Και τι δεν έγινε στη χώρα μας. Δείτε τον απολογισμό της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα το 2016

1244
Στατιστικά στοιχεία – απολογισμός συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2016

Αφορούν σε στατιστικά στοιχεία και δείκτες εγκληματικότητας καθώς και αδικημάτων κατά της Οικονομίας, Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διακίνησης παράτυπων μεταναστών, συγκεντρώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης

Καταγράφεται μείωση σε κατηγορίες αδικημάτων που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συγκεκριμένα μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες εντός οικιών, οι ληστείες εντός καταστημάτων και οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε οικίες, σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., ταχυδρομικούς διανομείς, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά, σε μίνι μάρκετ, σε περίπτερα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων

Παρατηρείται δηλαδή μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 %, οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 27 %, οι ζωοκλοπές κατά 11%, οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 8,7%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 % και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,8 %

 

Εξαρθρώθηκαν (345) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (36.998) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

 

Επίσης η Ελληνική Αστυνομία το 2016 ανταποκρίθηκε σε:

622 περισσότερες υποθέσεις απάτης, 600 περισσότερες κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων, 259 περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών, 190 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου και 72 περισσότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας

 

Η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, δημοσιεύει στατιστικά, απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους 2016, σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line.

 

Υπενθυμίζεται, ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.

 

Στον απολογισμό, που δημοσιοποιείται σήμερα, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά για κάθε Περιφέρεια και κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων κ.λπ.).

 

Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας, το ηλεκτρονικό έγκλημα, την παράτυπη μετανάστευση, για την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και αθλητικές εκδηλώσεις (αριθμό αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).

 

Επιπλέον παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία των ειδικότερων δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν ως στόχο την άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

 

Α. Γενική αξιολόγηση δεικτών εγκληματικότητας –  περιβάλλοντος ασφάλειας

 

Το έτος 2016 καταγράφεται μείωση σε κατηγορίες αδικημάτων που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συγκεκριμένα μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες σε ποσοστό 5,8%, οι ληστείες εντός οικιών σε ποσοστό 12,5%, οι ληστείες εντός καταστημάτων σε ποσοστό 12,3 % και οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών σε ποσοστό 2,5%.

Ειδικότερα, το έτος 2016 σε σύγκριση με το 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε οικίες, σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., σε ταχυδρομικούς διανομείς, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά, σε σούπερ μάρκετ, σε μίνι μάρκετ, σε περίπτερα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Στις κλοπές – διαρρήξεις στην Επικράτεια καταγράφεται μικρή αύξηση σε ποσοστό περίπου 1,8 %, ωστόσο λιγότερες ήταν οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών και ιερών ναών, ενώ αυξήθηκαν οι εξιχνιάσεις υποθέσεων σε ποσοστό 12 %.

Συμπερασματικά το έτος 2016 παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 %, οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 27 %, οι ζωοκλοπές κατά 11%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 %, οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 4,2% και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,8 %.

Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το 2016 συνελήφθησαν συνολικά (273.968) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, (68.198) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

Παράλληλα εξαρθρώθηκαν (345) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (36.998) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης, το περασμένο έτος, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, συνελήφθησαν στη χώρα μας για σοβαρά αδικήματα (238) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Σημαντική είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, το 2016 καταγράφηκε μείωση των παθόντων, αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν (121) λιγότερα τροχαία ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επίσης το 2016, η χώρα μας διαχειρίστηκε σημαντικά μικρότερο αριθμό μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, κυρίως μέσω των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, συνολικά (204.820) παράτυποι μετανάστες, έναντι (911.471) το 2015.

Παράλληλα, το 2016, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (129.069) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (5.764) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.

 

Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.

Β. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας

 

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που προκαλούν το κοινό αίσθημα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων) με συγκριτικά στοιχεία για το έτος 2015.

 

Ανθρωποκτονίες

 

Το 2016 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια (5) λιγότερες υποθέσεις ανθρωποκτονιών σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν (81) υποθέσεις ανθρωποκτονιών, από τις οποίες οι (9) έγιναν με κίνητρο τη ληστεία, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί (86) από τις οποίες οι (17) με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης διαπράχθηκαν (132) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (169) που είχαν καταγραφεί το 2015. (37 λιγότερες, μείωση σε ποσοστό 21,9%).

