Ανταλλαγή ιδεών και γεύσεων από 40 ανεξάρτητους ζυθοποιούς

948

Τα προβλήματα, αλλά κυρίως τις προοπτικές και την εξέλιξη της ζυθοποιίας, έβαλαν στο επίκεντρο περίπου 40 ανεξάρτητοι ζυθοποιοί που βρέθηκαν στην Κομοτηνή, συμμετέχοντας στο συνέδριο I.C.B.R (Independent Craft Brewery Roundtable) το οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης.
Στο νέο εκθεσιακό χώρο που έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στη ΒΙΠΕ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συζητήσουν για το μέλλον της ζυθοποιίας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με στόχο αφενός την «μάχη» έναντι των πολυεθνικών, αλλά και τη στήριξη των μικρότερων ζυθοποιών, όπως παρατήρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιίας Χρήστος Δημτσούδης.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η εταιρία της Ροδόπης διοργάνωσε το συνέδριο – δηλαδή ο συνασπισμός των μικρών ζυθοποιών που σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Δημτσούδη είναι πλέον αρκετοί και αυτό είναι ενθαρρυντικό.
Η πρόσβαση στα δίκτυα πωλήσεων και διακίνησης της μπύρας είναι το βασικότερο και κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ζυθοποιοί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σχολίασε ο κος Δημτσούδης σημειώνοντας ότι οι «πιέσεις που ασκούν οι πολυεθνικές προς όλους τους παραγωγούς είναι ισχυρές».
Πέραν τούτου η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ενδιαφέρεται να στηρίξει τα προϊόντα που παράγουν οι νέοι ζυθοποιοί της ευρύτερης περιοχής, με τον κο Δημτσούδη να υποστηρίζει ότι «αξίζει, να τα στηρίξει και ο κόσμος».
Οι παραγωγοί άλλωστε είχαν φέρει μαζί τους μπύρες που παράγουν και εκτός από την ανταλλαγή των ιδεών σε αυτό το τριήμερο, έγινε και ανταλλαγή γεύσεων!
Όσο για την ίδια την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, φυσικά αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αναλύθηκαν στο συνέδριο, πλην όμως ο κος Δημτσούδης δηλώνει πως «το όπλο» της επιχείρησης απέναντι στην κρίση, είναι η κατά ένα μεγάλο ποσοστό «αυτάρκεια» της, αφού πλέον διαθέτει το δικό της βυνοποιίο.
Ο κος Δημτσούδης εξήγησε ότι οι καλλιέργειες κριθαριού στη Θράκη, που έχουν γίνει με μέριμνα (και συμβόλαιο φυσικά) με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης της δίνουν τη δυνατότητα να έχει δική της πρώτη ύλη, ενώ πλέον όχι μόνο δεν εισάγει βύνη, αλλά είναι σε θέση ακόμη και να εξάγει. Αυτό σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και την προηγμένη τεχνολογία, τη φέρνουν σε θέση να μπορεί να παράγει όχι μόνο ποιοτικά προϊόντα, αλλά και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.


Βέβαια, η μη καλλιέργεια λυκίσκου στην Ελλάδα (του δεύτερου βασικού συστατικού της μπύρας), που οδηγεί τους ζυθοποιούς «αναγκαστικά» στην εισαγωγή του, είναι ένας από τους σκοπέλους που καλείται να υπερκεράσει ο κλάδος προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί γενικότερα.
ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΒΥΝΗ
Στη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης δεν εφησυχάζουν ποτέ, αφού οι έρευνες για τη βελτιστοποίηση των προϊόντων, αλλά και για την παραγωγή νέων είναι αδιάκοπες. Στις «γλυκιές» ειδήσεις από το περιθώριο του συνεδρίου να συμπεριλάβουμε και το γεγονός ότι η Ζυθοποιία αυτή την περίοδο εξετάζει την παραγωγή παστελιών με βάση τη βύνη (αντί για σουσάμι) σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς και ορισμένα super foods όπως το γκότζι μπέρι.
Όσοι δοκίμασαν τη νέα απόπειρα της Ζυθοποιίας σίγουρα έμειναν με μια γλυκιά επίγευση, ωστόσο η όλη απόπειρα είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο σε σχέση με την μαζική παραγωγή. Είναι όμως ένα δείγμα της συνεχούς προσπάθειας για εξέλιξη της εταιρίας που ξεκίνησε από την Κομοτηνή και έχει απλώσει τη φήμη της σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και εκτός των τειχών.

xronos.gr