Πώς μπορούν να αποδεικνύουν τις e-δαπάνες οι πολίτες αν τους γίνει έλεγχος

846
Μπορεί η συλλογή των χάρτινων αποδείξεων να αποτελεί παρελθόν, οι φορολογούμενοι ωστόσο δεν παύουν να φέρουν το βάρος της απόδειξης των δαπανών που δήλωσαν για το αφορολόγητο.

Ανάλογα με το εισόδημά τους, οι πολίτες για να κερδίζουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, πρέπει να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικό τρόπο ένα συγκεκριμένο ύψος δαπανών.

Στην περίπτωση που η εφορία τους κάνει έλεγχο για το ποσό που ανέγραψαν ως ηλεκτρονικές δαπάνες στη δήλωσή τους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι όντως τις πραγματοποίησαν.

Τα έγγραφα

Με σχετική εγκύκλιο ορίζεται ότι για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 και «για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο».

Ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, αναφέρονται τα παρακάτω:

– κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement)

– αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού,

– αναλυτική εικόνα καρτών,

– αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης,

– αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ.

Τα ηλεκτρονικά statements

Καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι να φυλούν τα έγγραφα statements ή να αποθηκεύουν στον υπολογιστή τους τα ηλεκτρονικά statements, για να τα έχουν έτοιμα σε περίπτωση ελέγχου.

Κι αυτό διότι στο e-banking δεν παρέχεται η δυνατότητα απεριόριστης πρόσβασης στους λογαριασμούς του παρελθόντος.

Ακόμη πάντως κι αν δεν γίνει αποθήκευση, μπορείτε να ζητήσετε δικαιολογητικά για τις δαπάνες που πραγματοποιήσατε με την κάρτα σας σε κατάστημα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να σας ζητηθεί προμήθεια.

moneyonline.gr