Αλεξανδρούπολη: Πρωτότυπη μέθοδος θεραπεύει κύστες του ήπατος

2199
Την πρωτότυπη μέθοδο που θεραπεύει τις πολύ μεγάλες κύστες του Ήπατος που προκαλούν συμπτώματα, με ένα τελείως αναίμακτο τρόπο θα παρουσιάσει το τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΓΠΝΑ στο πλαίσιο του 9ου πανελληνίου συνεδρίου Επεμβατικής Ακτινολογίας και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και 1 και 2 Ιουλίου στο συνεδριακό Χώρο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, της Ακτινολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ.

«Η μέθοδος αναπτύχθηκε αποκλειστικά στο Τμήμα μας, δημοσιεύτηκε ,είναι πολύ αποτελεσματική -θεραπευτικό αποτέλεσμα στο 100% των ασθενών-, προσεγγίζει οποιαδήποτε βλάβη όπου και αν βρίσκεται στο ήπαρ (δηλαδή δεν έχει τους περιορισμούς που έχουν οι χειρουργικές επεμβάσεις), γίνεται μόνο με τοπική νάρκωση και απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας, ενώ έχει εφαρμογή και σε πολλά άλλα όργανα. Στο Τμήμα μας θεραπεύσαμε 27 ασθενείς με απλές κύστεις στο ήπαρ και 15 ασθενείς με απλές κύστεις σε άλλα όργανα (νεφρούς, επινεφρίδια) ή λεμφαγγειώματα στην κοιλιά,» ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αν. καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ Βασίλης Σουφτάς.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και άλλες πρωτόπυπες εργασίες που εφαρμόζει το Τμήμα Επεμβατικής Ακρινολογίας του ΓΠΝΑ και αφορούν :τις επεμβατικές τεχνικές με υπερηχογραφική καθοδήγηση σε ύποπτα νεοπλάσματα του μαστού, καθώς και μια κλινική (δημοσιευμένη σε έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό) έρευνα με μελέτη 150 γυναικών για το αν επηρεάζεται ο καταμήνιος κύκλος (η ωοθηκική λειτουργία) από τη θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας με τη μέθοδο του εμβολισμού χωρίς εγχείρηση.

«Στο θέμα της αντιμετώπισης των καλοήθων όγκων στο γεννητικό σύστημα, θεραπεύσαμε περισσότερες από 250 γυναίκες με ινομυώματα ή αδενομύωση της μήτρας, επίσης με θεραπευτική αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των γυναικών, ενώ πρόσφατα δραστηριοποιούμαστε και στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, σε περιστατικά που παραδοσιακά αντιμετωπίζονται με εγχειρήσεις,» σημείωσε ο κ.Σουφτάς και υπογράμμισε πως , «σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα, που είναι λίγα, τα ποσοστά επιτυχίας είναι καλύτερα από αυτά των εγχειρήσεων του προστάτη για την καλοήθη υπερπλασία. Οι επεμβάσεις απαιτούν νοσηλεία λίγων ωρών μόνο, δεν έχουν περιορισμούς μεγέθους του προστάτη (μπορούν να εφαρμοστούν και σε πολύ μεγάλα μεγέθη) και δεν έχουν επιπλοκές όπως η ακράτεια των ούρων ή η σεξουαλική ανικανότητα.»

Επεμβατική Ακτινολογία…ένας άγνωστος τομέας

Επεμβατική Ακτινολογία είναι ο τομέας εξειδίκευσης της ειδικότητας της Ακτινολογίας, που έχει αντικείμενο την εκτέλεση διαγνωστικών και θεραπευτικών ιατρικών πράξεων χρησιμοποιώντας τις απεικονίσεις για καθοδήγηση αυτών των πράξεων, με χρήση ιατρικών μηχανημάτων (αγγειογράφου, ακτινοσκόπησης, υπερήχων, μαστογράφου, αξονικού και μαγνητικού τομογράφου). Όλες οι απεικονιστικά καθοδηγούμενες ιατρικές πράξεις γίνονται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο (με τρύπημα του δέρματος ή και του τοιχώματος, δηλαδή είναι «διαδερμικές»), συνήθως μόνο με τοπική αναισθησία ή και ήπιο κατευνασμό του ασθενούς, ενώ μετά τις επεμβάσεις απαιτείται παρακολούθηση του ασθενούς για λίγες ώρες ή (συχνά) μόνο μια μέρα.

