Έναρξη της 14ης γιορτής Βιοκαλλιεργητών, Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών

1143

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Πέμπτη 17/8/2017 η «14η Γιορτή Βιοκαλλιεργητών – Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών Γεωργικών Προϊόντων, Αναζητώντας τις χαμένες γεύσεις της Θράκης» που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς του Έβρου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτριο Πέτροβιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σκοπός μας είναι μέσω των τριήμερων αυτών εκδηλώσεων να γευτούν και να γνωρίσουν οι καταναλωτές τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα εβρίτικα προϊόντα υπερτερούν ποιοτικά και είναι αναγνωρίσιμα ολοένα και περισσότερο εντός και εκτός χώρας. Όταν μάλιστα παράγονται με τις μεθόδους τις βιολογικής γεωργίας, η θρεπτική αξία τους ανεβαίνει κατακόρυφα και συνάμα προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη. Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στον κλάδο της μελισσοκομίας, όπου στον Έβρο αυξάνεται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς από την υπόλοιπη  χώρα και είναι αξιοσημείωτο ότι ασκείται κυρίως από νέους σε ηλικία μελισσοκόμους, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον του κλάδου. Επίσης θέλω να εξάρω το έργο των υπηρεσιών μας, να ευχαριστήσω τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα, για τη μεγάλη συμβολή τους στον κλάδο της οικοτεχνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο ιδρύθηκαν και λειτουργούν επίσημα οι περισσότερες αριθμητικά οικογενειακές επιχειρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Όταν στην αριθμητική υπεροχή προστίθεται και η υψηλή ποιότητα των εβρίτικων προϊόντων οικοτεχνίας, το αποτέλεσμα είναι άριστο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Ελένη Δημούδη, οι βουλευτές Έβρου κ.Δημήτριος Ρίζος και κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου κ.Δημήτριος Κελεμίδης, στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και πλήθος κόσμου.

Το παράλληλο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιελάμβανε ομιλία από τη Γεωπόνο κ.Νικολέτα Φαντερσμίσεν, δράση για τα παιδιά, που έφτιαξαν «πουγκιά» με αρωματικά φυτά, και θρακιώτικα τραγούδια με τη Λίτσα Ουλιανούδη. Η «14η Γιορτή Βιοκαλλιεργητών – Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών Γεωργικών Προϊόντων, Αναζητώντας τις χαμένες γεύσεις της Θράκης» συνεχίζεται στην Αλεξανδρούπολη, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, την Παρασκευή και το Σάββατο με το εξής πρόγραμμα:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/8/2017

20:00 Βίντεο με τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων της μέλισσας

21:00 Τα παιδιά φυτεύουν γλάστρες με αρωματικά φυτά για το σπίτι τους

21:30 Τα παιδιά φτιάχνουν εδέσματα με γιαούρτι και μέλι

22:00 Θρακιώτικη βραδιά με Γκάιντες

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/8/2017

20:00 Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη μέλισσα και τα βότανα (διαγωνισμός ζωγραφικής

για παιδιά)

20:30 Εδέσματα με θρακιώτικους λουκουμάδες και μέλι

21:00 Μουσική με Νεανικό Συγκρότημα