Έβρος: Εντάσεις, ενστάσεις και προβληματισμός για τον εμβολιασμό των ζώων

894

«Η Τουρκία δεν συνεργάζεται καλά» παρατήρησαν οι εμπλεκόμενοι σε σύσκεψη

Σε μεγάλο προβληματισμό έχει θέσει τις αρχές της περιφέρειας ΑΜ-Θ το κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε σε κοπάδι αιγών στην Τουρκία, πολύ κοντά στα σύνορα του Έβρου – σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το Δέλτα του ποταμού. Ήδη η κατάσταση έχει κακούς οιωνούς μιας και το κρούσμα δηλώθηκε μεν την 1η Ιουνίου, αλλά είχε καταγραφεί στις 17/04 πράγμα που συνιστά ντοκουμέντο ότι οι τουρκικές αρχές είναι επισφαλείς «σύμμαχοι» για την αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής ζωονόσου, όπως η ευλογιά που πριν από τρία χρόνια προκάλεσε τόσο μεγάλη βλάβη στο ζωικό κεφάλαιο της ΑΜΘ, που εύκολα μπορεί χαρακτηριστεί «ανήκεστος».
Το ζήτημα όμως είναι ότι ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση καθώς το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας δεν επιτρέπει την άμεση εφαρμογή του μέτρου, καθώς προϋποτίθεται ευρωπαϊκή έγκριση. Σε αυτό το σημείο περιπλέκεται η κατάσταση καθώς όπως είπε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης, «η κτηνιατρική δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως ιατρική, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό με οικονομικούς όρους» και εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμά ανεμβολίαστα ζώα στο έδαφος της, καθώς τόσο τα ίδια όσο και τα παράγωγά τους πωλούνται σε καλύτερες τιμές στις εμπορικές συμφωνίες που γίνονται με τρίτες χώρες.
Ωστόσο, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νοτίου Έβρου διά του προέδρου του Κώστα Δουνάκη ζήτησε επιτακτικά τον εμβολιασμό των ζώων και μάλιστα σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς όπως είπε «δεν μπορεί ο Έβρος να σώζει πάντα την Ελλάδα». Το γεγονός μάλιστα ότι αυτή η λύση δεν υιοθετείται οδήγησε τον κο Δουνάκη στην απόφαση να αποχωρήσει από τη σύσκεψη, ενώ ο κος Σαχπατζίδης εξήγησε πως οι αποφάσεις για εμβολιασμό ζώων λαμβάνονται από την Ένωση κατά περίπτωση και «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής τόνισε ακόμη πως «η υπηρεσία δεν έχει διάθεση να σφάξει ζώα» χωρίς όμως να δεσμευτεί ότι δεν θα καταφύγει στη λύση της σφαγής εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Πάντως, με βάση την κείμενη νομοθεσία εφόσον εντοπιστεί κρούσμα σε ένα μέλος κάποιου κοπαδιού, τότε θανατώνεται όλο το κοπάδι και αυτή είναι λεγόμενη μέθοδος της «εκρίζωσης» της νόσου.
Σφόδρα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, από το γεγονός ότι παρά τις πολλαπλές εξαγγελίες, το Κέντρο Πρόληψης Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, αν και η λειτουργία του θα ήταν μία ισχυρή ασπίδα για τον Έβρο, τη Θράκη και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα απέναντι στις ζωονόσους που η Τουρκία εξάγει.
Ο κος Πέτροβιτς αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στις ελλείψεις κτηνιατρικού προσωπικού λέγοντας ότι στον Έβρο θα έπρεπε να υπηρετούν δεκάδες κτηνίατροι, ενώ λίγο νωρίτερα ο κος Σαχπατζίδης είχε παρατηρήσει ότι η κατάσταση στις υπηρεσίες σήμερα είναι «χειρότερη από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια που πάλι είχαμε επιζωοτίες».
Σαν γενικό συμπέρασμα της σύσκεψης εξάγεται το ότι έχουν ενημερωθεί άπασες οι υπηρεσίες που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην κατεύθυνση του να μην περάσει η νόσος στην Ελλάδα και ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για να επιτευχθεί αυτό είναι τα ίδια που ισχύουν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις με μόνη προσθήκη το ενδεχόμενο των εμβολιασμών, οι οποίοι όμως είναι αμφίβολο αν τελικώς θα γίνουν και ειδικά το να γίνουν χωρίς συνέπειες μάλλον αποκλείεται.

xronos.gr