Αλεξανδρούπολη: Οκτώ πυρκαγιές σε ένα δεκαήμερο στην ΠΑΜΘ

730

Οκτώ πυρκαγιές, δύο εκ των οποίων προκλήθηκαν από φυσικά καιρικά φαινόμενα, μία από αμέλεια, μία από άγνωστη έως στιγμής αιτία και τέσσερις για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα σε διάστημα περίπου δέκα ημερών.

“Δεν είναι εύκολη η δουλειά του πυροσβέστη, είναι δύσκολη ειδικά όταν έχει ν’ αντιμετωπίσει συχνά συμβάντα, το ένα μετά το άλλο, έρχεται -όπως καταλαβαίνετε- η κούραση… Ο καθένας από εμάς έχει να παίξει έναν ρόλο σε μια πυρκαγιά. Ο συντονιστής, ο διοικητής, ο αξιωματικός υπηρεσίας, ο οδηγός, ο άνδρας του πεζοπόρου τμήματος, όλοι έχουν ένα ρόλο και είναι όλοι οι ρόλοι εξίσου σημαντικοί. Ο καθένας από εμάς πρέπει, από το σημείο που τον κάλεσε η πολιτεία, να υπηρετήσει αυτόν τον σκοπό της δασοπυρόσβεσης με συνέπεια. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μας και αυτό που έχω δει τόσα χρόνια είναι ότι οι συνάδελφοί μου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Έρχονται στιγμές δύσκολες, με υπερβολική κούραση, αλλά όμως συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους”.

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της 8ης πυρκαγιάς του τελευταίου δεκαημέρου, ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, αρχιπύραρχος Ναθαναήλ Ρήγας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα της κάθε μίας πυρκαγιάς, στην ετοιμότητα και επάρκεια του πυροσβεστικού σώματος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, στα αίτια έναρξης των πυρκαγιών, ανατρέχει στις καταστροφικότερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στην ΠΑΜΘ, καθώς και στο πόσο σημαντική είναι η στάση της κοινωνίας στο έργο των πυροσβεστών.

Πυρκαγιές σε Νέα Σάντα Ροδόπης και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου Έβρου

Δύο πυρκαγιές σε δυσπρόσιτες αγροτοδασικές περιοχές με αυτήν της Λευκίμης να χαρακτηρίζεται από τον κ. Ρήγα “πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη” λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονταν στην περιοχή λίγη ώρα μετά την εκδήλωσή της. “Η ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς της Νέας Σάντας ήταν ότι εκδηλώθηκε εντός χαράδρας, ήταν δύσκολα προσβάσιμη, αλλά υπήρχε άπνοια που δεν δυσχέραινε την κατάσβεση. Χωρίς άνεμο ξεκίνησε και η πυρκαγιά της Λευκίμης, όμως ξέραμε ότι το πρωί θα είχαμε ισχυρούς ανέμους και η προσπάθειά μας ήταν να τους προλάβουμε και γι αυτόν τον λόγο έγινε μια υπερβολική κινητοποίηση, για τα δεδομένα της φωτιάς. Το θέμα είναι ότι χάρη στη σκληρή δουλειά των 120 πυροσβεστών καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι ισχυροί άνεμοι μας βρήκαν έτοιμους να τους αντιμετωπίσουμε. Βρήκαν δηλαδή τη φωτιά σχεδόν ελεγχόμενη και όποιο πρόβλημα δημιουργούσε ο αέρας το αντιμετωπίζαμε εγκαίρως με τα πεζοπόρα τμήματα”, σημειώνει ο κ. Ρήγας. Ανατρέχοντας στην πυρκαγιά της Λευκίμης τον Αύγουστο του 2011 που κατέκαψε περίπου 60.000 στρέμματα, δηλώνει πως “δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη δεδομένου ότι η πυρκαγιά του 2011 ξεκίνησε κατευθείαν με ένα μέτωπο ενός χιλιομέτρου, με 11 εστίες και με αέρα έντασης 6-7 μποφόρ τη στιγμή της έναρξης”.

Πυρκαγιές στο παραποτάμιο δάσος “Κοτζά Ορμάν” Ξάνθης

Ερωτηθείς για τις τέσσερις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εντός τριών συνεχόμενων ημερών στο παραποτάμιο δάσος της Ξάνθης ο κ. Ρήγας εκτιμά ότι δεν μπορούν να αποδοθούν σε αμέλεια. “Μπορεί να υπάρξει και αμέλεια, όταν όμως αυτές οι αμέλειες γίνονται καθημερινά, στο ίδιο σημείο, στην ίδια περιοχή κάτι άλλο συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά. Για κάποιους λόγους, που ήδη ερευνώνται, κάποιοι βάζουν πυρκαγιές σχεδόν καθημερινά. Γι αυτό ζητήσαμε και τη σύγκληση του ΣΟΠ στην περιοχή της Ξάνθης. Πρέπει ν’ αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, να το δούμε αυτό το θέμα και να το αντιμετωπίσουμε εγκαίρως”. Υπογραμμίζει το πολύ σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει όσον αφορά την αποδυνάμωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών. “Δεν έχουμε αστείρευτες, ούτε απεριόριστες δυνάμεις και είναι κρίμα αυτή την περίοδο ν’ απασχολούμαστε με φωτιές τέτοιου είδους, όπως και με τις αγροτικές φωτιές σε υπολείμματα καλλιεργειών. Έχεις κάποιες δυνάμεις, κάποιον εξοπλισμό, μέσα που όταν τα χρησιμοποιείς για την κατάσβεση αυτής της φωτιάς, μπορεί να χρειαστούν την ίδια στιγμή και κάπου αλλού όπου δεν θα είναι διαθέσιμα”, συμπληρώνει ο κ. Ρήγας.

