Θράκη: Σείστηκε από τους ήχους της γκάιντας το Βασιλικό Θέατρο στην παράσταση «Η χαρά της Δουκινιώς» (video)

1263
Το Βασιλικό Θέατρο σείστηκε από τους ήχους της γκάιντας και όλο το κοινό παρασύρθηκε στο ρυθμό του γλεντιού στην παράσταση «Η χαρά της Δουκινιώς» του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης.

Το μοναδικό χοροθέατρο που έχει γραφτεί για τη Θράκη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 3 Ιουνίου στο Βασιλικό Θέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την συμμετοχή 80 και πλέον εθελοντών καθώς και της θρακιώτικης παραδοσιακής ορχήστρας «Θρακόμελο». Η συγκίνηση ήταν έντονη ενώ το ενδιαφέρον του κοινού, είτε είχε καταγωγή από τη Θράκη είτε όχι, ήταν μεγάλο. Οι Θεσσαλονικείς με Θρακιώτικες ρίζες ήρθαν να ακούσουν «μασάλια» από τη Θράκη στην τοπική ντοπιολαλιά και τελικά παρασύρθηκαν στους ξέφρενους ρυθμούς του γλεντιού για τη «χαρά της Δουκινιώς» που δεν ήταν άλλη από τον γάμο της με τον Σωτήρη.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Γ’ Σώματος Στρατού, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι. Όλοι εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους προς τους συντελεστές, που όχι μόνο κρατούν ζωντανή την παράδοση της Θράκης αλλά έφεραν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο με μόνο κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους και τον λαϊκό πολιτισμό.

«Η χαρά της Δουκινιώς» είναι το μοναδικό παραδοσιακό χοροθέατρο που έχει γραφτεί για τη Θράκη. Γραμμένο το 1940 από τον γνωστό μυτιληνιό φιλόλογο, σκιτσογράφο,  δημοσιογράφο Μίλτη Παρασκευαϊδη, άνθρωπο ξεχωριστό και γνωστό για τις μελέτες του επί αρχαιολογικών και λαογραφικών θεμάτων, όταν αυτός υπηρετούσε ως καθηγητής στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μια «Θρακική ηθογραφία σε 4 θεατρικές εικόνες», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο συγγραφέας της, στην οποία με αφορμή τη «χαρά», τον γάμο της Δουκινιώς, και την προετοιμασία του στο χρόνο, από το χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι, αναπτύσσονται ηθογραφικοί διάλογοι πλαισιωμένοι από τραγούδια, μουσική, χορό και αναπαράσταση θρακικών εθίμων σε ένα θρακιώτικο χωριό της Ροδόπης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιουνίου 1940. 76 χρόνια αργότερα στις 27/11/2017 παρουσιάστηκε ξανά από το Σύλλογο Εβριτών Ν.Ροδόπης στο Κεντρικό Αμφιθέατρο στην Πανεπιστημιούπολη του Δ.Π.Θ. και η ίδια παράσταση «μεταφέρθηκε» πρώτη φορά έξω από τα όρια της Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ.

Πρωταγωνιστές του εγχειρήματος αυτού ήταν τα μέλη του Συλλόγου Εβριτών που απέδωσαν τους ρόλους τους στη θρακιώτικη ντοπιολαλιά, πλαισιωμένοι από τις χορευτικές ομάδες και τη γυναικεία χορωδία του Συλλόγου. Για τις ανάγκες του έργου γράφτηκε το παραδοσιακό τραγούδι «Η χαρά της Δουκινιώς» και με την βοήθεια ζωντανής θρακιώτικης παραδοσιακής ορχήστρας, στήθηκε μια μοναδική παράσταση, φόρος τιμής στο λαϊκό πολιτισμό της Θράκης.

Κείμενο: Μίλτης Παρασκεαΐδης

Σκηνοθεσία: Χρύσα Ιωαννίδου

Σκηνογραφία: Κώστας Κατσιμίγας

Εικαστικές δημιουργίες: Χρύσα Κιόρογλου

Χορογραφίες: Χρήστος Γαντσίδης

Διδασκαλία χορωδιών: Μεταξία Πατρωνίδου

Πηγή