Τι γίνεται στον Έβρο; Εξηγήσεις για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων Τούρκων πολιτών ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και Συνήγορος του Πολίτη

1091
Στη Βουλή έφτασαν οι καταγγελίες της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σχετικά με άτυπες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές Τούρκων πολιτών που αναζητούσαν στην Ελλάδα άσυλο, με ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή η βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και συνυπέγραψαν 23 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάσισε για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας για την εξακρίβωση εάν πράγματι ευσταθούν οι συγκεκριμένες καταγγελίες.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει και την ενδεχόμενη εμπλοκή με ενέργειες ή παραλείψεις των αρμόδιων ελληνικών αρχών, όπως η αστυνομία, η Υπηρεσία Υποδοχής, η Υπηρεσία Ασύλου κ.λπ., καθώς και τις διαδικασίες που τυχόν ακολουθήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές στο αναφερόμενο περιστατικό και τις διαδικασίες διερεύνησης που ενεργοποιήθηκαν μετά τη δημοσίευση των καταγγελιών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δύο καταγγελίες της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για άτυπη επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και οικογένειες με παιδιά και ένας δημοσιογράφος, που έφτασαν αναζητώντας άσυλο, στον Έβρο σε μόλις δύο εβδομάδες. Μάλιστα σύμφωνα με την καταγγελία ο δημοσιογράφος κρατείται στην Τουρκία μετά την επαναπροώθηση.

«Είναι γνωστό ότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο η επαναπροώθηση προσώπων, ιδίως δε όταν διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και πιθανολογείται σοβαρά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους» σημειώνουν οι βουλευτές στην ερώτηση υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν από τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής εάν έχουν λάβει υπόψη τους τις ανωτέρω καταγγελίες και έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διερεύνηση των ανωτέρω σοβαρών καταγγελιών, καθώς και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία των αιτούντων άσυλο Τούρκων πολιτών και τη συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της στο επίπεδο της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Επισημαίνουν ακόμα ότι το ζήτημα έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά την ανακοίνωση του Γκ. Φερχόφσταντ και την επιστολή του προς τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Αβραμόπουλο καθώς και τις δηλώσεις του Ν. Μούιζνιεκς, επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης κατέθεσε φάκελο σχετικά με τις καταγγελίες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου διέψευδε απαντώντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».

Η αστυνομία από την άλλη μιλά για διενέργεια άτυπης έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσον ευσταθούν οι καταγγελίες και εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο η έρευνα θα περάσει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Πηγές του αρχηγείου σημείωναν ότι στον Έβρο είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση «Ασπίδα» της Frontex για την φύλαξη των συνόρων καθώς και ότι το 2016 η χώρα έχει δεχθεί 153 Τούρκους αιτούντες άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ από την αρχή του 2017 η Ελλάδα έχει δεχθεί ακόμα 220 Τούρκους αιτούντες άσυλο.

Πηγή