Κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού

1283

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσαν ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης,  ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, για το γεγονός ότι παραμένει κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θαυμάσουν από κοντά τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού οι κάτοικοι, αλλά και οι τουρίστες.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση δεν προχωρούν οι εργασίες επισκευής του, καθώς δεν έχει ακόμα υποβληθεί το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού» που συμπεριλαμβάνεται στο αναπτυξιακό Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)  2014-2020.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού ως μήνας επανέναρξής του έχει οριστεί ο Δεκέμβριος, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να τηρηθεί, καθώς εκκρεμούν πολλές εργασίες να γίνουν. Όπως η ανακατασκευή των χώρων υγιεινής, οι ειδικές κατασκευές για τη τοποθέτηση των εκθεμάτων, ο εξοπλισμός των βοηθητικών έργων και τέλος, η επισκευή λοιπών κτιριακών υποδομών  συνθέτουν τη «λίστα εκκρεμοτήτων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστελέχωση της -μέχρι στιγμής- ακέφαλης Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, στις αρμοδιότητες της οποίας εμπίπτει το έργο, δυσχεραίνει την κατάσταση.

Η καλοκαιρινή σαιζόν έχει παρέλθει, οι αρχαιολογικοί θησαυροί μας παραμένουν ανεκμετάλλευτοι ενώ το νησί δέχτηκε μια σοβαρή θεομηνία η οποία είχε σοβαρές επιπτώσεις και στους αρχαιολογικούς χώρους. Το Υπουργείο καλείται να απαντήσει μεταξύ άλλων στο πότε θα διατεθεί το Μουσείο στο κοινό, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών επισκευής.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Η φύλαξη και συντήρηση της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς κρίνεται ως αδήριτη προτεραιότητα για κάθε κράτος που αντιμετωπίζει με σεβασμό τη βαθύρριζη προέλευση του. Η ελληνική Κυβέρνηση, όμως, παρουσιάζεται, σήμερα, εξαιρετικά προοδόπληκτη, με αποτέλεσμα να περιφρονεί την μακραίωνη ιστορία του ελληνικού έθνους και να υποπίπτει σε κρίσιμα σφάλματα.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης. Ο μοναδικός «φυλλομετρητής» της πολιτιστικής ιστορίας της εν λόγω περιοχής βρίσκεται, εδώ και περίπου 3 χρόνια, ανενεργός, αποστερώντας τη δυνατότητα επίσκεψης των σημαντικών ευρημάτων που φιλοξενεί από ντόπιους και διερχόμενους τουρίστες. Συγκεκριμένα, η εξέλιξη των εργασιών επισκευής έχουν αποτελματωθεί, καθώς δεν έχει ακόμα υποβληθεί το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού» που συμπεριλαμβάνεται στο αναπτυξιακό Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)  2014-2020.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου αναγράφεται ως πιθανός μήνας επανέναρξης της λειτουργίας του ο Δεκέμβριος του τρέχοντος έτους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Μόλις πριν ένα χρόνο, παραδόθηκε το κτίριο του Μουσείου και τα σύνοδα βοηθητικά έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας-Θράκης» ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013, στο πλαίσιο του έργου «Επισκευή- Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης». Ωστόσο, σημαντικές ελλείψεις καταρρίπτουν τις ελπίδες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που φιλόδοξα έθεσε το αρμόδιο Υπουργείο. Ενδεικτικά, η ανακατασκευή των χώρων υγιεινής, οι ειδικές κατασκευές για τη τοποθέτηση των εκθεμάτων, ο εξοπλισμός των βοηθητικών έργων και τέλος, η επισκευή λοιπών κτιριακών υποδομών  συνθέτουν τη «λίστα εκκρεμοτήτων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστελέχωση της -μέχρι στιγμής- ακέφαλης Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, στις αρμοδιότητες της οποίας εμπίπτει το έργο, δυσχεραίνει την κατάσταση.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η  κ. Υπουργός:

  • Πότε θα τεθεί στη διάθεση του κοινού το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης;
  • Ποιος ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής;
  • Ποιος ο χρονικός ορίζοντας για την απόληψη περαιτέρω ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού» που συμπεριλαμβάνεται στο αναπτυξιακό Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2014-2020;».