Σήμερα η σημαντική απόφαση της μελέτης για τον ταφικό τύμβο Μ. Δοξιπάρας. Διαβάστε την ιστορία για τον τύμβο

1098
Στο περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜ-Θ που θα γίνει σήμερα το απόγευμα 1 Αυγούστου 2017, στις 18.30, θα αποφασιστεί τελικά η μελέτη για τον ταφικό τύμβο Μ. Δοξιπάρας

Η μελέτη αφορά την υλοποίηση του έργου “Μελέτη για την Προστασία και Ανάδειξη των ευρημάτων, του Ταφικού Τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης Έβρου”.

Μια απόφαση που αναμένεται εδώ και πολύ καιρό για ένα μοναδικό μνημείο που βρίσκεται στην περιοχή μας και αφορά στην ανακάλυψη ομαδικού τάφου, λεπτομέρειες για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων που πέθαναν διαδοχικά, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών.

Η περιοχή ανήκει σήμερα στο Δήμο Κυπρίνου και βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα. Με την ανασκαφή εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον άλλο κόσμο, όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες και λυχνάρια, χάλκινα φανάρια, όπλα, κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια κ.ά. Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους.