για το νομοσχέδιο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Το τι συμβαίνει στο στράτευμα δεν σας ενδιαφέρει; Δεν σας ενδιαφέρει η ψυχολογία των Ενόπλων Δυνάμεων; δεν σας ενδιαφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με συγχωρείτε. Δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή ούτε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι ο κ. Δημοσχάκης πήρε το μήνυμα και να προχωρήσουμε επί της ουσίας. Έχουν περάσει 8 λεπτά και δεν έχετε πει μια κουβέντα για το νομοσχέδιο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Θέλω να καταθέσω ενώπιόν σας ότι…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το καταθέσατε και καταγράφηκε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Θέλω να καταθέσω ενώπιόν σας ότι ο κάθε ένας από τους παράγοντες του Ελληνικού Κράτους που κατέχουν αξιώματα είναι στο στόχαστρο των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών και όχι μόνον και ξένων συμφερόντων και αντιλαμβάνεστε ότι όσο κανείς ανέρχεται σε αξιώματα, τόσο περισσότερο εσωστρεφής και τόσο προσεκτικός πρέπει να είναι. Γι’ αυτό μεταφέρω ένα κλίμα στον Υπουργό. Ο Υπουργός θα πρέπει να τα ακούσει…

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε Δημοσχάκη, η συνεδρίαση είναι δημόσια. Προσέξτε καλά τι λέτε, λιγάκι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Τι εννοείτε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Οι ίδιοι που λένε αυτά που λένε σήμερα, αύριο… (ομιλεί εκτός μικροφώνου) … μην έχετε καμία αμφιβολία, κύριε Γεωργαντά. Μπορεί να τα πούνε για οποιονδήποτε. Μην την πατάτε τόσο εύκολα από αυτούς…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, ωραία. Νομίζω τελείωσε αυτό το επεισόδιο. Να προχωρήσουμε στην ουσία. Έχουμε μια δουλειά εδώ να κάνουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Εφόσον δεν δέχεστε να ακούσετε τις αλήθειες, θα προχωρήσουμε στην ουσία.

Για να έρθουμε, όμως, και στο σχέδιο νόμου που φέρνετε προς συζήτηση και το οποίο μας εκπλήσσει δυσάρεστα και αυτό γιατί καλούμαστε να συζητήσουμε ένα σχέδιο νόμου κομμένο και ραμμένο στα θέλω σας, κύριε Υπουργέ. Γεμάτο από φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν ημετέρους – τους συμβούλους σας δηλαδή- εξυπηρετεί στρατιωτικούς εργατοπατέρες, αφήνοντας στο περιθώριο τα αξία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτές οι φωτογραφικές διατάξεις που έχουν την υπογραφή των παροικούντων στο γραφείο σας κλονίζουν το φρόνημα του Στρατού, κλονίζουν το αίσθημα περί δικαίου και αξιοκρατίας και μη νομίζετε ότι αυτά δεν γίνονται αντιληπτά από το Στράτευμα ή από το Ναυτικό ή από την Αεροπορία. Όλα είναι στο φως.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αυτό το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη διαβούλευση με μια άλλη, όμως, μορφή. Είχε καταφέρει το Υπουργείο σας, γιατί περί κατόρθωματος πρόκειται, να συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο απόρρητα στοιχεία για το σύστημα «Ερμής», απτή απόδειξη της προχειρότητας, με την οποία χειρίζεστε θέματα εθνικής ασφάλειας. Όταν καταλάβατε τη γκάφα σας, αποσύρατε τις 1000 σελίδες, αλλά σας έμειναν οι υπόλοιπες σελίδες για να προωθήσετε τα ρουσφέτια σας.

