Τραγικό: Στο συνεργείο τα μισά ασθενοφόρα του στόλου του ΕΚΑΒ στον Έβρο

1342
Μπορεί ο στόλος του ΕΚΑΒ Θράκης να αποτελείται συνολικά από 38 ασθενοφόρα και ο αριθμός αυτός να φαίνεται ικανοποιητικός, όμως η κατάσταση εξυπηρετείται μόνο με τα  μισά από αυτά. Και αυτό συμβαίνει διότι τα άλλα μισά βρίσκονται στο συνεργείο, στο οποίο κάθε ασθενοφόρο μπορεί να παραμείνει έως και δύο μήνες.

Αυτό παραδέχτηκε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θράκης Χρήστος Λίμας και αιτιολόγησε αυτή την πολυήμερη παραμονή στο συνεργείο, ως εξής: «Πολλά από τα αυτοκίνητα που έχουμε είναι παλιάς τεχνολογίας και βγάζουν βλάβες, πολλές φορές εκεί που δεν το περιμένεις.

Πέρα από τις βλάβες, είναι και τα σέρβις που πρέπει να γίνονται στα οχήματα και ως εκ τούτου τα μισά ασθενοφόρα μας είναι στο συνεργείο.

Το ζήτημα όμως είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία κάθε φορά που ένα αυτοκίνητο πάει στο συνεργείο και χρειάζεται κάποιο ανταλλακτικό ή επισκευή, που είναι ανάρτηση στη διαύγεια, η αναζήτηση προσφορών κοκ. Επίσης λόγω ιδιαιτερότητας των οχημάτων, πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή ανταλλακτικού από το εξωτερικό και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. Ο χρόνος που χρειάζεται για τις διαδικασίες, μπορεί να φτάσει και τους 2 μήνες».
«Το γραφείο κίνησης ασχολείται όλη την ημέρα με αυτό – ποιο όχημα θα μπει, ποιο θα βγει κλπ» λέει ο κος Λίμας, ωστόσο τονίζει ότι «γίνεται ένας διαρκής αγώνας για να κρατήσουμε το ΕΚΑΒ Θράκης σε καλό επίπεδο».
Εν τω μεταξύ, όσο περίεργο κι αν μοιάζει αυτό, η αύξηση της τουριστικής κίνησης που παρατηρείται φέτος στην ΑΜ-Θ επηρεάζει σημαντικά και το ΕΚΑΒ, δεδομένου ότι αυξάνονται οι υποχρεώσεις και τα περιστατικά, ενώ αποτελεί γενική παρατήρηση και προϊόν μελέτης, ότι το καλοκαίρι τα περιστατικά που καλείται να διαχειριστεί το ΕΚΑΒ αυξάνονται από 30 έως 40% σε σχέση με το χειμώνα.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι το προσωπικό επαρκεί μετά βίας για την κάλυψη των αναγκών,  τότε το συμπέρασμα που εξάγει ο διευθυντής είναι ότι «η κατάσταση του ΕΚΑΒ Θράκης είναι οριακά καλή, με θετικό πρόσημο»
Ο κος Λίμας εξήγησε ακόμη πως ένα ασθενοφόρο απαιτεί σε μηνιαία βάση έντεκα διασώστες προκειμένου να είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση και να μπορεί να συνδράμει όταν καλείται. Ως εκ τούτου, στην Κομοτηνή δεν γίνεται να υπάρχουν περισσότερα από 2 ασθενοφόρα που υπάρχουν τώρα, αφού οι διασώστες είναι 24. «Αν οι διασώστες γίνουν 36, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε και τρίτο ασθενοφόρο», είπε χαρακτηριστικά ο κος Λίμας.
Για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί συνολικά το αίτημα του δημάρχου Μαρώνειας – Σαπών, περί μόνιμης παρουσίας ασθενοφόρου στις Σάπες. Παρόλα αυτά ο κος Λίμας εξήγησε ότι με συντονισμένες ενέργειες επιτεύχθηκε η παρουσία ενός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας, αλλά μόνο με πρωινή βάρδια. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να ανοίξει βάση του ΕΚΑΒ στα Δίκαια του Έβρου, εξήγησε ο κος Λίμας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετικό αίτημα.
«Σήμερα καλύπτουμε τις ανάγκες σε ικανοποιητικό βαθμό» επισημαίνει ο κος Λίμας και αναφέρει και τη φετινή «πρωτοτυπία» του ΕΚΑΒ Θράκης, με βάση την οποία φέτος για πρώτη φορά κάθε Σαββατοκύριακο ένα ασθενοφόρο βρίσκεται σταθμευμένο στην παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, τώρα το καλοκαίρι.
Αναφερόμενος στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, ο κος Λίμας εξηγεί ότι το ΕΚΑΒ «δεν μπορεί να απορρίψει καμία κλήση, ακόμη κι αν είναι γνωστό ότι πρόκειται για φάρσα».
Αυτό που γίνεται όμως είναι μία αξιολόγηση των κλήσεων που φτάνουν στο τηλεφωνικό κέντρο, ακόμη και με δική του παρέμβαση εφόσον οι συντονιστές κρίνουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους την κατάσταση. Αυτό όμως που θέλει να καταστήσει σαφές προς όλους ο διευθυντής είναι πως «αν ένα ασθενοφόρο αργήσει να φτάσει στην κλήση, αυτό σημαίνει ότι όλα τα οχήματα ήταν σε κίνηση».
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΜΕΣΩ ΔΩΡΕΩΝ 
Εν τω μεταξύ σύντομα θα υπάρξει μία ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ Θράκης, καθότι αναμένονται οχήματα που θα προκύψουν από δωρεές. Η πρώτη δωρεά έρχεται από την εταιρία που διαχειρίζεται τον διαδριατικό αγωγό ΤΑΡ και αφορά την προμήθεια επτά ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ Θράκης, τα οποία θα κατανεμηθούν στους τρεις νομούς, ανάλογα με τις ανάγκες.
Η δεύτερη αφορά μία δωρεά που θα γίνει σε μεγάλο ίδρυμα της χώρας, το οποίο θα λάβει 145 ασθενοφόρα και με τη σειρά του θα τα διανείμει όπου υπάρχουν ανάγκες. Κάποιο ή κάποια από αυτά ενδεχομένως να έρθουν και στη Θράκη, αλλά αυτό ακόμη δεν είναι γνωστό με λεπτομέρειες.

Πηγή