Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της 76ης επετείου από τη μάχη των Οχυρών

1390
Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι  δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη για την 76η επέτειο μνήμης από τη Μάχη των Οχυρών.

Η ιστορική μνήμη και η ανάδειξη της Μάχης των Οχυρών ως παγκοσμίου εμβέλειας γεγονότος είναι η διαρκής επιδίωξη του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη και επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή πολυάριθμων εθελοντών και με την καθοριστική συμβολή άλλων φορέων. Φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στο τριήμερο 7-8-9 Απριλίου και περιελάμβαναν:

 

3ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»

Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και συμμετείχαν μαθητές από 13 Σχολεία του Νομού Σερρών. Στην επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού συνέβαλαν: ο κ.Παπασταμόπουλος Ξενοφών (Δντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών), ο κ.Τενεκετζής Κωνσταντίνος Ξενοφών (Δντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών), η κα Ευθυμιάδου Σοφία (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και ο κ.Πούλιος Ιωάννης (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

 

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες: θεατρικό κείμενο, ποίημα, διήγημα, τρισδιάστατη κατασκευή, ζωγραφική και ταινία μικρού μήκους.

Η τελετή παρουσίασης και βράβευσης των εργασιών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 στο δημοτικό θέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ στις Σέρρες. Το μεγάλο έπαθλο του διαγωνισμού, ένα ταξίδι στη Νορμανδία (Γαλλία) το κέρδισε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η υφυπουργός Μακεδονία-Θράκης κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία εξήρε την άοκνη και αδιάκοπη προσπάθεια του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη για την ανάδειξη της Μάχης των Οχυρών.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ «ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ»


Το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αγώνας δρόμου με σκοπό την ανάδειξη της Μάχης των Οχυρών. 250 αθλητές από όλη την Ελλάδα έτρεξαν σε μια διαδρομή 14 χλμ που ξεκινά από την επιφάνεια του Οχυρού Ιστίμπεη, διασχίζει τη κορυφογραμμή του όρους Κερκίνη (Μπέλλες), περνάει από το Οχυρό Ποποτλίβιτσα (Παπαδοπούλες) και επιστρέφει στην επιφάνεια του Οχυρού Ιστίμπεη.

Στην επιτυχή αποπεράτωση του δύσκολου εγχειρήματος συνέβαλε τα μέγιστα το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων δίνοντας απλόχερα την τεχνογνωσία που κατέχει σε θέματα αθλητικών διοργανώσεων. Στην επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης συνέβαλαν: ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Σερρών, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Σερρών και η ομάδα διάσωσης ΕΠΟΜΕΑ Σιντικής.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη. Ο κ.Βίτσας απέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Κωνσταντίνο Κυριακού, αδελφό του Δεκανέα Κυριακού Ηλία που σκοτώθηκε στη Μάχη του Ιστίμπεη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου και ο υπερμαραθωνοδρόμος κ. Ιωάννης Κούρος.

ΑΝΑΒΙΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Το Σαββατοκύριακο 7-8 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκαν αναβιωτικές δράσεις με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών στις επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης των Οχυρών. Για 4η χρονιά συμμετείχε η Ομάδα Αναβίωσης ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 1940 από την Αθήνα μαζί με την πολυμελή αποστολή των ομάδων αναβίωσης GRH KAMPFGRUPPE EDELWEISS, GRH GRENADIERE από την Πολωνία και SLOVAK MILITARY HISTORY FRIENDS CLUB από τη Σλοβακία.

 

Για πρώτη φορά κατασκευάστηκε ένα αναβιωτικό στρατόπεδο (σε χώρο του παλαιού στρατοπέδου Νέου Πετριτσίου), όπου παρουσιάσθηκαν αναβιωτικά διοράματα, έκθεση ιστορικής φωτογραφίας, κινηματογράφος και άλλες αναβιωτικές δράσεις. Οι πολυάριθμοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την Ιστορία αγγίζοντας συλλεκτικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι αναβιωτές, ενώ τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια με θέμα τη ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ. Οι αναβιωτικές δράσεις κορυφώθηκαν με τις αναπαραστάσεις μάχης στο Οχυρό Ιστίμπεη, που βασίσθηκαν σε μαρτυρίες και αναφορές των υπερασπιστών του Οχυρού.

 

Οι εκδηλώσεις τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Θερμές ευχαριστίες:

· Στην Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία για 4η συνεχόμενη χρονιά υποστήριξε με θέρμη τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μάχη των Οχυρών.

 

· Στον ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημήτριο Βίτσα για την ουσιαστική υποστήριξη των επετειακών εκδηλώσεων.
·  Τον Δκτη του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σχη Ιωάννη Γκουτζουρέλα για την αδιάκοπη υποστήριξη.
·  Στον Δήμο Σιντικής και ιδιαίτερα στον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Πετριτσίου κ.Αντώνιο Ζλατίντση, ο οποίος ως εκπρόσωπος του Δήμου Σιντικής υποστήριξε με ζήλο τις εκδηλώσεις της Κυριακής, διαθέτοντας τους πόρους του Δήμου.


·    Τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη κ.Κοκκινίδη Αλέξανδρο που υποστηρίζει οικονομικά τον Σύνδεσμο ευαισθητοποιώντας την ομογένεια στις ΗΠΑ.
·    Τη ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ για την παραχώρηση  δωματίων.
·    Την Αθλητική Πολιτιστική Δράση Σιντικής για κάλυψη εξόδων των ηχητικών.
·    Τους χορηγούς επικοινωνίας των εκδηλώσεων.
·    Τους πολυάριθμους εθελοντές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση όλων των προαναφερθέντων δράσεων.