Κύριε Υπουργέ, εμείς περιμέναμε να μας φέρετε ένα νομοσχέδιο που θα αποκαθιστούσε τις αδικίες που έχουν υποστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχετε πει και εσείς και παραδεχθεί κατ’ επανάληψη. Περιμέναμε, λοιπόν, να έχετε μεριμνήσει για την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση των δικαιουμένων αναδρομικών. Περιμέναμε να διασφαλίσετε με όποιο κόστος στις συντάξεις των εν αποστρατεία στελεχών που εκτελούσαν επικίνδυνα καθήκοντα, όπως για παράδειγμα οι ιπτάμενοι όλων των Όπλων και των κατηγοριών, οι αλεξιπτωτιστές, αξιωματικοί και λοιπά στελέχη, οι υπηρετούντες στα υποβρύχια και γενικά όλοι αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων. Στα στελέχη αυτά με τη σύνταξη του Οκτωβρίου του 2017 και με εφαρμογή του άρθρου 3 του νόμου 4387/2016, επιβλήθηκε από την 1/6/2017 έως 31/12/2018 δραματική μείωση των συντάξεων τους, η οποία μαζί με τα αναδρομικά θα ανέλθει στο ποσό περίπου των 500 ευρώ μηνιαίως. Περιμέναμε, επίσης, να μην επιτρέψετε την εξομοίωση και την επί τω χείρω συνταξιοδοτική αντιμετώπιση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι των λοιπών υπαλλήλων του Ελληνικού Κράτους. Περιμέναμε να μην επιτρέψετε τη θέσπιση της προσωπικής διαφοράς παλιάς-νέας σύνταξης, την οποία πετσοκόβει το 4ο μνημόνιο από το έτος 2019. Περιμέναμε να μην επιτρέψετε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου να παίρνει λιγότερη σύνταξη από έναν απλό υπάλληλο του Ελληνικού Κράτους οποιουδήποτε υπουργείου. Σκεφτείτε τι γίνεται προς τα κάτω με τα υπόλοιπα στελέχη που ανήκουν στα δεκαπέντε επίπεδα διοίκησης.

Περιμέναμε να κάνετε όλα αυτά που υποσχεθήκατε. Περιμέναμε να αποκαταστήσετε τις αδικίες από το «Νόμο Κατρούγκαλου». Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να παραδώσετε βορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στον κ. Κατρούγκαλο. Εσείς είχατε δεσμευτεί δημόσια και μέσα από τις δηλώσεις σας, αλλά και ενώπιον των Επιτροπών, αλλά και της Ολομέλειας ότι θα υποστηρίξετε και θα στηρίξετε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δυστυχώς δεν το είδαμε.

Η θέση μας για τον κ. Κατρούγκαλο είναι δεδομένη και θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις και οι αδικίες του νόμου, εσείς όμως ενδιαφέρεστε να προωθήσετε τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα, μέσω του παροικούντος συμβούλου στο γραφείο σας. Δεν είναι σωστό αυτό ο κύριε Υπουργέ, από τη μια μεριά να είναι «παπάς» και από την άλλη μεριά να είναι «ζευγάς». Δεν γίνεται, είναι ανόμοια τα αντικείμενα και θα πρέπει να τον αποσύρετε από την κυκλοφορία. Αυτό είναι προς το καλό του Στρατεύματος.

Εμείς, ως Ν.Δ., ακολουθώντας μια υπεύθυνη πολιτική, αλλά και υπερασπιζόμενοι πάντα τα συμφέροντα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα συμφωνήσουμε σε όσες διατάξεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Έχουμε εμπιστοσύνη πλήρη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το δηλώνουμε από αυτό το βήμα, στην Πολιτική Ηγεσία όμως δεν έχουμε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα προτείνουμε βελτιώσεις κάποιων άλλων διατάξεων, αλλά και θα καταψηφίσουμε ρουσφετολογικού-τύπου διατάξεις και εξυπηρετήσεις ημετέρων.

Στο άρθρο 1, αν και συμφωνούμε γενικά με την συγκεκριμένη διάταξη, προτείνουμε πλήρη εναρμόνιση με το νομικό καθεστώς που ισχύει στα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή να κρίνονται οι αξιωματικοί και λοιπά στελέχη «ευδοκίμως  τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους» ύστερα από 40 χρόνια υπηρεσίας ή μέχρι τα 60 έτη, ενώ εσείς υποστηρίζετε μέχρι τα 58 έτη.

Το άρθρο 2 αποτελεί μια καθαρά ψηφοθηρική διάταξη, όπου καθορίζεται η απονομή του αποστρατευτικού βαθμού του ανθυπολοχαγού και αντιστοίχως των άλλων κλάδων των

Ενόπλων Δυνάμεων, σε τιθέμενους σε αποστρατεία εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας, αντί του βαθμού του ανθυπασπιστού που προβλέπεται μέχρι τώρα.

Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, με αυτή τη διάταξη συμφωνούν τα Γενικά Επιτελεία; Γιατί έχουμε την αίσθηση και την πληροφόρηση, ότι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και γι’ αυτό επιφυλασσόμεθα.

Έχετε υπολογίσει το σχετικό κόστος και γι’ αυτό; Γιατί ευκαιρίας δοθείσης, μιας και μιλάμε για κόστη, οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφεύγει να κοστολογήσει το κάθε άρθρο, αλλά κάνει μια ανάλυση, το τι αυτά αφορούν και ρυθμίζουν, ό,τι δηλαδή ακριβώς και η αιτιολογική έκθεση.