 

Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (183) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή εξιχνιάστηκε το 85,9% των υποθέσεων.

Ληστείες

 

Στις περιπτώσεις των ληστειών παρατηρείται το φαινόμενο της μετατόπισης σε στόχους «χαμηλού ρίσκου» καθώς οι βασικές κατηγορίες έχουν μειωθεί αισθητά.

Συγκεκριμένα παρατηρείται μείωση των ληστειών που εντάσσονται στη βαρύνουσα εγκληματικότητα, όπου ενδεικτικά καταγράφηκαν:  

 

  • 116 λιγότερες σε οικίες (816 έναντι 932)
  •  30 λιγότερες εντός καταστημάτων (214 έναντι 244)
  •  11 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. (31 έναντι 42)
  •    5 λιγότερες σε τράπεζες (14 έναντι 19)
  •    3 λιγότερες σε ταχυδρομικούς διανομείς (4 έναντι 7)

Αντίστροφα στις περιπτώσεις των ληστειών που σχετίζονται με τη μικροεγκληματικότητα καταγράφονται, ενδεικτικά:

 

  • 544 επιπλέον σε κινητά τηλεφώνα –μικροποσά  (1.810 έναντι 1.266)
  • 174 επιπλέον αρπαγές τσαντών  (501 έναντι 327)
  •  48 επιπλέον σε σούπερ μάρκετ (127 έναντι 79)
  •  46 επιπλέον σε περίπτερα (105 έναντι 59)

Κλοπές – Διαρρήξεις

 

Και στις περιπτώσεις των κλοπών – διαρρήξεων παρατηρούνται αυξομειώσεις στις επιμέρους κατηγορίες και μετατόπιση σε στόχους χαμηλού ρίσκου. Πιο αναλυτικά το 2016, σε σύγκριση με το 2015 καταγράφηκαν:

  •   602 λιγότερες από οικίες (23.420 έναντι 24.022)
  •     88 λιγότερες  από ιερούς ναούς (276 έναντι 364)

Αντίστροφα στις περιπτώσεις των κλοπών που σχετίζονται με τη μικροεγκληματικότητα καταγράφονται, ενδεικτικά:

 

  • 1.425 επιπλέον από ΙΧΕ αυτοκίνητα (16.766 έναντι 15.341)
  •   504 επιπλέον σε καταστήματα (9.191 έναντι 8.687)
  •     78 επιπλέον αρπαγές τσαντών (1.452 έναντι 1.374)

Συνολικά, το 2016 διαπράχθηκαν στην επικράτεια 75.083 κλοπές-διαρρήξεις, από τις οποίες 43.270 στην Αττική και 11.822 στη Θεσσαλονίκη.

 

Κλοπές Τροχοφόρων

 

Ως προς τα είδη κλοπών τροχοφόρων που τελέστηκαν στην επικράτεια, παρατηρούνται οι εξής διαφοροποιήσεις:

 

  • 275 λιγότερες κλοπές Ι.Χ.Φ. (2.692 έναντι 2.967)
  •  86 λιγότερες κλοπές μοτοσικλετών (9.059 έναντι 9.145)
  •  44 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων (2.421 έναντι 2.465)
  •  48 επιπλέον κλοπές αυτοκινήτων (11.395 έναντι 11.347)

 

Στην Αττική καταγράφηκαν:

  • 350 λιγότερες κλοπές Ι.Χ.Φ. (1.246 έναντι 1.596)
  • 230 επιπλέον κλοπές μοτοσικλετών (5.708 έναντι 5.478)
  •   50 επιπλέον κλοπές αυτοκινήτων (8.110 έναντι 8.060)
  •   43 επιπλέον κλοπές μοτοποδηλάτων (805 έναντι 762)

   

 

Συνολικά, στη γενική κατηγοριοποίηση το 2016 διαπράχθηκαν οι ακόλουθες κλοπές τροχοφόρων:

 

  • 26.180 έναντι 26.524 το 2015 στην επικράτεια
  • 16.319 έναντι 16.307 στην Αττική
  •  2.773 έναντι   2.533 στη Θεσσαλονίκη

ΑΛΛΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

 

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 % (175 έναντι 304), παραχάραξης κατά 27 % (97 έναντι 133), οι ζωοκλοπές κατά 11% (577 έναντι 648), οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 8,7% (272 έναντι 298), οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3% (2.361 έναντι 2.466), οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 % (4.596 έναντι 4.803), και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,7 %  (135 έναντι 136). Επισημαίνεται η αύξηση στα περιστατικά επαιτείας κατά 19,4 % (3.115 έναντι 2.609).

