Σε δημοπρασία το σπανιότερο διαμάντι του κόσμου

991
Ο επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων στην Ασία για τον Βρετανικό Οίκο Δημοπρασιών Bonhams, Graeme Thompson, είναι συνηθισμένος να έρχεται σε επαφή με πανέμορφα διαμάντια σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, η πρώτη φορά που κράτησε ένα κόκκινο διαμάντι στα χέρια του ήταν πριν από πέντε χρόνια και όπως αναφέρει: «Τα κόκκινα διαμάντια είναι τα σπανιότερα από όλα και όποιος καταφέρνει να κρατήσει ένα είναι πολύ τυχερός».

Η εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto επιδεικνύει λίθους από το ορυχείο της Argyle στην Δυτική Αυστραλία για πάνω από 33 χρόνια-και κατά την διάρκεια αυτών, λιγότερα από 20 καράτια φανταχτερών κόκκινων πιστοποιημένων διαμαντιών έχουν πουληθεί. Αυτά, ανήκουν στο εύρος χρωμάτων των ροζ διαμαντιών, κατηγοριοποίηση που έχει κάνει το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αμερικής.

Την προηγούμενη Τετάρτη στην Νέα Υόρκη η Tinto αποκάλυψε σε μία πολύ κλειστή ομάδα συλλεκτών το μεγαλύτερο κόκκινο διαμάντι που είχε ποτέ στην διάθεσή της η εταιρεία μαζί με άλλους πολύτιμους λίθους στην ετήσια δημοπρασία της για ροζ διαμάντια η οποία είναι γνωστή ως «the Argyle Everglow», με το γυαλισμένο και αστραφτερό διαμάντι να ζυγίζει 2,11 καράτια.

Όπως μάλιστα αναφέρειο μάνατζερ του Argyle Pink Diamonds, Josephine Johnson, αντιπροσωπεύει «την σπανιότητα μέσα στην σπανιότητα και θα οδηγήσει την παγκόσμια ζήτηση από τους συλλέκτες και τους ειδήμονες σε αναζήτηση του ασύγκριτου».

Το πολύτιμο αυτό διαμάντι έχει «το μισό μέγεθος του νομίσματος του ενός cent αλλά αναμένεται να το πουλήσω πάνω από $10 εκατομμύρια δολλάρια» αναφέρει ο Tobias Kormind, διευθύνων σύμβουλος του 77Diamonds.com, τον μεγαλύτερο online πωλητή διαμαντιών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Thompson αναφέρει δεν αισθάνεται άνετα με το να προσδιορίσει την τιμή που θα «πιάσει» το διαμάντι στην αγορά χωρίς να το δει αλλά τονίζει πως καθοριστικοί παράγοντες για αυτήν θα είναι «το βάρος του σε καράτια, η ένταση του χρώματός του, πόσο κόκκινο είναι καθώς, και η καθαρότητά του. Η διαφορά στην αξία μεταξύ διαμαντιών που είναι πολύ καθαρά με εκείνα που έχουν προσθήκες είναι τεράστια.»

«Πιάνοντας» υψηλές τιμές
Το μεγαλύτερο κόκκινο διαμάντι στον κόσμο, ανακαλύφθηκε στην Βραζιλία την δεκαετία του 1990, ζυγίζει 5,11 καράτια και ανήκει στον κοσμηματοπώλη Moussaieff.

Τελευταία φορά που κόκκινο διαμάντι εμφανίσθηκε σε δημοπρασία ήταν το 2014, καθώς είναι πολύ σπάνια βγαίνουν σε δημοπρασίες, από τον οίκο Christie’s, είχε το σχήμα καρδιάς και ζύγιζε 2,09 καράτια. Πωλήθηκε για  39.,2 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ στον Moussaieff.

Ο Thomson αναφέρει πως “το να κρατήσει κάποιος ένα κόκκινο διαμάντι στο χέρι του και να το κοιτάξει λέγοντας πως είναι πράγματι κόκκινο χωρίς προσμίξεις άλλων χρωμάτων, είναι σπάνιο” και συνέχισε πως αυτό το κόκκινο χρώμα είναι πολύ ελκυστικό για τους Κινέζους αγοραστές «καθώς αποτελεί ένα από τα ευνοϊκότερα χρώματα στην Κίνα».

Το ορυχείο θα κλείσει σύντομα

Ωστόσο, το ορυχείο από το οποίο προέρχεται όχι μόνο το συγκεκριμένο κόκκινο διαμάντι αλλά το 90% των σπανιότερων ροζ διαμαντιών του κόσμου πρόκειται να κλείσει μέχρι το 2021, σύμφωνα με τον Robyn Ellison, υπεύθυνο επικοινωνίας της Rio Tinto καθώς, όπως ο ίδιος αναφέρει είναι “πολύ μικρή η πιθανότητα να βγει ένα αντίστοιχο και τόσο σπάνιο διαμάντι από το ορυχείο αυτό ξανά”.

Η επίδειξη της συλλογής των διαμαντιών της Rio Tinto θα γίνει στο Χονγκ Κονγκ και στο Περθ με τις προσφορές να κλείνουν την 11η Οκτωβρίου και να περιλαμβάνει 58 διαμάντια τα οποία συνολικά ζυγίζουν 49,39 καράτια εκ των οποίων πέντε χαρακτηρίζονται ως «ηρωικά» διαμάντια καθώς είναι επιλεγμένα για την μοναδική ομορφιά τους.

Rare ‘Argyle Everglow’ Fancy Red diamond could sell for millions, By Sonia Kolesnikov-Jessop, CNN