«Βομβαρδισμένα» από χαλάζι χιλιάδες στρέμματα,σε όλη την Ελλάδα.

1155

Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες με καλαμπόκια, καρπούζια, πεπόνια, αμπέλια, βαμβάκι, τριφύλι, ακτινίδια, αλλά και ελιές, προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Στα Τρίκαλα οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν από το χαλάζι, την ισχυρή βροχόπτωση και τους ανέμους, στη Λειβαδιά τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν 10.000 στρέμματα, ενώ το χαλάζι αποτέλειωσε ότι απέμεινε από δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν από το Σάββατο τέσσερα χωριά στα Τρίκαλα και το νότιο τμήμα της Σαμοθράκης, όπου καταβάλλεται προσπάθεια για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Σοβαρά τα προβλήματα επίσης στη Λιβαδειά και τον αργολικό κάμπο, όπου εκτός από τις μεγάλες καταστροφές στα χωράφια και μέσα στις πόλεις οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικοί χείμαρροι.

Το χαλάζι που έπεσε στα Τρίκαλα είχε μέγεθος καρυδιού. Οι κάτοικοι στα χωριά Γοργογύρι, Πρίνος, Ξυλοπάροικο, Δίλοφος και Κόρη δεν είχαν ζήσει ξανά τέτοια εποχή τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα. Η σφοδρή χαλαζόπτωση άφησε πίσω της «βομβαρδισμένα» χωράφια με καλαμπόκια, καρπούζια, πεπόνια και αμπέλια. Να σημειωθεί ότι ακόμα και 24 ώρες μετά το φαινόμενο, υπάρχουν σοροί χαλαζιού στους δρόμους. Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες, ενώ ούτε τα παράθυρα των σπιτιών άλλα ούτε και τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων γλύτωσαν από το χαλάζι ενώ από την ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισαν σπίτια δρόμοι και κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν όχι μόνο δέντρα μεταξύ των οποίων και έναν πλάτανο 200 ετών στον Άγιο Βησσαρίωνα Πύλης, αλλά και κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα τέσσερα χωριά να βυθιστούν στο σκοτάδι. Τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Περίπου 10.000 στρέμματα καλλιεργειών στη Λειβαδιά καταστράφηκαν ολοσχερώς

Στη Λειβαδιά τα χωριά Αγιος Βλάσσιος, Μαυρονέρι και Δαύλια βρέθηκαν στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων, όπου 10.000 στρέμματα καλλιέργειες με βαμβάκι, τριφύλλι, ελιές και ακτινίδια καταστράφηκαν. Τα ορμητικά νερά γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, δέντρα ξεριζώθηκαν, κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν.

Τουλάχιστον 10.000 στρέμματα καλλιεργειών στον Άγιο Βλάσιο, στο Μαυρονέρι και στη Δαύλεια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη βροχή και το χαλάζι που έπληξε την περιοχή.

Σε απόγνωση είναι οι αγρότες οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ.

 

 

Ζημιές σε καλλιέργειες των Δήμων Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα από βροχή και χαλάζι

Νέα έντονη βροχόπτωση το Σάββατο 17 Ιουνίου, που συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση, έπληξε καλλιέργειες στους δήμους Μουζακίου και Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Σε συνομιλία που είχε το δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ με το δήμαρχο Μουζακίου Γιώργο Κωτσό, μίλησε για έντονη χαλαζόπτωση κυρίως στα ορεινά που έπληξε οπωροκηπευτικά ενώ στα πεδινά πλημμύρισαν καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ουσιαστικά μίλησε για εκτεταμένες ζημιές σε ολόκληρο το δήμο Μουζακίου και άμεσα θα γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ.

Για ολική καταστροφή στις περιοχές που χτύπησε το χαλάζι μίλησε ο δήμαρχος Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής, την ώρα που επισκεπτόταν τις πληγείσες περιοχές.

Για δεύτερη φορά χαλαζόπτωση έπληξε συγκεκριμένες περιοχές και αποτελείωσε ο,τι είχε αφήσει η προηγούμενη, από δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά παραλιμνίως σε Κερασιά, Μορφοβούνι, Κρυονέρι, Καλύβια Πεζούλας, Καλύβια Φυλακτής, Νεοχώρι μέχρι χαμηλά στον Μπελοκομύτη.

Μικρότερης έντασης χαλαζόπτωση σημειώθηκε και σε άλλα χωριά του δήμου, με βροχή και ισχυρούς ανέμους, ενώ ζημιές υπάρχουν και σε υποδομές, όπως στο παλιό δημαρχείο Πεζούλας, στις κατασκηνώσεις Νεράιδας, και στο βοτανικό κήπο, ενώ υπήρξε και πτώση δέντρων.

 

Σαμοθράκη: Χωρίς ρεύμα Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας και Ξεροπόταμος

Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε βράδυ του Σαββάτου στο νησί της Σαμοθράκης είχε σαν αποτέλεσμα να αποκοπεί η ηλεκτροδότηση στο νότιο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στους οικισμούς Λάκκωμα, Προφήτη Ηλία και Ξεροπόταμο.

 

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στην πόλη της Ξάνθης

Τέλος να σημειώσουμε ότι με τους εκπροσώπους των Ενώσεων των παραγωγών της Αργολίδας, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από το χαλάζι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας 19 Ιουνίου στο Ναύπλιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

agronews.gr