ΓΠΝΑ: Tον Οκτώβριο η λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή

1131

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η κλινική λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου γραμμικού επιταχυντή δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο ΓΠΝ Αλεξανδρούπολης.

Σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα το μεσημέρι, παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, γιατρών, νοσηλευτών, του Συλλόγου Καρκινοπαθών αλλά και στελεχών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έγινε η επίσημη παράδοση -παραλαβή του μηχανήματος. Ήδη έχει γίνει η εγκατάσταση του μηχανήματος, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η εκπαίδευση του προσωπικού για τον χειρισμό του.

Σημειώνεται πως το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό κέντρο στην ΑΜ-Θ ,ενώ το μηχάνημα θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους καρκινοπαθείς προσφέροντας τους ακτινοθεραπείες πολύ υψηλού επιπέδου.

«Πρόκειται για μια δωρεά εξαιρετικά σημαντική που θα αλλάξει τελείως την κατάσταση στην θεραπεία των καρκινοπαθών, » σχολίασε σε δηλώσεις του ο Διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Αδαμίδης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων «συνεχι-ΖΩ» Ν.Έβρου Αν. Σπυρίδου ευχαρίστησε το ίδρυμα για την δωρεά και κυρίως όλους αυτούς που ζήτησαν, κουράστηκαν, διεκδίκησαν και τεκμηρίωσαν αυτήν την δωρεά.

«Είναι πολύ μεγάλη συγκίνηση σήμερα για εμάς, για τον Σύλλογο,αλλά κυρίως για τους ασθενείς που έχουν περάσει από αυτήν την διαδικασία,» είπε η Σπυρίδου.

«Γίνεται κάτι μεγαλειώδης για την Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα,» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισάκας , τονίζοντας πως ο πρώτος σπινθήρας ξεκίνησε από τον αγώνα της Αλεξανδρούπολης και μετά ενεργοποιήθηκε όλη η Ελλάδα.

«Αυτήν την στιγμή, η επιλογή των επτά νοσοκομείων έγινε σε νοσοκομεία που δεν υπήρχε κανένα σύγχρονο μηχάνημα .Έτσι στο τέλος αυτής της δωρεάς ,όλη η δημόσια Ακτινοθεραπεία και όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ένα σύγχρονο μηχάνημα,» είπε ο κ. Πισάκας.

«Η συγκεκριμένη δωρεά αφορά την εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά νοσοκομεία σε όλη την χώρα, ενώ βρισκόμαστε περίπου στη μέση του προγράμματος καθώς έχουν εγκατασταθεί πέντε μηχανήματα, έχουν ξεκινήσει την κλινική λειτουργία τους δυο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν άλλα δυο,» είπε ο Χρ Καθάριος από το Τμήμα Διαχείρισης δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υπογραμμίζοντας πως όλο το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.

ert.gr