«2ο Φεστιβάλ για το Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών»

984

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Πελαργών  που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Ιουνίου, στον Πόρο.

Ο Πόρος, ως γνωστόν, είναι το μοναδικό ελληνικό «Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών» που επιλέχθηκε και βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό euroNATUR το 2016, για τη συνεχόμενη συμβολή του στην προστασία και διατήρηση του συγκεκριμένου είδους, καθώς και για τη δέσμευσή του να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  στο Δημοτικό Σχολείο του Πόρου με ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων για παιδιά και ενήλικες, κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες:Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια, τουρνουά σκάκι, παρουσιάσεις και προβολή ταινίας για τους Πελαργούς, παραδοσιακό θρακιώτικο γλέντι, διαδρομή και ξενάγηση στις φωλιές τους μέσα στον οικισμό καθώς και στον ποταμό Έβρο. Η δεύτερη ημέρα εορτασμού ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με χαιρετισμούς και ομιλίες των επισήμων και λαϊκό γλέντι.

 

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν σύλλογοι, τοπικοί  φορείς, παραγωγοί και κάτοικοι της  περιοχής,  οι Φορείς Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς και το WWF Ελλάς.

Συνδιοργανωτές τoυ Φεστιβάλ εκτός από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου ήταν η Δημοτική Ενότητα Φερών, ο Οικισμός του Πόρου, ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πόρου «Διγενής Ακρίτας», η ΔΕΔΔΗΕ Αλεξανδρούπολης και η Ελληνική Ομάδα Πελαργών Ciconia.

Η φετινή επιτυχία της εκδήλωσης, αποτελεί παρακαταθήκη για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Πελαργών του χρόνου και δέσμευση όλων των φορέων για συνέχιση των δράσεων προστασίας του Πελαργού και των βιοτόπων του.