«Οι εξελιγμένες σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι και τα τεχνολογικά εξελιγμένα υλικά που χρησιμοποιούν οι επεμβατικοί ακτινολόγοι, διασφαλίζουν την απολύτως ακριβή (με ακρίβεια χιλιοστού) προσέγγιση ή στόχευση της παθολογικής κατάστασης, χωρίς τραυματισμό του σώματος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολύ υψηλό δείκτη ασφάλειας του ασθενούς, με απαράμιλλη τεχνική και κλινική αποτελεσματικότητα,» είπε ο κ.Σουφτάς και τόνισε πως «το ΓΠΝΑ λειτουργεί από το 2005 ως κέντρο Επεμβατικής Ακτινολογίας ,ενώ κάθε χρόνο κάνει περισσότερες από 800 επεμβάσεις .»

Όπως εξήγησε : Ένα σχετικά άγνωστο πεδίο εφαρμογών της Επεμβατικής Ακτινολογίας – Νευροακτινολογίας είναι η επείγουσα αντιμετώπιση των αιμορραγιών, αυθόρμητων (λ.χ. από ρήξεις ανευρυσμάτων, αγγειακών δυσπλασιών ή όγκων, από φλεγμονώδους αιτιολογίας διαβρώσεις αγγείων κ.ά.) ή από τραύμα (ατύχημα ή ιατρογενές). Με τον ελάχιστα επεμβατικό τρόπο της η Επεμβατική Ακτινολογία σώζει ζωές και όργανα, στις οργανωμένες μονάδες ακόμα και σε ασθενείς με αιμοδυναμική αστάθεια.
Σύμφωνα με τον κ. Σουφτά «ο τομέας αυτής της εξειδίκευσης της ακτινολογίας είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, διότι δεν προβάλλεται αρκούντως,» υποστήριξε όμως πως «οι Έλληνες επεμβατικοί ακτινολόγοι (όχι μόνο αυτοί που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και αυτοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα) διαχρονικά κατέχουν υψηλές βαθμίδες και αξιώματα στον Ευρωπαικό και Παγκόσμιο χώρο η έχουν τιμηθεί με τις υψηλότερες επιστημονικές διακρίσεις, όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Μπρούντζος, που σήμερα είναι πρόεδρος της Ευρωπαικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας .»
Να σημειωθεί πως η Ελληνική Πολιτεία αντιλήφθηκε την αξία των Ελάχιστα Επεμβατικών Ιατρικών Πράξεων υπό την καθοδήγηση των απεικονίσεων και καθόρισε με νόμο (ΦΕΚ 1020 Τεύχος Δεύτερο / 03-04-2012) τον τρόπο εξειδίκευσης των ειδικών ακτινολόγων στην Επεμβατική Ακτινολογία, ενώ στην παρούσα φάση έχουν οριστεί τα Κέντρα Εξειδίκευσης ,ένα από αυτά είναι και το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και πολύ σύντομα αναμένεται η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει επακριβώς τον τρόπο αυτής της εκπαίδευσης.
«Εκπαιδεύοντας και εξειδικεύοντας άρτια περισσότερους ιατρούς, θα καταστεί εφικτή η επιτακτική κοινωνική ανάγκη της ανάπτυξης Μονάδων Επεμβατικής Ακτινολογίας με 24ωρη ετοιμότητα σε όλα τα μεγάλα Νοσοκομεία της Χώρας,» κατέληξε ο κ.Σουφτάς.

Πηγή