 

Επίσης η Ελληνική Αστυνομία το 2016 ανταποκρίθηκε σε 622 περισσότερες υποθέσεις απάτης, 600 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων, 290 περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών, 190 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου και 72 περισσότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.

Γ. Παράτυπη Μετανάστευση

 

Το 2016 καταγράφηκε σημαντικά μικρότερος αριθμός μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών με αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά (204.820) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές. Σημειώνεται ότι το έτος το 2015 είχαν συλληφθεί (911.471), με αποτέλεσμα να καταγράφεται ποσοστό μείωσης πάνω από 77,5%.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές συλλήψεις για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, καθώς και οι συλλήψεις για διακίνηση παράτυπων μεταναστών έχουν πραγματοποιηθεί από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.

 

Επιπλέον, το 2016 συνελήφθησαν (950) διακινητές παράτυπων μεταναστών, ενώ το 2015 είχαν συλληφθεί (1.501), ποσοστό μείωσης της τάξεως 36,7%.

Στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα (συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας), το 2016 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (3.292) αλλοδαποί, ενώ το 2015 είχαν συλληφθεί (3.713).

Τo 2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά (19.151) επιστροφές παράτυπων μεταναστών, έναντι (20.868) το 2015. Από αυτές, οι (12.998) περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων αναγκαστικής επιστροφής και οι (6.153) μέσω των εθελούσιων διαδικασιών επιστροφής.

Δ. Στατιστική απεικόνιση της Αστυνομικής Ανταπόκρισης

 

Το 2016 συνελήφθησαν συνολικά (273.968) άτομα για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών – διαρρήξεων, την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, της απάτης, για καταδικαστικές αποφάσεις κ.λπ. Ειδικότερα οι  συλληφθέντες, ανά κατηγορία αδικημάτων, κατανέμονται ως εξής:

Στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας, για το 2016 συνελήφθησαν στη χώρα μας συνολικά (238) διωκόμενα άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ή Αγγελίες Διεθνών Αναζητήσεων για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Επίσης, συνελήφθησαν εντός και εκτός χώρου Schengen βάσει ενταλμάτων σύλληψης των ελληνικών Αρχών (118) διωκόμενα άτομα.

Επιπλέον, το έτος 2016, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καταγράφηκαν (1.977) υποθέσεις εξαφανίσεων ατόμων και (1.342) υποθέσεις ανεύρεσης ατόμων.

Εξαρθρώθηκαν ακόμα (345) συνολικά σπείρες και εγκληματικές οργανώσεις, ύστερα από στοχευμένες αστυνομικές έρευνες και επιχειρήσεις, που αφορούν σε όλο το φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.

 

Σε αυτές συγκαταλέγονται σπείρες που διέπρατταν ληστείες σε οικίες – καταστήματα, κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, οχήματα και πεζούς, καθώς και πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν εγκλήματα βίας σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επίσης, εξαρθρώθηκαν εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών καθώς και σπείρες που εξαπατούσαν πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους.

Εξιχνιάστηκαν (36.998) υποθέσεις, ύστερα από μεθοδικές και συστηματικές αστυνομικές έρευνες, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας, όπως εγκλήματα κατά της ζωής, της περιουσίας κ.λπ.,  έναντι (34.001) το 2015.

Κατασχέθηκαν, σε διάφορες αστυνομικές έρευνες, μεταξύ άλλων, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και όπλων διαφόρων τύπων, κ.λπ. Παρατίθενται ενδεικτικά τα παρακάτω:

 

  • Κάνναβη: 9 τόνοι, 904 κιλά και 553 γραμμάρια.
  • Ηρωίνη: 193 κιλά και 904 γραμμάρια περίπου.
  • Κοκαΐνη: 120 κιλά και 164 γραμμάρια περίπου.
  • Δενδρύλλια κάνναβης: 55.178
  • Ναρκωτικά δισκία: 69.850
  • Πιστόλια – περίστροφα, REPLICA, κρότου, κυνηγετικά όπλα κλπ.: 3.074

 

Αναλυτικά τα στοιχεία εγκληματικότητας για όλη την Επικράτεια υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, στην ενότητα Στατιστικά Στοιχεία.