Στο άρθρο 3 προβλέπεται η ανάκτηση στην ενέργεια χειριστών ειδικής μονιμότητας. Μιλάμε για αξιωματικούς ιπτάμενους χειριστές, που έχουν αποστρατευτεί εντός της προηγούμενης τριετίας.

Μπορείτε να μας πείτε την χρηστικότητα αυτής της διάταξης; Θεωρούμε ότι είναι «φωτογραφική» για εξυπηρέτηση των ημετέρων, αυτό αποδεικνύεται και από τον αριθμό των πέντε στελεχών που καθορίζεται ότι μπορεί να επανέλθει και το γεγονός, ότι προσδιορίζεται η επάνοδος μόνο από τον Στρατό Ξηράς, επίσης από τη δυνατότητα επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία για τη συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών από το έτος 2013, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου για τα υπόλοιπα στελέχη, προβλέπεται η επαναφορά μόνον όσων αποστρατεύτηκαν το έτος 2017. Αν όμως περάσετε την συγκεκριμένη διάταξη, τουλάχιστον να την περάσετε όσο το δυνατόν πιο δίκαια, εναρμονίζοντάς την από την αρχή του έτους.

Στα άρθρα 8 και 9, για την αναθεώρηση διατάξεων του Κώδικα περί οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, επιδιώκετε να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του πλεονάσματος και ακατάλληλου πολεμικού υλικού, δηλαδή, μέχρι και τα αεροσκάφη. Δημιουργούνται όμως πολλά ερωτηματικά, όπως, με το 2ο  εδάφιο της παραγράφου 4 του αντικαταθιστέντος άρθρου 53, όπου θεσπίζεται- για πρώτη φορά και σε αντίθεση με κάθε νομοθετική διάταξη που αφορά προμήθειες του Δημοσίου- η προφορική πλειοδοτική δημοπρασία. Είναι ένα καινούργιο «εργαλείο», το οποίο για πρώτη φορά

εισηγείται Υπουργός του Ελληνικού Κράτους, η οποία νομοθετική ρύθμιση είναι αντίθετη με την κοινοτική οδηγία μεροληψίας, διαφάνειας, τυπικότητας και ανταγωνισμού. Αυτό δείχνει ότι είναι μια στημένη υπόθεση, η οποία πραγματικά έχει και ευάλωτες πλευρές.

Παρακαλώ, να μας πείτε ένα παράδειγμα προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας. Πείτε μας, πόσες φορές νομοθετήσατε κατά παρέκκλιση των δημοσίων συμβάσεων και πόσες απευθείας αναθέσεις έχετε κάνει ως Υπουργός;

Όσον αφορά τη σύσταση του κοινού Σώματος οικονομικών επιθεωρητών και εσωτερικών υποθέσεων, θα ψηφίσουμε θετικά και θα συμμετέχουμε στη συζήτηση κατά άρθρων, μόνο εφόσον γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για την διαχρονική στελέχωσή του, προκειμένου να έχει επιτυχία αυτός ο σημαντικός θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων, διαφορετικά καταψηφίζουμε το σύνολο των άρθρων, διαφορετικά έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα φωτογραφική διάταξη εάν δεν αποδεχθείτε την πρόταση μας, υπέρ παραγόντων αλλά ποίων; Εσείς το γνωρίζετε.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και αναφέρει, ότι τα στελέχη πρέπει να προέρχονται από τα ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, δηλαδή την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων εν προκειμένω, με φοίτηση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με κατεύθυνση στην ελεγκτική επιστήμη, άμεσα από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά, ώστε αποφοιτώντας να έχουν διαμορφώσει, αφενός χαρακτήρα άξιου αξιωματικού και αφετέρου να έχουν διαμορφώσει οικονομική ελεγκτική σκέψη- υποδομή- και ανάλογο, με το αντικείμενο, πνεύμα.

Όσον αφορά το άρθρο 16, σχετικά με την τοποθέτηση του αρμόδιου διευθυντού στην εν λόγω καινούργια υπηρεσία, διαφωνούμε  με τις παραγράφους 3 και 4 και προτείνουμε την διαγραφή τους, γιατί είναι απόλυτα φωτογραφικές. Δεν τοποθετούν ως διευθυντή τον αρχαιότερο αξιωματικό από τους τρεις κλάδους κατόπιν επιθυμία τους, ως είθισται στην στρατιωτική δεοντολογία της διακλαδικότητας.

