Έβρος: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

992
Με δυο δράσεις θα «γιορτάσει» την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιουνίου την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών,το Κέντρο πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Η πρώτη δράση θα πραγματοποιηθεί το πρωί στο Διδυμότειχο στο στρατόπεδο «Λαγού» και αφορά ομιλία με θέμα « με όπλο την πρόληψη, η χρήση των ουσιών και εξαρτήσεων,» ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο σινέ φλοίσβο στην Αλεξανδρούπολη στις 9μμ σε συνεργασία με την ΚΛΑ και αφορά την προβολή της ταινίας « Φιν Η μαγεία της μουσικής.»


« Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26 Ιουνίου όμως για εμάς κάθε ημέρα είναι ημέρα κατά των ναρκωτικών, με την έννοια ότι οι δράσεις όλη την χρονιά του Κέντρου Πρόληψης, στοχεύουν και αφορούν στην ενίσχυση όλων εκείνων των παραγόντων που κάνουν ένα νέο άνθρωπο να απομακρυνθεί από την συνάντηση του με μια ουσία η μια εξαρτητική συμπεριφορά,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης κ. Στράτος Βραχιώλιας. Όπως εξήγησε: «εάν ενισχυθούν οι δεσμοί μέσα σε μια οικογένεια, εάν στηρίξουμε το σχολείο σε ένα πολυεπίπεδο ρόλο που καλείται να αναλάβει και εάν δυναμώσουμε τους δεσμούς μέσα σε μια κοινότητα και σε μια κοινωνία ανθρώπων ,αυτόματα νομίζω ότι ,μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον έτσι ώστε η χρήση να μην είναι η πρώτη επιλογή ,να μην είναι μια επιλογή για νέους ανθρώπους,», ενώ υποστήριξε πως χρειάζονται τα Κέντρα Πρόληψης ,καθώς και μια σταθερότητα και μια ευελιξία ως προς την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ετήσια έκθεση του 2017 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά ( ΕΚΤΕΠΝ,) για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 18-64 ετών στην Ελλάδα, το 11,0% ανέφεραν χρήση κάνναβης και, μεταξύ αυτών, το ένα τρίτο (2,8%) ανέφεραν χρήση μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αν και με διαφορές στη μεθοδολογία μεταξύ των ερευνών, το 2015 υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 35-49 ετών ανέφεραν χρήση κάνναβης, σε σύγκριση με το 2004 οπότε και είχε υλοποιηθεί η προηγούμενη έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού της χώρας. Η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών στους εφήβους, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπου η χρήση κάνναβης διατηρήθηκε σταθερή την 8ετία 2007-2015, στην Ελλάδα αυτή αυξήθηκε οριακά.

Πηγή