Πυρκαγιά στην Κίρκη Έβρου

“Ήταν μία πυρκαγιά από αμέλεια. Δεν το έκανε εσκεμμένα ο πολίτης, πήραν φωτιά τα δέματα άχυρου που μετέφερε και κινούμενο το όχημα την “σκόρπισε”. Το θέμα είναι ότι αν είχαμε έναν άνεμο 6-7 μποφόρ θα είχε γίνει μια μεγάλη ζημιά στην περιοχή. Δεν θα μιλάγαμε ούτε για 20 ούτε για 30 στρέμματα, αλλά για χιλιάδες γιατί πρόκειται για πυκνό πευκοδάσος και αν δεν ελέγξεις τη φωτιά στα πρώτα 5-10 λεπτά, γίνεται μεγάλη. Άρα θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί”.

Αίτια των πυρκαγιών

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, από το 1998 που ο ίδιος υπηρετεί στη Δασοπυρόσβεση, η μόνη πυρκαγιά που προκλήθηκε από φυσικά φαινόμενα και έγινε καταστρεπτική ήταν η περσινή της Θάσου. “Οι άλλες όλες που οφείλονταν σε φυσικά φαινόμενα θα κάψουν σίγουρα κάποια έκταση, αλλά περιορίστηκαν και δεν ήταν καταστροφικές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές που είχαμε στην ΠΑΜΘ κυρίως οφείλονταν σε αμέλειες και κάποιες σε από πρόθεση εμπρησμούς, για διάφορους λόγους και σε κάποιες ειδικές περιοχές συγκεκριμένες”, διευκρινίζει και συμπληρώνει πως “όλες οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται, με την αναγγελία τους, με την ίδια σοβαρότητα… Μέχρι να φτάσει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα και να διαπιστωθεί τι συμβαίνει είμαστε σε υψηλή ετοιμότητα, την οποία ανάλογα μετά την κλιμακώνουμε ή τη μειώνουμε”.

Επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό

Αναφορικά με την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και εξοπλισμό δηλώνει πως γενικά υπάρχει ένα καλό επίπεδο. “Η αλήθεια είναι ότι όσο κόσμο και να έχει το πυροσβεστικό σώμα αξιοποιείται και όσο προσωπικό και να υπάρχει ποτέ δεν φτάνει. Γιατί έρχονται στιγμές που είναι υπεραρκετές οι δυνάμεις που διαθέτουμε κι έρχονται και στιγμές που μπορεί να είναι οριακές. Γι’ αυτό το λόγο και υπάρχουν μετακινήσεις προσωπικού, μετακινήσεις πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να υποστηριχθεί μια περιοχή που αντιμετωπίζει ένα δύσκολο συμβάν. Επίσης έχουμε άμεση συνδρομή από αέρος χάρη στα δύο PZL που σταθμεύουν στην περιοχή της Χρυσούπολης και βέβαια έχουμε και τα CL415 που σταθμεύουν στη Θεσσαλονίκη, τα οποία η ηγεσία του σώματος μας τα στέλνει αμέσως όταν τα χρειαζόμαστε”, δηλώνει ο κ. Ρήγας κάνοντας ειδική αναφορά στη συνδρομή του στρατού που “είναι πάντα στο πλευρό μας σε ότι χρειαζόμαστε, γιατί όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό”.

Τέλος, ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αρχιπύραρχος Ναθαναήλ Ρήγας υπογραμμίζει πως πολυτιμότερη για το πυροσβεστικό σώμα είναι η ηθική και όχι η υλική στήριξη των παραγόντων και της κοινωνίας. “Εμείς πιο πολύ θέλουμε στήριξη ηθική, όχι υλική, από τους υπόλοιπους παράγοντες, απ’ την κοινωνία, απ’ τον κόσμο. Τους θέλουμε στο πλευρό μας όχι απέναντί μας και όχι μόνο στα εύκολα, στις νίκες. Και στα δύσκολα και πιο πολύ τους θέλουμε στα δύσκολα. Όταν χάνουμε τη μάχη με μια πυρκαγιά τότε θέλουμε την υποστήριξή τους. Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξεις αυτό το στρατό που μάχεται όταν χάνει μια μάχη. Γιατί την επόμενη στιγμή θα κληθεί να δώσει άλλη μία και θα πρέπει το ηθικό του να είναι ανεβασμένο και υψηλό”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