Περνάμε στο άρθρο 27, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του παροικούντος συμβούλου σας. Σε αντίθεση με τον ισχύοντα νόμο ν.4407/2016, η συγκεκριμένη διάταξη αναγνωρίζει πλέον μόνο τις Ενώσεις σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο νομών. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται Ενώσεις, όπως αυτές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, οι οποίες είχαν συμμορφωθεί στον νόμο σας και είχαν εναρμονίσει τα καταστατικά τους, αλλά ήταν αντιπολιτευόμενες στην γνωστή Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Επίσης καθορίζεται, ότι ο χρόνος της θητείας του προέδρου και του γενικού γραμματέα, λογίζεται ως χρόνος διοίκησης ειδικής υπηρεσίας. Δηλαδή, κάποιοι πρέπει να ξενυχτάνε, κύριε Υπουργέ, στα  φυλάκια της προκάλυψης στον Έβρο, στο Καστελόριζο ή στην Σαμοθράκη για να γράψουν χρόνο διοικήσεως, ενώ ο προνομιούχος σύμβουλός σας θα γράφει χρόνο διοίκησης μέσα από το γραφείο σας.

Με τον ν.4407/2016 προβλεπόταν ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, να συμμετέχει ως παρατηρητής στα κατά κλάδο συμβούλια μεταθέσεων. Με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν θα εκλέγεται, αλλά θα ορίζεται, για να είναι της απόλυτης αρεσκείας του συμβούλου.

Επίσης, η προτεινόμενη τροποποίηση αντί έστω να προβλέψει τη δυνατότητα των υφιστάμενων ενώσεων περιφερειών να τροποποιήσουν εκ νέου τα καταστατικά τους, τις καταργεί αμέσως.

Τέλος, δίνεται νέα προθεσμία τριών μηνών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών για να τροποποιήσει το καταστατικό της, αφού δεν κατάφερε να το εναρμονίσει μέσα στην προθεσμία που προέβλεπε ο σχετικός νόμος, με ό,τι σοβαρές συνέπειες μπορούσε να έχει αδράνεια και η απραξία αυτή.

Εμείς ως Ν.Δ. θέλουμε να βάλουμε σε μια άλλη βάση το συνδικαλισμό των Ένόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό και προτείνουμε, κύριε Υπουργέ, να συσταθεί μια Διακομματική Επιτροπή για να εξετάσει το θέμα σε όλες τις παραμέτρους του, να δούμε τι ισχύει στους άλλους στρατούς του ΝΑΤΟ, να υπάρξει σύμπνοια και όχι αποκλεισμοί, όπως επιδιώκετε εσείς με το άρθρο 27.

Η Ν.Δ. δεν μπορεί στην ουσία της συζήτησης λόγω ελλιπούς ενημέρωσης απ’ όλες της διαδικασίας υλοποίησης του συνόλου των υπόψη συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ, κύριε Υπουργέ, σε δύο θέματα.

Θέλω παρακαλώ να μου πείτε, ακριβώς, τι συμβαίνει με το 2% σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των νέο κατατασσόμενων στρατευσίμων; Με ποια κριτήρια πήρατε αυτή την απόφαση; Που τοποθετούνται από τους 35.000 το 2%; Έχετε καταστάσεις; Μπορείτε να μας παραδώσετε στη Βουλή; Εσείς μας λέγατε όταν ξεκινήσατε ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ότι θα γεμίζατε τον Έβρο με στρατό.

Κύριε Υπουργέ, κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στα συστατικά και στους πυλώνες που κρατούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν τη διακλαδικότητα, την οποία πραγματικά το Ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε να πετύχει.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν πειθαρχία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν φρόνημα, προκειμένου να πετύχουν και πάνω απ’ όλα θέλουν εκπαίδευση. Σε μια περίοδο που δεν έχουμε πόλεμο, όπου βασικός πυλώνας είναι η εκπαίδευση και θα πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να κινείται η πολιτική ηγεσία και πολύ περισσότερο φυσικά, η στρατιωτική ηγεσία και πιστεύω πως σας εισηγούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει όσο καιρό θα είσαστε Υπουργός Εθνικής Άμυνας να συντελέσετε με το παράδειγμά σας, ώστε αυτοί οι τέσσερις πυλώνες να προστατευθούν, διότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας, το έμψυχο υλικό είναι αυτό που μπορεί να πετύχει αυτό, το οποίο όλοι μας επιδιώκουμε και θέλουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ».