Τι γίνεται με τον αναδασμό σε Ισαάκιο,Πραγγί,Πετράδες;;;

1343

Επιστολές για την δρομολόγηση των απαραίτητων μελετών που απαιτούνται για τον αναδασμό στην περιοχή Διδυμοτείχου και των οικισμών Ψαθάδων,  Ισαακίου , Πραγγίου και Πετράδων  απέστειλε στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης ικανοποιώντας δίκαιο και πάγιο αίτημα των εμπλεκομένων Αγροκτηνοτρόφων !

Συγκεκριμένα οι επιστολές που απεστάλησαν στον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Μέτιο, στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ.Πέτροβιτς και στον Δήμαρχο Διδυμοτείχου, κ. Πατσουρίδη  παραθέτουν τους λόγους που είναι απαραίτητη η ένταξη των παρέβριων εκτάσεων των οικισμών σε καθεστώς αναδασμού και ταυτόχρονα η κατασκευή των παράλληλων έργων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση των καλλιεργειών και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος παραγωγής.

 

Επιπλέον στην επιστολή επισημαίνεται η αναγκαιότητα των παράλληλων αντιπλημμυρικών κι αποστραγγιστικών έργων προκειμένου να θωρακιστούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις από ενδεχόμενα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα. Παρόμοιες Επιστολές αποστέλλονται & για άλλες αγροτικές εκτάσεις της Ορεστιάδας , του Σουφλίου και της Αλεξ/πολης ….

 

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής:

 

ΘΕΜΑ:  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΨΑΘΑΔΩΝ -ΙΣΑΑΚΙΟΥ -ΠΡΑΓΓΙΟΥ-ΠΕΤΡΑΔΩΝ

 

Όλοι γνωρίζουμε σε τι δεινή θέση έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της χώρας και δη του Νομού μας μετά τα  αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχει δεχθεί τόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον φορολογικό -ασφαλιστικό  τομέα όσο και ως προς το κόστος παραγωγής και την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (πλημμύρες ,παγετός , χαλάζι κ.λπ). Εμείς ως θεσμικοί παράγοντες αυτής της περιοχής θα πρέπει να προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα του νομού να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση της περιοχής .

 Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω ως δεδομένα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ένα συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους τεσσάρων οικισμών του Δ. Διδυμοτείχου και ειδικότερα τους οικισμούς Ψαθάδων, Ισαακίου, Πραγγίου, και Πετράδων. Το θέμα αφορά την ένταξη των παρέβριων εκτάσεων αυτών των οικισμών σε καθεστώς αναδασμού και ταυτόχρονα στην κατασκευή των παράλληλων έργων, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση των καλλιεργειών και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος παραγωγής.

        Ταυτόχρονα με τα παράλληλα έργα του αναδασμού, που θα πρέπει να εκτελεστούν και είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του, απαραίτητα είναι και τα  αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα στην περιοχή . Στην συγκεκριμένη περιοχή όπως γνωρίζετε έχουμε την συμβολή δύο ποταμών με αποτέλεσμα σε έντονα και συντονισμένα πλημμυρικά φαινόμενα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα τόσο στις υποδομές των καλλιεργήσιμων εκτάσεων όσο και περιμετρικά στην πόλη του Διδυμοτείχου , στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Αρδανίου- Ορμενίου αλλά και στην Σιδηροδρομική Γραμμή και το Σταθμό του Διδυμοτείχου.

Άρα συμπερασματικά θα πρέπει να εξετασθούν οι περιπτώσεις της σύνταξης μελετών τόσο για την ολοκλήρωση του Αναδασμού στους προαναφερόμενους οικισμούς όσο και των αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Έχοντας υπόψιν τον σχεδιασμό εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ένταξη μελετών και έργων στο πρόγραμμα Π.Α.Α. 2014-2020  θα μπορούσατε όπως υποβάλετε τις προτάσεις σας  στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού. Για τα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσε να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Έβρου (ΣΔΚΠΛΑΕ) και να  χρηματοδοτηθούν μέσο της χρηματοδότησης  που έχει λάβει η Π.Α.Μ.Θ. από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το έτος 2015.

Προφανώς η σύνταξη των παραπάνω μελετών δεν μπορούν να συνταχθούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη αλλά θα πρέπει η μελέτη για τα εργα του  αναδασμό να συμπεριλάβει υπόψιν της τις μελέτες των αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι παρόμοιες επιστολές έχουν αποσταλεί και στους υπόλοιπους θεσμικούς παράγοντες τις περιοχής παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες από  μέρους σας προκειμένου το παραπάνω έργο να τεθεί σε τροχιά  εκτέλεσης